Zsúfolásig megtelt a Kis-Duna felvonulókkal - ilyen volt a Lampionos idén
Kultúra
2015. máj. 5.

<p>Esztergom színe-java képviseltette magát az idei Lampionos felvonuláson, amely az utóbbi évek legimpozánsabb dunai mulatságát hozta. A zsűri végül a Vármúzeum vízi különítményét emelte az első helyre.</p>

A Dobó KAtalin Gimnázium hajója Fotó: Dobó Katalin Gminázium/Facebook

 

Az elmúlt évek leglátványosabb és legnagyobb résztvevői létszámot produkáló Lampionos felvonulásán 29 nagy egység és 22 evezős egység indult, közel 230 fővel. A 2015-ös felvonulás résztvevői között több helyi vállalkozás képviselője vett részt. Külön örömre adott okot, hogy a Fesztiválsziget rendezvény sorozat egyik legnagyobb támogatója, a Suzuki Zrt. ismét indított csapatot.

 

A helyi középiskolák és gimnáziumok közül a Dobó, a Franka, a Géza fejedelem iskola már szinte alapszintű résztvevői a felvonulásnak és idén csatlakozott a Balassa is egy remek installációval. A rendezvény emelkedő népszerűségét bizonyítja, hogy évről évre új csapatok és magányszemélyek csatlakoznak (a teljesség igénye nélkül: Vasas Horgász Egyesület, Carmen tánccsoport, Pázmány Péter KE-BTK). A felvonulás nemzetközi jellegét a párkányi motorcsónakosok és egy holland úriember által irányított motorcsónak erősítette.

 

A Kis-Duna partjára kilátogató több ezer ember tanúja lehetett a résztvevők kreativitásának, humorának. Az installációk nem csak a maguk szórakoztatására készültek, hanem a nézőkére is, remélve, hogy elnyerik a kilátogatók tetszését.

 

További képek a Fesztiválsziget oldalán

 

Az idei évben szakértő zsűri figyelte a versenyzőket Erős Gábor vezetésével. A zsűri döntése alapján az első három helyezett:

  1. „Úszó erőd” - az MNM Esztergomi Vármúzeuma, az MNM Balassa Bálint Múzeuma és az Aranysólyom Lovagrend közös hajója
  2. Sárkány – az Esztergomi Vitézek Suzuki RAFC hajója
  3. Dobó Katica – a Dobó Katalin Gimnázium hajója

Közönség díj:

 

Pázmány Péter KE-BTK Óvodapedagógus és Tanítói szakos hallgatóinak és oktatóinak hajója

 

Gratulálunk a nyerteseknek és köszönet minden résztvevőnek, támogatónak és segítőnek! Büszkék vagyunk, hogy részesei vagyunk ennek a hagyománynak.

 

A Fesztiválsziget rendezői

(forrás)