69 millió forintot fizethetnek a gázrobbanást okozó tolvajok
Bulvár
2015. máj. 8.

<p>Rézcsöveket szaggattak a falakból, gázrobbanást okoztak, most 69 millió forintos kártérítést fizethetnek a táti tolvajok.</p>

Fotó: Innomotion Stúdió

 

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség különösen nagy kárral járó közveszélyokozás miatt emelt vádat azzal a három férfival szemben, akik hatalmas gázrobbanást okoztak tavaly januárban Táton azzal, hogy egy házból kilopták a nyomás alatt álló gázvezetékeket.

 

A vádirat szerint, az elkövetők ismerték egymást, illetve tudták, hogy a sértett rendszertelenül tartózkodik táti házában, ezért 2013 decembere és 2014 januárja között az ingatlan területéről több alkalommal loptak el különféle ingóságokat. 

2014. január 5-én a férfiak lementek a családi ház szuterénjébe, ahol felváltva, kézzel tépni, törni kezdték a falon futó réz gázcsöveket a könnyebb elvitel érdekében. Kis idő múlva a tolvajok meghallották a gázszivárgás hangját. érezték a kiömlő gáz szagát, ezért az addig letépett 13 méter csövet magukhoz vették, s elhagyták a helyszínt.

A nyomás alatt lévő vezeték egy részének eltulajdonítása következtében a letört csővégből a földgáz mintegy 12 órán keresztül ömlött ki, és szivárgott a felső lakószintre. A tetőtéren lévő hűtőláda automatikus kikapcsolódása során kialakult szikra a gázt berobbantotta, ami a lakóház megsemmisülését okozta.

 

Fotó: Innomotion Stúdió


A gázrobbanás következtében további 25 lakóingatlan és 2 személygépkocsi is megrongálódott. A közveszélyokozással összefüggésben keletkezett kár összesen 69 millió forint. 

Az előzetes letartóztatásban lévő elkövetőkkel szemben a főügyészség szabadságvesztés büntetés kiszabását, valamint az okozott kár megtérítésére kötelezést indítványozta.

 

Forrás: sajtóközlemény/Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség

(forrás)