Balla András Fotogram Maximum gyűjteménye a Rondella Galériában
Kultúra
2015. máj. 26.

<p>Május 29-én 17 órakor nyitják meg a Rondella Galériában Balla András gyűjteményének kiállítását. A tárlat az <span>Eurohíd Alapítvány és a Kaleidoszkóp Ház szervezésében valósul meg.</span></p>

 

"Az agy olyan, mint az ejtőernyő,-ha nem nyitott, nem működik." /Frank Zappa/

Mostani kiállításom összes képe a legősibb fotográfiai eljárással, fényképezőgép, azaz -camera obscura- nélkül készült.

Wedgwood és Sir H.Davy 213 évvel ezelőtt, 1802-ben a Királyi Intézet Lapjának I.kötetében közli, hogy 'lenyomatokat' nyernek napfényre kitett preparált 
papírokra tett tárgyakról.E képek megőrzése, fixálása azonban csak igen rövid időre sikerült.

1834-ben, 181 éve,- W. Fox Talbot elkészíti a világ első fényképét, -fotogramját,-melyet fixálni is tud.
..".a növény levelét ..ráfektetjük egy mérsékelten (fény)érzékeny, előkészített papírívre. . Ezután egy üveglappal letakarjuk...Ezt megtéve néhány percre napfényre helyezzük, amíg a papír védtelen részei sötétbarnák vagy majdnem feketék lesznek." A takart részek világosak maradnak.
Ezután következik a fixálás, ami végül is a fotografálás, fényírás feltalálása.
A már nyolcszáz éve leírt s használt Camera Obscurák alkalmazásával 1839-től a Fényirdák , -fotóműtermek- elkezdték a mai értelemben vett fényképezést.

Mostani, virtuális világot preferáló digitalilizált kábulatunkban a manuális képzőművészeteknek valamint a hagyományos és egyedi fotóeljárásoknak óriási szerepük van abban, hogy lelkünk, agyunk és szemünk nyitott és tiszta maradhasson valódi világunk látására, emberi valónkat gyarapító észlelésére és érzékelésére.
Ezt a kiállítást ajánlom azoknak a magyar művészeknek, Moholy-Nagy Lászlónak, Kepes Györgynek, Maurer Dórának, Martsa Alajosnak s mindazoknak, akik képzőművészeti tevékenységükben jelentős szerepet szántak a fotogram műfajának.
Balla András
/fotográfus/

(forrás)