Európa-bajnoki kilencedik a magyar hetes rögbiválogatott
Sport
2015. jún. 9.

<p>Kilencedik helyen zárt a magyar hetes rögbiválogatott az esztergomi rendezésű olimpiai előselejtező első fordulójában, egyben A-divíziós Európa-bajnokságon. A tornát a lengyel rögbisek nyerték.</p>

Esztergom adott otthont a hetes rögbi olimpiai előselejtező első fordulójának a hétvégén, mely egyben A-divíziós Európa-bajnokság is volt. A tornán tíz csapat küzdött meg egymással a végső győzelemért és a továbbjutásért, köztük olyan együttesek, mint Lettország, Csehország, Ukrajna, Dánia és Svédország csapat. Az alakulatok szombaton játszották a csoportmérkőzéseket, melyek során a torna legerősebb egységei és későbbi döntősei, Lengyelország és Ukrajna ellen kezdett a magyar válogatott. A hőségben a lengyelektől 45-0-ra, Ukrajnától és Izraeltől egyaránt 38-0 arányban kapott ki csapatunk, míg Moldáviát majdnem sikerült megszorítani, de végül 27-7-re ezt a találkozót is elvesztette a magyar egység.

 

A szombati játéknapot követően hivatalos bankettet tartottak a válogatottak, akiket Romanek Etelka köszöntött a rögbi klubházban. Az eseményen részt vettek a válogatottak delegációi, a Magyar Rögbi Szövetség tisztségviselői valamint Esztergom képviseletében Erős Gábor az önkormányzat kulturális és sportbizottságának elnöke.

 

 

Esztergom polgármester Szentgyörgyi Albertet idézve többek között elmondta: „egy sportcsapat a társadalomnak kicsinyített képe, a mérkőzés az életért való nemes küzdelem szimbóluma. (...). A sport a játék alatt tanítja meg az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre, és mindenekelőtt a "fair play", a nemes küzdelem szabályaira”.

 

 

Másnap, vasárnap a helyosztókkal folytatódtak a küzdelmek, mely során a magyar válogatott Ciprus ellen lépett pályára. Az esztergomiakkal kiálló együttes végül 4 pont különbséggel 14-10-re megnyerte az összecsapást, ezzel pedig a torna 9. helyét szerezték meg legjobbjaink.

 

A tornát a lengyelek nyerték meg az ukránok és a cseh rögbisek előtt. A lengyelek az előselejtező – egyben A-divíziós Európa-bajnokság – második fordulójának lesznek a házigazdái Gdanskban június 20-21-én. A két torna összesített eredménye alapján hirdetnek bajnokot, míg az első négy helyezett kvalifikálja magát a portugáliai olimpiai selejtezőre. Azon a tornán az első osztályból nyolc, míg a B-, illetve a C-divízióból két-két válogatott szerepel, amivel teljes lesz a tizenhatos mezőny. Végül ennek a győztese utazhat Rióba az olimpiára.

(forrás)