Ismét együtt a progresszió asztalánál - testületi ülés percről percre
Közélet
2015. ápr. 23.

<p>9 órától ismét összeül a képviselő testület, a tavasz első ülését élőben közvetítjük, szöveges tudósítással.</p>

Néhány fontosabb téma:

 

"Modernizálódó" tömegközlekedés

 

Utcaátnevezések: Károlyi Mihály és Ságvári Endre neve lekerül a térképről

 

Hungarikum lesz a bazilika?

 

Új testvérváros Portugáliából

 

11:51- Köszönjük a figyelmet!

 

11:50- Vaszary Kolos alapítvány értékesítené a Kórházpincét műszervásárlás céljára, mivel csak ráfordítással jár az ingatlanok fenntartása. Kanász Gábor főigazgató főorvos kérte az önkormányzattól. Az önk. véleménye: visszavennék városi fenntartásba az ingatlant, de a továbbiakban a kórház támogatása is napirenden lenne. 

 

Főegyházmegye sürgősségi kérelme:

 

"Esztergom Város Önkormányzata korlátozottan forgalomképes vagyonának részét képezi az esztergomi 19271 hrsz-ú, természetben a Simor János u. 128. sz. alatti ingatlan 100/1556 tulajdoni hányada, mely a valóságban a „Kápolna” megnevezésű ingatlanrésszel egyezik meg.  Az ingatlan 1456/1556 tulajdoni hányadát a 2010. június 28-án kelt Megállapodás alapján Komárom-Esztergom Megye Önkormányzata térítésmentesen az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye tulajdonába adta.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kérelmezte, hogy a kápolna is a Főegyházmegye tulajdonába kerülhessen, mivel az 2015. január 1-jétől fontos lelkipásztori funkciót tölt be (Boldog Ceferino Roma Misszió), illetve az épület jelentős felújításra szorul, melyet a Főegyházmegye elvégezne."

 

Elfogadják a térítésmentes átadást.

 

11:40- Kamionparkolót és rutinpályát autós szlalonverseny céljára bérelnék ki. Elfogadják.

 

11:31- Bérbeadásokról döntenek: Kolping Iskola, Polgárőr Egyesület illetve a Napos Oldal bérletét meghosszabbítják, utóbb azzal a feltétellel, hogy egy hónapon belül rendezni kell az önkormányzattal fennálló tartozásait.

 

11:24- Kertvárosi Óvoda szeretné bővíteni a játszóterét, területhaszálati kérelmet kértek. Elfogadják.

 

11:14- Aquasziget fejlesztésével kapcsolatos döntés. 10 év után 150 milliós felújítás jönne - ezt belefoglalták a költségvetésbe is. Finta Studió felmérte a létesítmény állapotát, több ütemben valósulhatna meg az önkormányzat közreműködésével. Tavasszal 60 millió forint értékben végeznek felújítási munkákat az épületen.

 

11:00- Szemét ügy! Szolgáltatóváltást helyeztek kilátásba, cstlakoznánk a Duna-Vértes Hulladékgazdálkodási Társuláshoz az olcsóbb szemétszállítási díj érdekében - 30 literes űrtartalmú kukák bevezetése sem lehetséges a jelenlegi helyzetben, mivel ehhez új közbeszerzési eljárást kellene kiírni, az előző szerződésben a 60 literes lett megállapítva, mint legkisebb. Elfogadják.

 

10:40- Közterületek elnevezésénak változása: Károlyi Mihály utca és Ságvári utca. Bizottságok elfogadásra javasolják. Károlyi utca az Etter Jenő nevét kapja, a család kérésére Dr. nélkül lesz feltüntetve az egykori polgármester neve. NYíri: nagyfokú kicsinységre vall, az aktuálpolitika mozgatja a szálakat. Több hozzászólás nincs. Elfogadják.

 

10:35- Városi sportkoncepció. 2009-es elavulttá vált. Az új koncepció: teljes átfogó koncepció készült egészen az óvodai testneveléstől kezdve, hosszú és rövid távú célokat felvonultatva. Elfogadják.

 

10:28- Könyvtárba helyismereti könyvtáros alkalmazását kérték. Elfogadják.

