Mégis megépülhet a híd Ipolydamásd és Helemba között
Gazdaság
2015. jún. 8.

<p>Korábban a Nyitra megyei önkormányzat visszakozása gátolta a híd megépítését, a hirek.sk értesülései szerint most a szlovák fél is hozzájárulását adta a beruházáshoz, amely jelentős hatást gyakorolhat az Ister-Granum Eurorégió gazdasági és kulturális életére, szorosabbra fonva a határon átívelő kapcsolatokat.</p>

Úgy tűnik, megépülhet a híd Ipolydamásd és Helemba között, a Nyitra megyei önkormányzat ugyanis igent mondott a tervezett építkezésekre - tájékoztat a hírek.sk. Az elképzelések szerint a beruházást Európai Területi Társulás keretében, kiemelt projektként valósítanák meg.

 

A hídról még 2012 októberében Pilisszentkereszten Robert Fico és Orbán Viktor miniszterelnökök egyeztek meg. A projektre - 85 százalékos támogatottsággal - körülbelül 10 millió eurós pályázati pénzt sikerült szerezni, idő közben viszont módosításokat hajtottak végre a műszaki tartalmon, így a beruházás várható költségei is megemelkedtek. A szlovák fél visszakozott, patthelyzet alakult ki. 2013-ban 16 Szob környéki magyar, illetve a 23 érintett szlovák polgármester írt alá petíciót a híd megépítésének érdekében.

 

Az Ipolydamásdot Helembával összekötő híd mind turisztikai, mind infrastrukturális, mind pedig gazdasági szempontból kiemelkedő beruházás lenne. Rományi Ferenc, Ipolydamásd polgármestere a hirado.hu-nak tett nyilatkozatában kiemelte: a Budapest és Bécs közötti Eurovelo-6 kerékpárút jelenleg Szobon véget ér, majd Esztergomnál folytatódik. A nyomvonalát Szobtól másfél kilométerre a leendő Ipoly-hídon át lehetne vinni. A tervek is rendelkezésünkre állnak – tette hozzá Rományi.

 

Másrészről a híd megépülésével a Dunakanyar is átjárhatóbb lenne, Szob és Vác irányából elérhetővé válnának az esztergomi és párkányi munkahelyek, amelyek most csak hosszú kerülővel közelíthetőek meg. Helemba polgármestere, Kosznovszki Henrietta kiemelte: a híd megépítése árvízvédelmi szempontból is sürgető, Helemba települést ugyanis az áradó Duna és az Ipoly egyszerre fenyegeti, elzárva a települést a külvilágtól, ilyenkor akadozik a település egészségügyi és élelmiszerellátása is.

 

Az Ipolya a Dunával egyetemben kettéválasztja az Ister-Granum Eurorégió magyar és szlovák részeit. Új hidak építésével a térség gazdasági és kulturális kapcsolatai tovább erősíthetőek, a folyó két partján élők eddig csak óriási kerülők útján juthattak el egymáshoz. A második világháborút megelőzően még három kilométerenként átkelők biztosították a közlekedés folytonosságát. A hidak újjáépítésének gondolatával a rendszerváltás után kezdtek el foglalkozni, 2011-ben Rárós és Ráróspuszta, 2012-ben pedig Pőstyénpuszta és Petőpuszta között adtak át kétsávos közúti hidakat.

 

(hirek.sk/wikipedia/hirado.hu)

(forrás)