Eddig ismeretlen képek Rauscher György esztergomi kiállításán
Kultúra
2015. ápr. 28.

<p><span>Három, eddig csak fényképről ismert Rauscher György-festmény került elő az alkotó életmű-tárlatának rendezése közben, mindhárom mű látható lesz az esztergomi Duna Múzeum szerdán nyíló kiállításán.</span></p>

Bard Edit elmondta, hogy a fiatalon elhunyt, dorogi származású festő alkotásainak átfogó tárlatához a Petőfi Irodalmi Múzeumból és a komáromi Klapka György Múzeumból is kölcsönöztek képeket.

A rendezőknek a Klapka Múzeum igazgatója jelezte, hogy egy pozsonyi magángyűjtőnél három Rauscher-festmény található. A gyűjtő a képeket egy szlovákiai ház pincéjében találta, és csak a restaurálás után vált világossá előtte, hogy Rauscher-műveket vásárolt.

A három kép közül kettőt, a Halotti tor és a Férfiportré címűt egy korábbi, Rauscher munkásságát bemutató katalógus alapján lehetett azonosítani. A Halotti tor a vászon hátulján található cédulából ítélve szerepelt az 1920-as években a Nemzeti Szalon kiállításán.

 

 

 

A harmadik kép, a Szerelmes pár című alkotás a festő életművét korábban kutató Zsembery Dezsőnek is újdonság volt. A három kép elsőként a Duna Múzeumban szerdán kerül ismét a nagyközönség elé, a június 9-éig látható kiállítást Wehner Tibor Munkácsy-díjas művészettörténész nyitja meg.


Rauscher György (1902-1930) a két háború között a magyar művészet egyik kiemelkedő alakja volt. Bécsben és a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult. 1927-től Nizzában, Párizsban, majd Berlinben élt. Ott a Scherl kiadó számára dolgozott. Megnyerte a Sport im Bild címlappályázatát, melynek eredményeként a kiadvány állandó illusztrátora lett.

Tüdőbaj végzett vele, miután 1930 visszatért Komáromba. Rangos portréfestőnek számított, európai sikereinek korai halála vetett véget. Dorogon művészeti díjat neveztek el róla.

 

Forrás: MTI

(forrás)