A kamara 142 jelöltet avatott mesterré Esztergomban
Gazdaság
2015. ápr. 27.

<p>A 18. századi hagyományokat megelevenítő kosztümös eseményt április 24-én tartották a Szent Adalbert Központban.</p>

A rendezvény az ország egyik legnagyobb mesteravatója, 13 szakmában 142 jelöltet avattak mesterré. A ceremóniát az 1700-as évekbeli céhes hagyományok szerint szervezték.

 

A jelöltek a korból származó eredeti nyitott céhláda előtt tettek esküt a fő céhmester, dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és atyamester, dr. Szerencsés László, a kamara megyei elnöke előtt, valamint szintén korabeli céhes ivókannából és kupából ittak társpoharat.

 

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, területi kamarákkal közösen országosan több ezer mesterjelölt képzését végzik. A szakképzésben oktatóknak csupán egyharmada rendelkezett mestervizsgával, azonban a színvonal emelése érdekében szeptember elsejétől csak mestervizsgát tett személy oktathat.

 

 

Dr. Szerencsés László, megyei kamara elnöke ismertette, Komárom-Esztergom megyében 2015-ben összesen a támogatott képzés eredményeként 19 szakmában 240 mestert avathatnak. Képzésükhöz a kamara összesen 55 millió forint támogatást kapott. A mesterképzés presztízsét mutatja, hogy idén a megyei kamara 60 tagja nem támogatott szakmában szerez mesterlevelet.

 

„A mesteri cím nemcsak a magasabb szintű tudást, megbízhatóságot jelenti a fogyasztónak, de azt is, hogy a kézműves másként tekint a munkájára, a hivatását művelő szakember mentalitása más, mint egy kezdő fiatalé. Ez az a különbség, ami megkülönbözteti a szakmáját az egyszerű kenyérkereső munkánál többre becsülő, a hivatását életformának tekintő kézművest a mesteri szint elérésére nem törekvő társaitól” - ezekkel a szavakkal méltatta dr. Szerencsés László az új mestereket.

(forrás)