 

10:25- A bazilika, mint hungarikum. Csatlakozzunk a Hungarikum Szövetséghez. Nyíri: ami a magyarsághoz köthető, az önmagában is értékálló, nem kell ehhez hungarikumnak minősíteni a bazilikát. A várost kellene rendezni először. Jogi Bizottság és az Idegenforgalmi is elfogadásra javasolja. Elfogadják

 

10:19- A Szűzanyát látott Fatima, mint új testvérváros. Nyíri: a többi kapcsolat sem igazán úgy működik, ahogy én az ideális kapcsolatokat gondolni vélem. Nézzük meg a párkányi kapcsolatokat. A közelebbi városokkal működik, gondolok Bambergra például. Baráti társaságok révén kellene velük kommunikálni, eseményekre meghívni őket. Talán Bánhidy úr erre vevő lehet. Romanek: Idegenforgalmi Bizottság nézzen körbe az ügyben, hogyan működnek a kapcsolatok. Szerencsés Gergely: Elmúlt négy év után örököltük ezt, elhanyagolták a kapcsolatokat. Nyíri Attilával egyetértek. Köszönet mindazoknak, akik a nehéz időkben is tartották a kapcsolatot a testvérvárossal. Tóth Tamás: Párkánnyal folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, most hétvégén lesz az Ister-Granum Eurorégiós mesemondó verseny a Féjában, oda is rengetegen jönnek majd Párkányból. Minden testvérváros a presztizsünket emeli. Alberti Péter: a célt kell nézni, Fatimának oylan híre van, hogy visszautasíthatatlan. Romanek: Szeptemberig nézzük át a kapcsolatokat. Elfogadják.

 

10:05- Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló beszámoló, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat - Gondviselés Háza 2014. évi szakmai beszámolójának elfogadása. A vezető elmondja: naponta 150 ember kér segítséget a szervezetnél - hajléktalanok, szegénységben élő családok, szenvedélybetegek. A rendőrséggel közösen szervezett bűn- és balesetmegelőzési tábor volt tavaly a leglátogatottabb, ezt meg is kellett ismételni. Pozitívan értékeli az évet vezető asszony. A Baross Gábor úti épület felújítása hamarosan elkezdődik.

 

Közösségi tér a Magvetőért kapott pénzből

 

9:53- Az önkormányzat belső ellenőrzése: 2014-ben a betervezett négyből csak egy valósult meg. Sarkantyu: eddig elhanyagolt része volt az önkormányzat működésének. Jelenleg ütemezve végzik a munkájukat az ellenőrök, a nulláról előrelépést tapasztalhatunk

 

9:43- 2014. évi zárszámadás elfogadása. Nyíri: Lesz dolgunk a jövőben, hogy a közpénzeket felelősen költsük el a köz javára, ami az utóbbi időszakban elmaradt. Elfogadják.

 

9:25- Két ülés között történtek: hulladékdíj 20%-át átvállalja a város, aláírták a megegyezést a Vertikál Kft.-vel. Elektromos busz gyártó céggel megbeszéléseket folytatott Romanek Etelka. Utak rendbe hozatalával kapcsolatban egyeztetések történtek a Magyar Közút Nonprofit Kft.-vel, ezek majd folytatódnak. 

 

Esztergomi Kegyeleti Kft! Feljelentsét tett Romanek Etelka - böntetőjogi felelősségre vonást kezdeményezett a tettesek ellen.

 

Koporsólopás a Belvárosi Temetőben

 

Laczó: Gyomorforgató és undorító tett a koporsólopás

 

Sajtótájékoztatót tartottak a temetőben

 

9:14- Elektromos és környezetbarát buszok érkezhetnek Esztergomba, így a buszközlekedéssel kapcsolatos döntés ma elmarad. "Esztergom" név használatáról szóló döntést is elnapolják, mivel körülnéznek majd kis hazánkban, hogy máshol, milyne szabályozás van érvényben a település névhasználatokkal kapcsolatban.

Sürgősségieket vesznek fel: rutinpálya az ipari parkban, Vaszary Kolos Alapítvánnyal kapcsolatos döntés, illetve egy kápolna tulajdonba adása. Ezek majd jönnek.

910- Kistérségi Társulási ülés miatt volt a késés. 12 képviselő jelen - Stámusz Andrea, Sasvári Viktor hiányoznak. 

9:04-Üdvözlünk minden kedves olvasót, hamarosan kezdünk.

(forrás)