A fizika mindenkié
2015. 04. 18. 18:00

2015 a Fény Nemzetközi Éve.

A természettudományok és modern technikai alkalmazásaik egyre nagyobb teret hódítanak mindennapi életünkben. Ugyanakkor a diákok körében rohamosan csökken a természettudományok, köztük a fizika iránti érdeklődés. Ezért döntött úgy az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 2015. április 18-ára meghirdeti “A fizika mindenkié” című országos rendezvényét, melynek fókuszában a FÉNY áll.

Szeretnénk megmutatni mindenki számára, hogy a fizika sokszínű, érdekes, a világról fontos és alapvető információkat nyújtó, ugyanakkor mindennapi életünket is befolyásoló, kézzelfogható és nélkülözhetetlen tudomány.

Esztergomban az érdeklődők egy Naprendszer túrán vehetnek részt 18:00 és 19:30 közötti indulással. A Regiomontanusz Csillagász Egyesület tagjai a Naptól – amely a Kerektemplom lépcsőjén lesz megtalálható – végig a Kis Duna Sétányon haladva a Naprendszer bolygóinak érintésével juthatnak a Macskalépcsőn felkapatva a Neptunuszhoz, a Bazilika előtti Nagyboldogasszony szobornál.

Aki a 2,4 km-es túra során egy kis kitérőre is vállalkozik és ellátogat a Duna Múzeumba tudásszomját néhány „vizes” kísérlettel csillapíthatja Fehér Györgyi múzeumpedagógus vezetésével 18:00 és 20:00 között.

Akik a Duna Múzeumi kitérőt is megúszták szárazon, a Bazilikához felérve mintegy 4497 millió kilométert kalandozva a Naprendszerben a Neptunusz dermesztő szépsége után még további megismeréstől hajtva elsétálnak a Vármúzeumhoz, ott 18:30-tól 22:00-ig a városban tanító fizika és kémiatanárok kísérleteinek megtekintésével pihenhetik ki fáradalmaikat. Sötétedés után akik a Naprendszeren kalauzoltak végig, távcsöves bemutatót tartanak (a Vénusz és a Jupiter észlelésével) és a csillagok rengetegében segítenek eligazodni a csillagképek segítségével. Közben Vas Zoltán üzletvezető a Szinkron Bizományi Üzlet képviseletében a kölcsönözhető lézertechnikai eszközök bemutatásával mutatja meg a lézer látványtechnikai felhasználásának lehetőségeit.