Esztergom és Visegrádhoz csapták a Pilist is a világörökségi várományosok listáján
Gazdaság
2015. jún. 19.

<p>Felülvizsgálták a világörökségi várományosok listáját, csökkentették a helyszínek számát. Az új lajstrom szerint Esztergom, Visegrád és a Pilis  immár együtt pályázik a címre.</p>

Az esztergomi középkori vár és A visegrádi királyi székhely és vadászterület elnevezésű várományos helyszínek szerdától összevonva és a Pilissel bővítve szerepelnek a listán Esztergom és Visegrád középkori magyar királyi központok, valamint az egykori Pilisi királyi erdő területe néven - közölte az MTI megkeresésére a Miniszterelnökség csütörtökön. Így a világörökségi várományosok magyarországi listáján az eddigi 11 név helyet mostantól 10 helyszín szerepel.

 

A világörökségi várományos lista most elvégzett felülvizsgálatát a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányította, a Forster Központ koordinálta, és abban részt vett a természet védelméért felelős miniszter is.

 

A felülvizsgálat fő szempontjai a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a világörökségi várományos helyszín felvételének szakmai megalapozottsága és a jogszabályoknak való megfelelés voltak. A felülvizsgálat keretében az egyes helyszínekről a rendeletben előírt, szerkezetében egységes, tartalmában hiteles dokumentáció készült. A szakmai megalapozottságra vonatkozóan a felülvizsgálat során meghatározták az adott várományos helyszín kiemelkedő értékét, ennek figyelembevételével pedig számos esetben módosították a helyszín nevét és lehatárolását, meghatározták a helyszín koordinátáit, valamint a fenntartható kezelés és használat szempontjait - közölte a Miniszterelnökség.

 

Korábban írtunk róla, hogy Esztergom a Duna vonalán is világörökségi címre tör.

 

(MTI/Szeretgom)

 

(forrás)