A megáldott búzát imakönyvbe tették
Kultúra
2015. ápr. 20.

<p style="text-align: justify;"><span>A hagyományoknak megfelelően április 18-án megtartották a búzaszentelő ünnepséget Esztergomban. </span></p>

Az eseményen részt vett Jakab Zoltán az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke is.

 

Az idei búzaszentelő ünnepség első részében ünnepi szentmisét tartottak a szentgyörgymezői templomban. Székely János püspök és a résztvevő egyházi képviselők vezetésével innen indult a gyalogmenet a város határában lévő búzaföldekre. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, az Esztergomi Városi Gazdakör és a Szentgyörgymezői Kertbarátkör álta szervezett ünnepség fő ceremóniáján a katolikus mellett a protestáns egyházak is képviseltették magukat, a tavaszi szélben, napsütésben élénkzöld színben pompázó búzaföldön Székely János püspök vezetésével celebrálták a megáldása alkalmat. A legújabb időkben harminc évre visszanyúló búzaszentelési szertartásnak európai szinten majd kétezer évnyire eredeztethető tradíciója van, az első ilyen ünnepeket Liberius pápa emelte hivatalos rangra, nálunk a középkorban vált rendszeressé a búzaszentelés.

 

 

A búzaszentelés végén, ugyancsak a hagyomány szerint a megáldott búzából a szertartáson résztvevők egy-egy marékkal szedtek, hogy a zöld szálakat imakönyvbe, bibliába tegyék.

 

 

A búzaszentelési ünnepség zárásaként a szervezők a gazdakörök Simor János utcai épületébe hívták meg a résztvevőket ebédre, ahol Balogh Zoltán, az Esztergomi Városi Gazdakör vezetője köszöntötte a megjelenteket.

(forrás)