André Kertész tematika

André Kertész tematika

André Kertész esztergomi munkássága egy olyan kulturális öröksége ennek a városnak, ami több figyelmet érdemelne, és egy kis invesztícióval ráadásul komoly turisztikai vonzata is lehetne annak, ha elkezdenénk kialakítani Kertész művészetével foglalkozó turisztikai desztinációkat, vagy csupán közterületi installációkat. Ráadásul a fotóművészetnek nem csak múltja, de jelenleg is komoly hagyománya van a városban, amely megérdemelné, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon.

Úgy vélem egy nagyon érdekes első lépés lehetne egy Kertészről elnevezett, de amúgy a város kortárs fotóművészeivel foglalkozó galéria megteremtése. Erre ideális hely lenne a főtéren található Takarékpénztári épület földszinti - jelenleg bezárt és nagyon lepusztult üzlethelyiségeiből kialakítható belső tér, ahol állandó kiállítás, művészeti bolt, vetített kiállítás mind kialakítható lenne, és növelné a belváros turisztikai értelemben vett vonzerejét.

Ezen túl jó lenne, ha a város közterületi alkotásain is megjelenne ez a tematika. Kertész több világhírű képe is Esztergomban született, ezeket az alkotásokat át lehetne vinni más formátumra, más médiumra. Lehetnének bizonyos pontokon többnyelvű, kihelyezett táblák egy-egy kép elkészültének helyén, például itt, a Kálvária utcán:

Esetleg egy új, közterületi szobor a vízhordó lányról a Szenttamás kanyargó utcáján:

Vagy egy dombormű valahol a városban a könyvolvasó gyerekekről:

Felfestett "úszó árnyék" a medence alján a fürdőben:

 

Értelemszerűen ilyen alkotásokat láncolatra lehetne fűzni, a várhegyről kiinduló, kiépített és jelzett útvonalat kialakítani ami a belvárost ezen a tematikán keresztül közelebb hozná a turisztikailag jelenleg legfőképp érdekes főszékesegyház mellé.

 

Nyilvánvalóan ez nem egy párezer forintos koncepció, a köztéri alkotások, a marketing, a fotógaléria éves működési költsége komoly beruházást igényelne a város részéről, viszont maga az "árucikk" ami ezzel előáll piacképes lehet és komolyan növelheti a város turistabevonzó és talán megtartó képességét is. 

Mit gondolsz erről az ötletről?

A szavazáshoz lépjen be!

2 pont (2 db szavazatból)
Facebook

2015. 06. 30. 0:29

Benne van a bakancslistámban, az Esztergom Anno facebook oldalra bőven teszek fel  Kertész André képeket.

Legutóbb pénteken: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10153430970866252&id=285522606251

Remélem, hogy talán sikerül egyszer egy eredetire is szert tennem...

Nemrég jártam Szigetbecsén, utólag egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmet arra, hogy ott (nem becsülöm le Szigetbecsét !) van emlékszobája, sőt állandó kiállítást is rendeznek :

 

André Kertész Fotómúzeum és Emlékház

Az emlékház 1987-ben nyílt meg.

 

A magyar származású André Kertész (1894-1985) fotóművész, 120 szignált képét küldte el a múzeumnak, és ide került halála után New York-i lakásából néhány bútor és személyes tárgy is.

André Kertész gyermekkorának nyarait nagybátyjánál, Szigetbecsén töltötte.

1984-ben tett magyarországi útja alkalmával felkereste a kedves emlékű helyet, és állandó kiállítás céljára számos nagy értékű fotót adományozott a településnek. 

 

Egy időskori interjújában a következőket mondta e tájról és az itt élőkről:

"Becse sem a rokonok miatt lett meghatározó, hanem mert olyan közel kerülhettem a természethez és azokhoz, akik közt ez történt velem... Később akár Franciaországban vagy New Yorkban fényképeztem tájat vagy embert, a becsei táj és a becsei emberek születtek újjá minden képen."

 

Ezen felbuzdulva gondoltam, hogy futok egy kört a potenciális esztergomi helyszín kapcsán, ez a Múzeumok Éjszakáján volt...nem arattam osztatlan sikert az esztergomi rendezés ötletével, de nem adom fel...:-)

Szerencsére az üzletfeleim ismét invitáltak egy 'becsei találkozóra, így most bekalkulálom a nyitva tartási időt és elmegyek a múzeumba is.

És talán elkezedem a szervezést is....lesz, ami lesz.

 

S.A.

