Behálózzuk Ibériát – Mária jelenésekről híres testvérvárosunk lehet
Kultúra
2015. ápr. 22.

<p>Nemrég a spanyol Castellón jelentkezett, hogy szeretne Esztergom testvérvárosa lenni. Most a keresztény világot ámulatba ejtő portugál Fatima gondolt ránk hasonló szívélyességgel. Tudják, itt jelent meg a Szűzanya.</p>

Forrás: Wikipedia

 

Magyarország lisszaboni nagykövete, Breuer Klára levélben kereste fel Romanek Etelkát, miszerint Fatima város szívesen létesítene testvérvárosi kapcsolatokat Esztergommal. A portugál településen idén állítottak szobrot a 2009-ben elhunyt Kondor Lajos volt verbita szerzetesnek, aki évtizedekig szolgált a kegyhelyen (életcéljává vált a fatimai jelenések megismertetése a világgal), többek között az ő nevéhez kötődik az 1956-os forradalom emlékének szentelt műemlék, az ún. Magyar Kálvária létrehozása is a városban.

 

 

Forrás: Magyar Kurír

 

A szerzetes olyannyira tiszteletre méltó tagja volt közösségének, hogy halála után teret neveztek el róla, később itt leplezték le szobrát is. Erdő Péter is visszatérő vendége volt a helynek, 2006-ban például nemzeti zarándoklat keretében segítségével ajánlották fel az egész magyar nemzetet a Szűzanyának.

 

Fatima városa a jelenésekről híres, 1917-ben három pásztorgyermek szeme láttára elevenedett meg a Szűzanya. A történteket később az egyház is hitelesítette. Öt jelenés után a hatodik 1917. október 13-án történt, a becslések szerint ezt immár 30-70 ezer ember láthatta, később kegyhely létesült a városban. Kondor Lajos életműve szorosan összeforrt ezen szent hely fejlődésével azáltal is, hogy a gyermekkorukban elhunyt két pásztorgyermek boldoggá avatási ügyének kérelmezője lett.

 

Hatodszor látták a Szűzanyát

 

Fatima város vezetője kezdeményezte testvérvárosi kapcsolat felvételét egy magyar településsel, először Győrt szemelték ki a portugálok, mivel Kondor Lajos a győri Bencés Gimnáziumban tanult. Győr azonban nem vállalta a megtisztelő szerepet, hivatkozva, hogy így is túl sok településsel tartanak fent hasonszőrű kapcsolatokat. Később Erdő Péter közbenjárása révén jött szóba Esztergom, ezután érkezett a nagyköveti levél a felkéréssel.

 

Az önkormányzat fontos missziójának érzi a zarándokturizmus fellendítését, így kedvező fogadtatásban részesült a megkeresés. A csütörtöki testületin szavazhatnak a kapcsolat felvételi szándéknyilatkozat elfogadásáról.

(forrás)