Jubilál az AquaPhone fesztivál
2015. 06. 06. 11:00
2015. 06. 06. 22:00

 

Párkány, 2015. június 6 (szombat), 11:00 – 22:00

 

Indíték

 

A múlt század ötvenes éveinek elején nem állt a híd és tulajdonképpen semmilyen lehetőség sem volt a Duna másik oldalára szakadt rokonokkal és barátokkal való találkozásra, beszélgetésre. Ezért esténként, szélcsendes időben, lementek az emberek a Dunához és szót váltottak egymással. A folyó vize fél kilométeren keresztül vitte a szavakat, néha talán egy rejtjelezett hírt.

 

Az AquaPhone performance immár tizedik alkalommal szándékozik felidézni ezt a jelenséget, tisztelettel adózva azoknak a sorsoknak, amelyek titkait annak idején az emberek a Dunára bízták. Tanúsítani szeretné az emberek abbéli óhaját, hogy egymással érintkezhessenek, és azon leleményességét, amellyel nehéz körülmények között is képesek a határok és távolságok áthidalására.

 

Hanneke Frühauf ötletét Alfred Zimmerlin és Markus Eichenberger zenészek valósították meg, akik egy párbeszédhez alkotott zenei improvizációt hoztak létre. Idén Hanneke és Karol Frühauf (Baden, Svájc) szövege kel át magyar, szlovák és német nyelven a Dunán, ezt kísérik csellón és klarinéton a svájci zenészek.

 

Az előadás a IX. Párkányi Hídőr Könyvünnep keretében valósul meg szlovák és magyar könyvkiadók közreműködésével. A rendezvényt délelőtt Gál Tamás utcaszínházi előadása nyitja meg. Délután a Hídőr-házban könyvbemutató és pódiumbeszélgetés lesz a tizedik jubileumi AquaPhone alkalmából, továbbá zenei közjáték Marek Piačekkal (Pozsony), valamint a látogatók betekinthetnek a 33. hídőr, Torran Anderson (USA) műveibe, illetve megtekinthetik a „Hidak, korok, Budapest“ c. kiállítást a városi múzeumban. Este DJ Markus Eichenberger gondoskodik a jó hangulatról, a házigazdáink pedig a jó falatokról és italokról.

 

Közreműködnek

 

Markus Eichenberger

Zenész (klarinét, szaxafon), zenetanár, zeneszerző. 1957-ben született. 1977 óta különböző formációkban, ill. projektekben improvizál. Koncert-, rádiós és televíziós szereplései alkalmával vált ismertté Európa-szerte. Zürichben és Menzbergben (Svájc) él.

 

AlfredZimmerlin

Zeneszerző, csellóművész és zenekritikus. 1955-ben született. Zenetudományt és zeneetnológiát végzett a Zürichi Egyetemen. Improvizációt tanít a Baseli Zenei Főiskolán. Számtalan koncert és rádiófelvétel szerzője, ill. szereplője volt Európában és az USA-ban. Usterben (Svájc) él.

 

Gál Tamás        

Színművész, 1978-ban született Dunaszerdahelyen. Tanulmányait a pozsonyi Színház és Filmművészeti Főiskolán végezte. 2007-ben és 2011-ben elnyerte a nyíregyházi Kaleidoszkóp Fesztivál fődíját, 2010-ben pedig a Kisvárdai Színházi Fesztivál fődíját. Szabadúszóként saját produkcióival járja az országot, az általa alapított Csavar Színházzal.

 

Mila Haugová   

Költő és műfordító. 1942-ben született Budapesten, jelenleg Pozsonyban él. Volt mezőgazdász és tanítónő. 1986-1996 között a „Romboid“ c. irodalmi folyóirat szerkesztőségi tagja. Több mint másfél tucat szlovák nyelven megjelent verseskötete mellett alkotásai angol, francia, német, orosz és lengyel forditásban is kiadásra kerültek.

 

Albert Marenčin

Kiadó. 1958-ban született. Tanulmányait a Pozsonyi Komenský Egyetem matematika-fyzika karán végezte. Számítógépes rendszerek fejlesztésében dolgozott. 1993-ban alapította a Marenčin PT családi kiadót Pozsonyban.

 

Marek Piaček   

Zeneszerző, zenész (fuvola,elektronika, karmester), kortárs zenei rendezvények szervezője. A Zsolnai Egyetem Tudományos Karán tanít hang és rádió művészetet és a Szlovák Filharmónia koncertjeinek streaming rendezője. 1972-ben született Pozsonyban, ahol ma is él. Fuvolát a Pozsonyi Konzervatóriumban, zeneszerzést a Pozsonyi Zenei Főiskolán végzett.