Eifert János fotóművész kiállítása a Rondellában
Kultúra
2015. júl. 21.

<p><span>Eifert János fotóművész munkái kerülnek bemutatásra a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának Rondella Galériájában, Hármasképek/Triptichonls címmel.</span></p>

Milyen unalmas lenne az irodalom – és milyen keveset tudnánk a világról -, ha pusztán lexikonokat, enciklopédiákat, szakcikkeket olvasgatnánk. Ha nem lenne regény, novella, vers, mese, vagy színmű – vagyis ha nem léteznének az írók, művészek, mesemondók képzeletében megszületett történetek, az Óperenciás tengeren túli tájak, seholsincs figurák, soha el nem hangzott párbeszédek – a valóságról jóval kevesebbet tudnánk.

 

Hasonlóan van ez a fotográfiában is: noha fontos és becsülendő az események, történelmi pillanatok pontos és hiteles rögzítése, precíz dokumentálása, az ember és ember, az ember és természet kapcsolatát, az életünket meghatározó és befolyásoló jelenségeket, a test és lélek viszonyát sokkal érzékletesebben mutathatjuk meg a szubjektív fotográfiával, amelyet megélt tapasztalásaink, értelmünk és képzeletünk irányítanak. Ehhez persze másfajta „képnyelv” szükséges, amely a maga illúziókeltésével egyfajta egyensúlyozás a valóság és a képzelet életveszélyes peremén. A bemutatásra kerülő HármasKépek / Triptichons, „kísérleti adás”, amely az új formanyelvet teremtő analóg-digitális „képnyelv” segítségével hétköznapi történetekben keresi a rendkívülit, a szenvedéllyel szeretni valót, a költőiséget.

A HármasKépek / Triptichons az érzelem, a gondolat és a képzelet hármasára épülő képek együtteséből építkező kiállítás, amelyek formabontó szerkezetükkel egy különleges, ugyanakkor hétköznapi világba engednek bepillantani. Egyediek. Megismételhetetlenek. Szürreálisak. Költőiek. Érzelmekkel és gondolatokkal feltöltöttek. Különlegesek. ÚjraKépek. (www.eifert.hu)

 

A kiállítást Balla András /MMA/ nyitja meg július 24-én 18 órától a Rondella Galériában.

 

 

(forrás)