 

2015. 04. 05. 22:21

Ime egy intelligens, turisztikailag, pedagogiailag is okos ötlet.  En annyiban böviteném ki, hogy a Kis Duna sétànnyal szemben àllitanàm fel az u.n. Esztergomban megfordult leghiresebb - és jeles emberek - szobor vagy kép parkjàt  (p.l. egységesen, fekete vonalvezetésü grafikai  rajzolatu, gravirozott megoldàssal)- magyar, angol, német és török nyelven  : Az Arpàdok,  Boticelli (?), Suleiman/Sinan,  Sobieski, Balassa, Sziszi/Ferenc-Jozsef,  Palkovits, Kertész, Babits, Pézsa Tibor,  II Jànos-Pàl pàpa, -  ki még ?  Pàlyàzat kiiràsàval talàn a financiàlis fonàkjàt is meg lehetne oldani.

E.T.

2015. 03. 05. 19:06

Pár éve Sárosi Attila intézte a megfelelő kiállítóhelyiséget a Munkácsy kiállításhoz, ez is kb. csak pénzkérdés.

2015. 03. 05. 12:41

Alkalmas kiállítótér esetén (de úgy érzem, ez most szűk keresztmetszet lehet) el lehet hozni, de csak időszaki kiállításra, véglegesre biztosan nem.

2015. 03. 05. 0:22

Ezeket a képeket láttam már több fotós cikkekben is de soha nem tudtam eddig, hogy Esztergomban készültek. Mindig azt hittem, hogy a budai Tabánban lettek lőve. Ez egyszerűen meglepetés. Tényleg kellene csinálni ezzel valami tematikát a város ismertetésére a Bazilikán túl is.

2015. 03. 04. 15:42

Nem gondoltam, hogy Kertész képeit "eredetiben" is ide lehet hozni, ha ez tényleg opció, akkor az sokkal nagyobbat szólna és ténylegesen szintet lépne a város turisztikai kínálatában. 

2015. 03. 04. 15:03

Szuper az ötlet. Egyszer nem is rég egy kedves ismerősömmel (aki a Bottyán szobor és a Martsa hagyaték rendezésében érdekelt) beszélgettünk már erről. Neki is alapvetően a helyszíneken megvalósítandó dolgok jutottak eszébe.

Valami egyedi arculattal, logóval rendelkező tábla, rajta a vonatkozó fotó mása, infó Kertészről, esetleg az akkori Esztergomról. Meg mondjuk QR-kód, ha ez még menő dolognak számít (én nem tudom, mert sosem használtam). A kód, vagy akár egy ott leírt webcím pedig valami külön oldalra, vagy meglévő oldal tematikus aloldalára mutathatna, ami Kertész egomi munkásságával foglalkozik - aztán ez azért bővülhetne az összmunkásságára, meg Esztergom érdekességeire is, hogy legyen azért mit olvasni.

A dombormű, medence felfestés és egyéb nyalánkságok szerintem abszolút menő dolgok, legjobb lenne, ha az egész város ilyenekkel lenne tele. (És ekkor kiveszem a kezem a biliből, és eszembe jut, hogy mekkora az általános igénytelenség.)

 

Nekem régebben tervem volt lehozni Egomba a Kertész egomi vonatkozású képeit. Jó kapcsolatom van a Fotómúzeummal, ott őriznek több képet, vintázsokat is talán. Ők benne lettek volna amúgy. Aztán telt-múlt az idő, Esztergom-szkeptikus lettem, meg a saját dolgaimmal foglalkoztam. Nem utolsó sorban megemlítendő, hogy Kertész (vagy bármi hasonló) fotók kiállításának komoly követelményei vannak (hőmérséklet, páratartalom, maximális ráeső fénymennyiség, szállítás, biztosítás, stb...), nem tudom, hogy ennek bármi meg tud-e felelni jelenleg a városban.

 

Más is írta a kiállítótermet (FB posztban ovastam emellett a link mellett). Ezzel kapcsolatban már nem vagyok olyan biztos. Bevallom, nem különösebben foglalkozom a dologgal, de tényleg akkora kortárs fotóművészeti jelentősége van jelenleg a városnak, hogy önálló kiállítóhelyet kapjon? Nem támadólag kérdezem. És nem tőled, csak úgy bele a vakvilágba. Nem csak ezzel is valami toposzt kergetünk, ami csapdába elég sokszor esnek esztergomiak? Mert igen, a rendszerváltás előtt tényleg komolyan tolták a városban, ez igaz.

Attól tartok, hogy egy fotóklub mint entitás nem biztos, hogy elegendő lehet ahhoz, hogy akkora lenyomata legyen a városon kívül is, hogy mondjuk látogatókat lehessen kalkulálni egy állandó kiállításhoz. Úgymond saját kiállítóhelye mondjuk a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának van Bp-n (Artbázis), na de ott azért szerintem elég komoly dolgok mennek. Tematikus kiállítások, előadások. Reagálnak a környezetükre, társadalomra, bármire. Kortárs művészeti életet élnek. Nem tudom (tényleg nem tudom, megint csak no offense), hogy ilyen van-e Esztergomban.

 

Na de legyen pozitív kicsengése a kommentnek: szóval tök jó az ötlet, hogy Kertészt felhoztad, támogatom!