Geodéziai mérés után kerül vissza a helyére a hiányzó árvíztábla
Helytörténet
2015. ápr. 2.

<p>Engedély nélkül távolították el az árvíztáblát 2014-ben, az épület felújításon esett volna át. A munkát később leállították, a táblának csupán hűlt helye maradt. Mégis hova került az 1838-as árvíznek mementót állító műemlék és mi lesz az épület sorsa?</p>

 

Még tavaly júniusban megírtuk (ráadásként az Ötletek rovatunkba is felvettük pár hónapja), hogy a Rudnay Sándor tér 26. szám alatti épület homlokzat felújítási munkálatainak következtében eltűnt az 1838-as árvíz magasságának emléket állító tábla. A Dunai Szigeteg blog témába vágó írása szerint Esztergom második helyen áll a hazai mezőnyben az országos adatok szerint az árvizek magasságát megörökítő táblák számának tekintetében.

 

Megjegyzendő, hogy tűnt már el tábla az évek folyamán Esztergomban. Az újabb hasonló esetet megakadályozandó vettük fel a kapcsolatot az illetékesekkel. Az önkormányzat akkori tájékoztatása szerint a táblát engedély nélkül vették le, ők értesítették az Építésfelügyeletet, hogy tudakolózzon az eltávolítás ügyében.

 

 

Majd’ egy év elteltével újra rákérdeztünk a tábla hollétére. Az építési hatóság ügyintézője megkeresésünkre közölte, hogy időközben építési engedélyt adtak ki a CIKADA Kft. részére, a meglévő épület homlokzatának megváltoztatására.

 

Az beruházás szerint új portál és nyílászárók beépítésére, a homlokzat felújítására és reklámfelirat elhelyezésére kerül majd sor, miközben az épületet továbbra is kereskedelmi célokra akarják bérbe adni. Az Építészet műszaki leírását rögzítő dokumentumok szerint az árvíztáblát levették, jelenleg őrzik, a homlokzat felújítás után eredeti helyére kerül vissza.

 

 

A rekonstrukció jelenleg áll. Azonban ha egyszer mégis helyére teszik a táblát, korántsem mindegy a magasság, hiszen szakirodalmi adatok alapján tudható, hogy az esztergomi árvíztáblák kb. 5 centiméteres eltéréssel mind azonos magasságban (kb. 118,40 mBf) vannak. Éppen ezért, hogy eredeti helyére kerüljön az emlékmű geodéziai méréseket végeznek majd - derül ki a rendelkezésünkre bocsátott iratokból.

 

 

(forrás)