Pénteken kezdődik a Magyar Viselet Ünnepe Bajnán
Kultúra
2015. jún. 4.

<p style="text-align: left;"><span style="color: #000000;">A hagyományőrző tánccsoportok előadásai és a játszóműhelyek mellett a magyar tájegységek népszokásainak és viseleteinek a bemutatója is várja az érdeklődőket a VI. Magyar Viselet Ünnepén péntektől vasárnapig a Komárom-Esztergom megyei Bajnán.</span></p>

A fő­vá­ros­tól 40 ki­lo­mé­ter­re fek­vő te­le­pü­lé­sen meg­ren­de­zen­dő ese­mény ki­emelt hely­szí­ne az 1700-as évek­ben az "ör­dög­lo­vas­ként" em­le­ge­tett Sándor Móricz gróf ál­tal épít­te­tett Sándor-Metternich-kastély kert­je lesz - kö­zöl­ték a szer­ve­zők csü­tör­tö­kön az MTI-vel.

A kas­tély­kert szín­pa­dá­ra lép­nek töb­bek kö­zött a ma­gyar­or­szá­gi és ha­tá­ron tú­li ha­gyo­mány­őr­ző tánc­cso­por­tok, a Fölszállott a pá­va nagy­si­ke­rű te­le­ví­zi­ós mű­sor­ból is­mert nép­tánc­együt­te­sek, mu­zsi­ku­sok, mes­te­rek, va­la­mint a vi­lág­ze­ne ha­zai elő­adói.

Vendég lesz töb­bek kö­zött Herczku Ági és Nikola Parov, a Fonó ze­ne­kar és Agócs Gergely, a Csillagszeműek Táncegyüttes, va­la­mint a Balkan Fanatik. 

A csak­nem 500 főt fel­vo­nul­ta­tó ma­gyar vi­se­let­must­ra mel­lett a mes­ter­sé­gek ut­cá­ja és kéz­mű­ves vá­sár is vár­ja a lá­to­ga­tó­kat. A ma­gyar tör­té­nel­mi ko­ro­kat idé­ző ka­to­nák és lo­va­sok ta­lál­ko­zó­ján ko­ra­be­li vi­se­le­tek­be öl­tö­zött lo­vas hu­szá­rok és ku­ru­cok, va­la­mint a kö­zép­ko­ri ha­gyo­má­nyo­kat őr­ző tár­su­la­tok vesz­nek részt.

A ki­csi­ket és na­gyo­kat a ma­gyar nép­me­se pó­di­u­mán me­se­mon­dók, a tün­dér­kert tál­tos bi­ro­dal­má­nak vi­lág­fá­ja, va­la­mint kéz­mű­ves ját­szó­ház vár­ja.

A ren­dez­vény köz­pon­ti ese­mé­nye a ka­to­li­kus temp­lom­ban meg­ren­de­zen­dő ré­gi­ze­nei kon­cert mel­lett a fa­lu ha­gyo­mány­őr­ző vi­se­le­te­it is fel­vo­nul­ta­tó úr­na­pi kör­me­net és szent­mi­se lesz.

A há­rom na­pos ün­ne­pen kü­lön­le­ges, táj­jel­le­gű gaszt­ro­nó­mi­ai ínyenc­sé­ge­ket és sör­kü­lön­le­ges­sé­ge­ket is kí­nál­nak a lá­to­ga­tók­nak. A ren­dez­vény egyik ki­emelt cél­ja a hun­ga­ri­ku­mok be­mu­ta­tá­sa - ír­ták a tá­jé­koz­ta­tó­ban.

 

 

 

(MTI)

(forrás)