Puskás-Suzuki Kupát rendeznek húsvétkor
Sport
2015. márc. 26.

<p>Nyolcadik alkalommal rendezi meg a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és a Magyar Suzuki Zrt. a Puskás–Suzuki Kupa U17-es nemzetközi ifjúsági labdarúgótornát április 2–6. között Felcsúton. A Magyar Suzuki a 2008-as indulás óta támogatja az eseményt, amelynek idén először teljes egészében a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia ad otthont.</p>

A Puskás−Suzuki Kupa mezőnyét idén is négy külföldi és két hazai csapat alkotja. A görög Panathinaikos FC, a spanyol Real Madrid CF, a román Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, valamint a Budapest Honvéd FC és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia mellett először indulnak el a trófeáért a holland Feyenoord Rotterdam fiatal labdarúgói.

 

Az utánpótlástorna jelentőségét jól mutatja, hogy az eddigi kiírásokban olyan játékosok léptek pályára, akik később meghatározóak lettek nemzetük labdarúgásában, sőt a nemzetközi elitben, például Álvaro Morata Martín, Daniel Carvajal, Enzo Zidane, vagy éppen Gyurcsó Ádám, Tajti Mátyás, Sallai Roland és Vécsei Bálint.

 

Az idei kupa sajtótájékoztatóval egybekötött sorsolását március 26-án tartották meg Felcsúton, a Puskás Akadémia kollégiumában. A hat gárdát két csoportba sorsolták: az A csoportban a Puskás Akadémia ellenfele a Feyenoord és a Real Madrid lesz, míg a B csoportban a Honvéd az Academia Hagi és a Panathinaikos csapatával küzd.

 

A sorsolást az európai aranycipős spanyol gólkirály, spanyol és német bajnok és kupagyőztes, spanyol szuperkupa-, német ligakupa- és holland kupagyőztes holland labdarúgó, Roy Makaay végezte el. Makaay 526 hivatalos klubmérkőzést játszott, 256 gólt szerzett. Negyvenháromszor öltötte magára a holland válogatott mezét, s az ő nevéhez fűződik a leggyorsabb gól a Bajnokok Ligájában: 10,2 másodperc telt el a mérkőzésből, amikor a Real Madrid kapujába talált a Bayer München színeiben a legjobb tizenhat között a 2006–2007-es szezonban.

 

 

A Puskás–Suzuki Kupa első hivatalos programjaként a résztvevők április 2-án hagyomány szerint ellátogatnak a budapesti Szent István-bazilikába, Puskás Ferenc sírjához. A koszorúzást követően a hat csapat játékosai Felcsúton részt vesznek a hivatalos megnyitóünnepségen. A csoportküzdelmek másnap kezdődnek.

 

A torna helyszíne a Puskás Akadémia teljes területe, illetve a tavaly húsvétkor átadott Pancho Aréna. A csoportmérkőzések nagypéntektől húsvétvasárnapig tartanak, 11 és 13.30 órai kezdettel. A mérkőzéseket a puskassuzukicup.net oldalon lehet élőben követni. A döntőt húsvéthétfőn élőben közvetíti a köztelevízió DunaWorld csatornája 16 óra 30 perctől.

 

A Suzuki a kezdettől fogva névadó szponzora a sporteseménynek. A Puskás–Suzuki Kupa támogatása összhangban áll a Magyar Suzuki vállalati filozófiájával: a szisztematikus munka szeretetét, a felelősségvállalást, a dinamikus életszemléletet és az egészséges életmódot testesíti meg, illetve szerepmodelleket kínál a fiatal generáció számára.

 

A torna védnökei Puskás Ferencné és Simicskó István sportért felelős államtitkár. A Puskás–Suzuki Kupa médiapartnere az MTVA.

 

A torna mérkőzéseire a belépés ingyenes. A programokról és az eredményekről az érdeklődők folyamatosan tájékozódhatnak a torna hivatalos honlapján: www.puskassuzukicup.net.

(forrás)