Július 3-tól dübörög a Várszínház - Együtt jubilál Gogol, Radics és az ExperiDance
Kultúra
2015. jún. 9.

<p>Társulatok, produkciók, programsorozatok különleges jubileumát köszöntik az Esztergomi Várszínház 27. szezonjában, amely július 3-án kezdődik a Soproni Petőfi Színház A revizor című előadásával. Szent István ünnepén a bazilika előtt emelkedő színpadon kezdődnek műsorok. A 2015-ös műsorfüzet a cikk alján letölthető.<br /><span><br /></span></p>

Horányi László az Esztergomi Várszínház igazgatója elmondta: a nyári szezonhoz alkalmazkodva műfaji sokszínűséget, értékes, igényes, szórakoztató produkciókat kínálnak nézőinknek. Rangos, elismert művészek, együttesek - egyebek mellett a Ghymes, ExperiDance, L'art pour l' art Társulat, Szabó Győző, Horányi Juli - érkeznek hozzájuk és a budapesti, valamint az ország más városaiban alkotó csoportok, előadók meghívásán kívül, a határon túli színházak számára is biztosítanak bemutatkozási lehetőséget.

 

ExperiDance


A gazdag programsorozat közben pedig több különleges jubileumot is ünnepelhetnek a fellépőkkel és közönséggel együtt az Évfordulók Évadában. A nyitóelőadáshoz kapcsolódik, hogy Gogol A revizor című műve 140 éve jelent meg először nyomtatásban Magyarországon. Azóta is ez a szerző egyik legismertebb és a hazai színpadokon legtöbbet bemutatott műve. Ennek tiszteletére a nézők most a soproni színház előadásában láthatják a darabot az évad nyitányaként július 3-án és 4-én.  Egy más műfajban, a rockzenében is fontos dátum az idei, ugyanis 45 éve alapította meg Radics Béla, a legendás magyar gitáros a Tűzkerék zenekart.

 

A revizor

 

Szellemiségét megidézve lép fel a Tűzkerék XT együttes júliusban a várszínházban. A programsorozat közben köszöntik a tíz éves Érsekújvári Rockszínpadot, a negyed százada alakult esztergomi Carmen Táncművészeti és Sporttánc Egyesületet, és arról is megemlékeznek, hogy 15 esztendős az Esztergomi Bábos tábor, melyet nagyváradi bábművészek vezetnek.


Petőfi Sándorról sem feledkezik el idén a várszínház, hiszen 170 éve jelent meg először nyomtatásban a Pesti Divatlapban a János vitéz, a magyar irodalom emblematikus költeménye. Ősbemutatóval ünneplik ezt, a debreceni Jantyik Zsolt és a PG csoport Ezüstbojtár című produkcióját hívták meg. A formáció a nagy magyar költő műve alapján készült mesét adja elő.

 

L'art pour l' art Társulat


Mindemellett érkezik majd Esztergomba a Tatabányai Jászai Színház Godspell című musicalje, a Szegedi Nemzeti Színház és az Sz-projekt közös produkciójaként Bohumil Hrabal Sörgyári Capricció című műve alapján készült Nyiratkozások című előadása. Látható a nyár folyamán Esztergomban népszerű produkciókkal a Nagyváradi Szigligeti Színház Liliput társulata, Ivancsics Ilona és Színtársulata és a L'art pour l' art Társulat. A Zanota Art Egyesület pedig ősbemutatóként Bakócz Tamásról szóló drámát ad elő  A nagyrahivatott címmel.


Különleges és nagyszabású előadásokkal készül a várszínház idén  Szent István ünnepére. A bazilika előtt felépített nagyszínpadon a fennállásnak 15. évfordulóját ünneplő ExperiDance augusztus 18-án lép fel A fergeteges - A királyné, a gróf és a cigánylány című zenés táncelőadással. Közreműködnek a 100 tagú cigányzenekar szólistái. Érdekesség, hogy a 100 tagú cigányzenekar is jubilálhat Esztergomban, hiszen épp 30 esztendeje határoztak arról, hogy megalakulnak.


A várszínházi évadot szintén a bazilika előtt augusztus 19-én a Ghymes együttes Szerelmes szabadság című koncertje zárja. Az esten közreműködik Horányi Juli énekesnő.

 

Ghymes együttes


Horányi László hozzáfűzte: az Évfordulók Évadában arra is örömmel gondolhatnak, hogy a társulatokkal, produkciókkal együtt a Mária Valéria híd is ünnepelhet, ugyanis épp 120 éve építették fel. Bár a történelem során lerombolták, de újjávarázsolták. Számukra ez pedig üzenet, hogy legyen a várszínház továbbra is híd és kapocs a kultúrák, az emberek, az országok között. Ezt jelképezi számukra a 27., különleges ünnepekkel átszőtt évadjuk.


Az Esztergomi Várszínház idei évadának összköltségvetése 42 millió forint, ehhez a város önkormányzata 20 millió forinttal járul hozzá. A fennmaradó összeget támogatók segítségével és a jegybevételekből teremti elő a szabadtéri teátrum.

 

 

Műsorfüzet '15

 

 

 

 

(forrás)
Csatolmányok
2015. 06. 09. 11:23