Megszavazták: hétfőtől díjmentes a Bástya-parkoló
Közélet
2015. jún. 11.

<p>Eltűntek a kérdőjelek a tegnap már belengetett ingyenes parkolással kapcsolatban, hétfőtől díjmentesen használhatjuk a Bástya-parkoló murvás részét.</p>

Rendkívüli testületi ülést tartott ma reggel Esztergom város képviselő-testülete. A grémium csupán egyetlen napirendi pontot tárgyalt nyílt ülés keretében, horderejénél fogva viszont annál jelentősebbet, a Bástya-parkoló díjmentessé tételét. Az ülés kezdetén a város 400 ezer forintos támogatást hagyott jóvá, a felajánlást magyar vagy részben magyar nemzetiségű lakossággal rendelkező kárpátaljai helységek kapják. A segítség elsősorban idősekhez, gyermekekhez és szociálisan rászorult személyekhez jut el, a karitatív szervezetek és a történelmi egyházak bevonásával.

 

Mint tegnap megírtuk, az elképzelés szerint június 15-től december 31-ig ingyenesen lehetne használni a Bástya Áruház körüli parkoló murvás borítású részeit, az aszfaltos parkolókra már nem vonatkozna a kitétel.

 

Három bizottság tárgyalta meg a díjmentesség feltételeit, a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi, a Városfejlesztési, illetve a Jogi, Etikai és Ügyrendi Bizottság, ezek közül minősítet többséggel viszont csak a Pénzügyi testület szavazta meg az előterjesztést, bár mindegyik bizottságban többségbe kerültek az igenek.

 

Nyíri Attila felszólalásában kifejtette, a bizottságokban nem az ingyenessé tétel kérdése mentén alakultak ki viták, inkább a „hogyan tovább” jövőbeli absztrakt felvetés osztotta meg a bizottsági tagságot. Hiszen a terület közismerten nem alkalmas parkolás céljára, bár jó néhány éve már ebben a formában működik. A probléma gyökere leginkább ott van, hogy a területtel a város nem rendelkezhet szabadon.

 

Most éppen ezt a helyzetet akarják orvosolni, talán jövőre megkezdődhet az aszfaltozási mutatvány is.

 

Végül 11 szavazat igen mellett elfogadták az előterjesztést, illetve befogadták a Pénzügyi Bizottság módosítóját is, miszerint a parkolóórák jól látható módon kerüljenek lezárásra, a terület díjmentességét pedig táblákkal is domborítsák ki a közeljövőben. Hétfőtől így ingyenesen parkolhatunk a Bástyánál. 

(forrás)