Nézzen bele az esztergomi rendőrség éves beszámolójába, statisztikáiba!

Nézzen bele az esztergomi rendőrség éves beszámolójába, statisztikáiba!

2015.05.19. 14:14

Elkészítette az Esztergomi Rendőrkapitányság éves beszámoloját, amelyben számot adnak a rendőrség 2014-es munkájáról. Esztergomban javuló tendenciákat látunk minden fronton: kevesebb a bűncselekmény, miközben egyre biztonságosabbak közterületeink.

Legutóbb 2014. május 29-én került napirendre az esztergomi rendőrség beszámolója a közbiztonság helyzetéről. A most bemutatott összesítés szerint a rendőrség eredményessége az elmúlt évhez képest javult. A legfontosabb feladatokat, célkitűzéseket teljesítették a rendőrök: az előző évben sikeresen lezajlottak a választások, a rendőrség megtette a szükséges preventív intézkedéseket, illetve a közbiztonság fenntartásában is csupa pozitívumokról beszélnek a statisztikák. Esztergom a bűnügyi fertőzöttséget figyelembe véve normál kategóriába tartozik.

 

Ugyan az esztergomi rendőrség fennhatósága alá tartozó településeken a regisztrált bűncselekmények száma növekedett, az előző évit 30%-kal múlta fölül, viszont az elmúlt évekhez viszonyítva így is sokkal kevesebb bűncselekményt regisztráltak az esztergomi rendőrök. A növekedés mögött elsősorban egy nyergesújfalui lakos tevékenysége áll, aki egy speciálisan választott bűncselekményt követett el lakóhelyén, ezzel pedig egyszerre 324 bűncselekményt valósított meg. Így nem a közterületeinket mérgezte „munkájával”.

 

Esztergom területén 1043 bűncselekményt regisztráltak, a 2013-ban mért 880-hoz képest itt is növekedés tapasztalható. Viszont a megelőző évekhez képest így is jóval kevesebb bűncselekmény történt a királyvárosban. A rendőrségi beszámoló szerint az emelkedés oka, hogy sikeresen felderítettek egy 220 rendbeli csalás és magánokirat-hamisítás miatt indult eljárást. Ha ezt levonjuk, máris javuló statisztikát kapunk.

 

Habár a város területén több bűncselekmény történt, a közterületen elkövetett, illetve a kiemelt bűncselekmények száma csökkent. A bűnözés súlypontjait továbbra is a lopások, betörések és rongálások adják. A kiemelt bűncselekmények közül külön megemlítik a szexuális vonatkozásúakat: a rendőrség 8 esetet regisztrált, és minden egyes alkalommal felderítették az elkövető kilétét. Legismertebb történet a Budai Nagy Antal utcai rém, aki többször támadt nőkre, először fojtogatta, majd próbálta őket megerőszakolni. A férfit a rendőrség rövid időn belül letartóztatta, azóta ítélet is született az ügyben, az elkövető első fokon 14 év letöltendőt kapott.

 

 

2013-ban 2 emberölés történt Esztergomban, 2014-ben a számot nullára redukáltuk. A testi sértés és a súlyos testi sértés statisztikái is minimális javulást mutatnak. Többször garázdálkodtak az esztergomiak 2014-ben (43-ról 48-ra emelkedett), kiskorú veszélyeztetése miatt indult eljárások száma viszont drasztikusan csökkent (10-ről 3-ra). Csupán egy esetben történt önbíráskodás a városban, 2013-ban még négyszer fordult elő hasonló eset. Kábítószerrel csupán két alkalommal éltek vissza az esztergomi lakosok.

 

A lopások számában számottevő változás figyelhető meg. A 2013-as 376-ról 2014-re 318-ra változott a mutató értéke. Ez 15,4%-os csökkenés. Kevesebb kocsit tulajdonítottak el a városban, ugyanakkor lakásbetörés is kevesebbszer fordult elő tavaly. Rongálás bűncselekmény miatt 16 esetben indult eljárás 2014-ben, az ezt megelőző évben viszont ez a szám még 29 volt.

 

A rendőrség nyomozási eredményessége is javult tavaly, a 2013-as 43,9%-os sikerességi mutatóhoz képest 10%-kal teljesítettek jobban a rend őrei 2014-ben. A beszámoló a csütörtöki testületin kerül a képviselő-testület elé.

 

Borítókép: police.hu

2015.05.19. 20:01

Koporsó lopás ügyében még a kisujjukat sem mozdítják, azaz megírták elévült. A kripta felnyitása után kiderült csalás ügyében sem nyomoznak...
Kertvárosban a kábelégetés kapcsán kijönnek, majd vissza is mennek. Intézkedés 0.
Töltés utca illegális autóbontó... Intézkedés 0
Gyalogos járőrök, csak elvétve

Szépen kozmetikázott statisztika.2015.05.19. 16:13

Ha péntek és szombat esténként lenne gyalog rendőrjárőr a belvárosban, mindjárt megugranának azok a statisztikák. 18 év alattit droggal/alkohollal/cigarettával elkapni nem bűncselekmény, csak szabálysértés? Ki tudja?

2015.05.19. 15:23

Mindenkinek figyelmébe ajánlom a cikket:

http://hvg.hu/itthon/20140213_Btkmodositas_bunugyi_statisztika

ami kicsit más színbe helyezi a beszámolót. Érdemes elolvasni nem hosszú, de nagyon tanulságos cikk.

 

Az értékhatárvátlozások és az okirattal  történő visszaélések ügyében tett kormányzati intézkedések kedvező hatása ellenére 2014-ben 30%-kal nőtt az összes bűncselekmények száma, ez nonszensz! Mindezt azzal magyarázni, hogy egy nyergesi pofa 300 balhét csinált, hát elég meredek. Tán filmet is forgatnak róla 300 címmel, bár ez már foglalt egy thermopülai csata emlékét megörökítendő.    

 

Olvasva a beszámolót egytelen kérdés jut eszembe. Ezzel megoldódik az esztergomi teteméscsalás sorozat, vagy az üzletszerűséget a Jóisten vizsgálja?