Gaál József Pneuma Persona c. kiállítása
2015. 04. 30. 18:00
2015. 05. 24. 16:00

A Rondella Galéria, Esztergom meghívja Önt és kedves családját Gaál József 55. születésnapja alkalmából rendezett "Pneuma Persona" című kiállítására. 
A megnyitón bevezetőt mond Kovács Péter, restaurátor.
A mester saját írását Ducsai Péter olvassa fel.

GAÁL JÓZSEF
Munkácsy-díjas képzőművész

1960-ban született Tahitótfaluban
1983-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem
Számos hazai és külföldi kiállításon vett részt műveivel. Írói, kritikai tevékenységet is folytat
1993-tól a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanít, jelenleg a Festő Tanszék docense

 


Az elvonatkoztatott, archaikus emberábrázolástól haladva eljutott az individuális ember belső küzdelméig. Festményeinek, szobrainak és grafikáinak állandó témája az emberi lét konfliktusainak megjelenítése redukált formákban. Jelenlegi munkái Pneuma Persona címmel a mulandóság ábrázolásai az eltűnő arc által. 
Bomlás és teremtés folyamata egyszerre érzékelhető ezeken a képeken, a sötét háttérből való kibontakozó plasztikusság ellenére az arcok az eltűnés pillanatát idézik. A köztes lét terében léteznek, a láthatóság előtti pillanatban már a láthatatlanban elenyésznek.



....Az evilági megvilágosodás, csak úgy lehetséges, ha megszabadulunk szerepeinktől, maszkjainktól. Ha mulandóságunk tudatában levetjük a perszonális burkokat, örök kérdés, hogy ezután valójában mi marad, van e lényegi valóságunk. Evilági lelkünktön túl létezik-e szellemi mag, ami már mentes a személyes érdektől.....Persona Morta - ezt a címet is adhattam volna, mert a halál felé közeledve egyre kevesebb marad kötődéseinkből, a megismerés folyamata egyszerre fogyás és gyarapodás, a megtisztulás inkább lemondás. A bölcsesség nem halmozott tudás, hanem egyszerűség...

http://gaaljozsef.blogspot.hu/