Szubjektív valami 2.

Szubjektív valami 2.

2015. 03. 26. 10:27

Újra beücsörögtem az irodába, most sem kellett átverekednem magam a rám váró tömegen. Nosza. Madárcsirip, távozó hivatalnokok boldog kacaja - itt a tavasz.

Amikor tavaly év vége felé elkezdtük a munkát – bár vannak, akik ezt másként nevezik – először megpróbáltunk egy-egy témát keresni, kijelölni mi az, amihez van tudásunk, kapacitásunk, miben tudunk hozzájárulni a jobbításhoz.

 

Az egyik ilyen téma a hulladékok kezelése volt. Esztergomi lakosokként mi is naponta szembesültünk a szelektív gyűjtők borzalmas állapotával, mi is a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg a szemétszállítási díjak nem éppen karcsú voltát, s nekünk is gondot okozott egy-egy régi tv, törött műanyag kerti szék.

---

Hoppá, itt egy érdeklődő polgár: a feleségem ugrott be, mivel az én kocsimban maradt a vacsorára szánt kenyér.

---

Natehát, visszatérve az előzőekre, még az ősszel megkerestük a hivatal Városüzemeltetési osztályát, ahol feltehettük kérdéseinket, illetve megoszthattuk ötleteinket. Azóta elindult (illetve már majdnem) városunkban is a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, megfogalmazódott valamiféle tervezet a lakossági díjak környékbeli szintjéhez való igazítására, bekerült az idei költségvetésbe a hulladékudvar tervezése, s bónuszként – bevallom, erről nem beszélgettünk az osztályvezetővel – még egy városi komposztálótelep is tervezhető lesz.

 

A komposztálóval kapcsolatban ma délelőtt az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület elnökével meglátogattuk a téma felelősét; a terv az egyesület sok éves szakmai tapasztalatának bevonása a tervezési folyamatba – ha már épül valami, akkor az legyen a városunkra méretezve, optimalizálva.

 

Az EKOKU éveken át foglalkozott többek között ezzel a kérdéssel, hatalmas tudásanyag van a birtokukban, őrült luxus lenne ezt kihasználatlanul hagyni.

 

Nem gondolom, hogy a hulladékos történetek egyedüli katalizátora a mi nekibuzdulásunk volt, sőt a hulladékdíjas előterjesztés bevezetőjében az én nevem mellett szerepelt Szerencsés képviselőtársamé is. Ahhoz, hogy az ötletből előterjesztés, rendelet, költségvetési tétel stb. legyen, szükség volt a hivatali dolgozók fogadókészségére, az adott bizottságok hozzáállására és a képviselő testület támogatására is. Soktényezős játszma.

 

Vigh László, önkormányzati képviselő (LMP)

Még nincsenek kommentek :(