A vadiúj Régészeti Térinformatikai Kutatólaboratórium avatásán jártunk
Gazdaság
2015. máj. 15.

<p>A tudományos élet vérkeringéséhez kapcsolódhat a város az új régészeti térinformatika laboratórium révén. Városunk a hazai régészettudomány egyik központja lesz a most felavatott fejlesztések által. Képriportunk az ünnepélyes avatásról.</p>

Átadták az új Térinformatikai Laboratóriumot Esztergomban, a megnyitón köszöntő beszédet mondott Botos Máté, a kar dékánja, Major Balázs a régészeti tanszék vezetője, illetve Romanek Etelka, a város polgármestere is.

 

Botos Máté nyitotta meg a rendezvényt. Mint elmondta, az új laboratórium fordulópont a város és az egyetem életében is. A felsőoktatási intézmények fő funkciója mellett (tudás átadás) immár színre lépnek a kutatások is. A szolgáltatás jellegű oktatás partjait elhagyva kitárul egy új világ a Régészeti Tanszék életében. Ez pedig összhangban van az új nemzeti tanterv  egyes rendelkezéseivel is, amelyek reflektorfénybe helyezik a kutatás, a tanítás és a tudományos publikálás felsőoktatási szentháromságát. Közel száz millió forint értékben szerezték be az új technológiákat és tudományos eszközöket. A végrehajtott fejlesztések egyrészt az egyetem, másrészt Esztergom renoméját növelik, harmadrészt pedig képessé teszik a Régészeti Tanszéket, hogy kutatásait részben saját zsebből finanszírozza majd. Botos hozzátette, a laboratórium Esztergomnak tudományos eredetiséget kölcsönöz, imiközben a városba invitálhatja a kulturális szcéna jelentős alakjait, kutatóit is. Korunk hívószavának, az interdiszciplinaritásnak is eleget tesz, egyben pedig vonzóvá teheti a régészképzést a diákok számára.

 

Romanek Etelka elmondta, a laboratórium avatás mérföldkő Esztergom életében, majd hozzátette: reméljük nem az utolsó ilyen a városban. Valamiféle sorsszerűség van a régészeti kutatóközpont kialakításában, és hogy éppen Esztergomban történnek ezek a fejlesztések. A város végre visszanyerheti méltó helyét Magyarország kulturális térképén, hiszen Esztergom a magyar múlt megtestesült esszenciája - zárta beszédét a polgármester asszony.

 

Major Balázs, a  Régészeti Tanszék tanszékvezetője beszédében kifejtette, hogy mindaz, ami Esztergomban történik elkötelezett diákok, tanárok és segítők csapatmunkájának folyománya. Esztergom az ország legnagyobb lelőhelyei közé tartozik, a múlt törmelékei szerte a városban fellelhetők. A város egykor nemzetközi jelentőségű európai központ volt, ezt pedig meg kell jeleníteni a kutatások révén is.

 

 

 

(forrás)