Megújuló egyetem: pénteken avatják a Térinformatikai Laboratóriumot
Gazdaság
2015. máj. 12.

<p>Az egyetemvárosi ranghoz méltó fejlesztést avatnak Esztergomban pénteken. Ezzel nem csak az intézmény nívója emelkedik, hanem a hazai és nemzetközi tudományos életben betöltött szerepe is erősödik.</p>

Még tavaly júliusban adtunk hírt róla, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fejlesztésekbe kezd Esztergomban, a bedobott újítások közül leghangsúlyosabb egy Térinformatikai Laboratórium kialakítása volt. Akkor az intézmény dékánja lapunknak úgy nyilatkozotta pszichológiai és régészeti célokat egyaránt szolgáló 3D Térinformatikai Laboratórium létrehozásával szeretnék a Kar esztergomi bázisát olyan jelentős tudásközponttá fejleszteni, amely nem csak a hazai, de a nemzetközi tudományos élet számára is fontos hellyé teheti a Iohanneumot, és ezáltal Esztergom városát. Az eseményen köszönetet mond majd Dr. Botos Máté, a Kar dékánja, Romanek Etelka és Major Balázs is, a Régészeti Tanszék tanszékvezetője.

 

A Régészeti Kutatólaboratórium (RTK) több éves előkészítő munka után 2014-ben jött létre Esztergomban. A Kutatólaboratórium munkatársai részben a Régészeti Tanszék oktatói valamint kutató kollégái. Az RTK célja, hogy a Karon 3 éve megindult régészképzéshez kapcsolódó nagyszámú nemzetközi és hazai kutatási program számára térinformatikai és roncsolásmentes régészeti hátteret biztosítson, és egyben kutatás-fejlesztési lehetőségeket is nyújtson a Régészeti Tanszék oktatói és hallgatói, valamint kutató munkatársai számára. Az RTK fontosabb kutatásai közé tartozik Esztergom régészeti topográfiájának modern feldolgozása, illetve a Várhegy régészeti és építészettörténeti dokumentációjának térinformatikai feldolgozása is.

 

(forrás)