„Felelősségre vonást!” - holnap tüntetnek a Belvárosi temetőnél
Közélet
2015. máj. 5.

<p>Több mint egy hónapja tart a hírhedt koporsólopás mizéria, egyelőre nincsenek tettesek. Romanek Etelka az előző héten feljelentést tett az ügyben. Úgy tűnik, Esztergom valamiben végre konszenzusra jut: felelősöket akar. Holnap demonstrációt tartanak a temetőnél, az ügy fejleményeiről beszélgettünk Kovács Gézával.</p>

Romanek Etelka megtette a szükséges lépéseket az ügyben, megszületett a feljelentés. Ön továbbra is úgy gondolja, hogy itt ennél többről van szó, és a „tetteseket” a szélesebb nyilvánosság előtt kell kiugrasztani a bokorból? Most nem kellene várni egy kicsit, ne adj hátralépni egy nagyobbat, amíg a rendőrség intézkedik?

 

December 15-én a közmeghallgatáson kérdeztem először Romanek Etelka polgármester asszonyt: mi van a mélyben? Jóhiszeműek vagyunk, és azt gondoljuk a polgármester asszony azért nem válaszolt, mert csak pletyka szintén hallott addig a Párdányi család kálváriájáról, de nem lehetett képben. Ráadásul ezt az ügyet, csak azok látták át az exhumálás előtt, akik hónapok óta foglalkoztak a Kegyeleti Kft. 2013. december előtti temetkezéseivel. Ezért volt megdöbbentő számomra, hogy a volt ügyvezető igazgató (Laczó Imre - a szerk.), „függetlenként” elindult abban a választási körzetben, ahol én is függetlenként eséllyel pályáztam a képviselőségre. Számomra ez ügy tűnik, mintha ezért a „szolgálatért” ő menlevelet szeretett volna kapni. Ez meg is történt, mert kis értékű lopás és elévülés miatt nem foglalkozott komolyan az üggyel sem a rendőrség, sem pedig az ügyészség, de a március 30-i kriptanyitás után egy teljesen új helyzet állt elő.

 

Még áprilisban tartottak sajtótájékoztatót a Belvárosi temetőben, akkor Stámusz Andrea és Kovács Géza ismertette a fejleményeket

 

Kiderült, hogy valóban eltűnt a koporsó. Rögtön előtérbe került Laczó Imre neve, aki később a Szeretgomon sajtóközleményben utasította el a vádakat, és „gyomorforgatónak” nevezte a kialakult helyzetet.

 

Igen, meggyőződhettünk arról, hogy itt tényleg ellopták a koporsókat. Pedig hónapokon keresztül szakadatlanul hajtogatták és sulykolták, hogy hagyjuk az ügyet, a koporsólopás csak rágalom. Majd jött a „magányos tettes védekezési stratégia”, még a kisebbségi tolvajlást is el akarták hitetni a közvéleménnyel (mint ismert a fa koporsóban fémkoporsó is volt, így sejttették suttogóban, hogy itt színesfém tolvaj a tettes). A koporsót 3 méter mélyből felhozni, minimum 4 ember kellett és 1 irányító. Azt sem hisszük, hogy csupán egyetlen koporsót tulajdonítottak el, ezért nem kockáztattak volna.

 

Az ügy komolyságára tekintettel kell felszínen tartani a témát, avagy ebben a helyzetben inkább felszínre hozni. Úgy tűnik, a városvezetés kiállt Önök mellett. Folytatódhat a további esetek felgöngyölítése, az idő előrehaladtával egyéb sumákságok is kiderülhetnek?

 

Számtalan ügy lehet, és meggyőződésünk, hogy egy temetői bűnszövetkezet tevékenykedhetett. A gátlástalanságuk mindenre kiterjedt. Kell a közvélemény nyomása, hogy ne üljön el ez az ügy. Esztergomnak ki kell állnia, nem lehet temetetlen a múlt. Ez nem politikai kérdés, az exhumálás után Romanek Etelka úgy viselkedett, ahogy egy polgármesternek kell. A feladatát teljesítette, a feljelentése kötelező feladat volt, hiszen ezt elvárták tőle az esztergomiak.

 

Március 30-án nyitották fel a kriptát

 

Továbbra is azt gondolja, hogy Esztergomban meg lehet mozgatni az embereket? Tömegekre számít a tüntetésen? Nekem a Szent István Gimnázium melletti demonstráció óta nincsenek illúzióim. Nem voltak kevesen, de hát akkor is. Nem érzem, hogy forrongana Esztergom. Ezt még soha nem tapasztaltam.

 

Figyelemfelhívó demonstrációt tartunk, ismétlem magam, nem akarjuk, hogy a bűnözők megússzák aljasságukat! MI Esztergomiak ezért minden eszközt megragadunk! Nekem sincsenek illúzióim, de igenis az igazságszolgáltatásnak tudnia kell, hogy megnyugtató választ várunk: vagyis felelősségre vonást. Nem pedig jogi csűrést-csavarást. Ebből már elegük van az esztergomiaknak!

 

Mi lesz a menetrend a tüntetésen? Korábban írt róla, hogy bárki felszólalhat, voltak már, akik előre jelentkeztek. Esetleg a jelenlegi testületből?

 

Méhes Szilveszter és Szopkó László a MI Esztergomiak alelnökei levelet jutattak el Romanek Etelkának és minden önkormányzati képviselőnek. Várjuk, hogy ők is elmondják a helyszínen a véleményüket, hiszen a Kegyeleti Kft. a Strigonium cége. Hangsúlyozni szeretném, hogy a Kegyeleti Kft. mostani működését a 2013. december előttivel nem lehet és nem szabad összehasonlítani. Minden esztergomi tudja, hogy miről beszélek! Lesznek önkormányzati képviselők, MI a polgármester asszonyt is várjuk, vagy a Fidesz frakció vezetőjét, hangsúlyozzuk, hogy nem tartjuk a koporsólopást és más hozzátartozó bűncselekményeket politikai ügynek.

 

Vannak esetleg további fejlemények a koporsólopás ügyben vagy szerdára tartogatja inkább a "lőszert"?

 

Információim szerint a MI Esztergomiak hivatalos levelén és kérdésein kívül április 30-án, Tatabányán a Jobbik beadványait is átvette a megyei rendőr-főkapitány. Úgy tudom hamarosan a Parlamentben is téma lesz az esztergomi temetőben bűnszövetkezetben elkövetett koporsólopás. Május 6-án új információkat is megtudhatnak azok, akik eljönnek. MI mindenkit várunk!

(forrás)