Szöveges közvetítés a testületiről 9 órától
Közélet
2015. febr. 26.

<p>44 napirendi pont tárgyalására kerül sor ma a városházán. Többek között elfogadhatják a költségvetést, és a könyvtár helyzete is rendeződhet.</p>

Napirendi pontok

Sportiskola

Költözhet a könyvtár

Nézzen bele a költségvetésbe

Közösség tér kialakítása a Baross úton

 

 

10:29 - Sürgősségi. Duna Maraton hegyikerékpáros rendezvényt Visegrádról áthoznák Esztergomba. Tegnap volt a megbeszélés, Esztergomra nem ró semmiféle kötelezettséget, elvi hozzájárulásunkat kellene adnunk csupán (Erős Gábor). Elfogadják. Köszönjük a figyelmet, következik a zárt ülés.

 

10:23 - Baptista Szeretetszolgálat helyiséghasználati kérelme. Elfogadják.

"A Babtista Szeretetszolgálat Alapítvány adományozási igazgatója, dr. Herencsárné Klug Györgyi azzal a kéréssel fordult Esztergom Város Önkormányzatához, hogy az adományok tárolására az Önkormányzat biztosítson helyiséget a 17471/B helyrajzi számú, természetben a Simor u. 41. szám alatt lévő (volt szemüvegkeret-gyár) ingatlan területén. A kiválasztott helyiség alapterülete 40 m2, mely alkalmas kisebb bútorok és eszközök tárolására."

 

10:20 - Suprema Theatron kérelme helyiségbérletre. Elfogadják.

"A Suprema Theatron Játékszíni Kft. ügyvezető igazgatója, Horányi László azzal a kéréssel fordult Esztergom Város Önkormányzatához, hogy a Várszínház működtetéséhez szükséges iroda céljából térítésmentes használatba szeretné venni a 17350/A/3 hrsz.-ú, természetben a Széchenyi tér 21. sz. alatt található helyiség -jelenleg is válaszfallal elválasztott- részét, melynek alapterülete 22,35 m2, 5 év határozott időtartamra."

 

10:15 - Arany János Iskola ingatlan térítésmentes használatba vételének kérelme (Jósika utca 22.). Elfogadják.

"Baranya István egyrészt az Arany János Általános Iskola igazgatója, másrészt az Egészséges Testért – Egészséges Lélekért Egyesület (ETELE- Egyesület) elnöke. Az ETELE- Egyesület (2509 Esztergom -  Kertváros, Kassai út 13.) pályázatot nyert az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett – Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) – „ A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók iskolai lemorzsolódását csökkentő intézkedések támogatását célzó tanodai program megvalósítására.

 

A pályázat kiemelt célkitűzése a programban résztvevő általános iskolások kert, konyhakert, veteményes, gyümölcsös ápolási, gondozási és termesztési ismereteinek gyakorlati oktatása. Iskolánként 12-12 halmozottan hátrányos helyzetű tanuló, összesen 60 fő, vesz részt a programban.

 

A következő iskolák vesznek részt a programban: Arany János Általános Iskola, József Attila Általános Iskola, Babits Mihály Általános Iskola, Montágh Imre Speciális Iskola, Bozóky Mihály Általános Iskola (Pilismarót)."

 

10:11 - Kossuth Lajos utca 25. szám alatti ingatlan városi tulajdonba vétele, ide költözne a könyvtár. Erről is írtunk már korábban.  Egyhangúan elfogadják.

 

10:05 - Magvető szoborért cserében kapott pénz felhasználásáról változás történt. Erről korábban írtunk már. Nyíri: jobb helyen lesz a pénz most, az ifjúságot fogja szolgálni. Szerencsés: későbbiekben foglalkoztató központ jöhetne létre az épületben minden korosztály számára.

 

9:58 - Moriani Kft Esztergom névhasználatát nem támogatják, a cég turisztikai vállalkozással bővülne, ehhez kérték, hogy használhassák Esztergom logóját és nevét. Elfogadják így a határozatot.

 

9:55 - Sportiskola Esztergomban.  Létesítmények használata további tárgyalást vesz majd igénybe, ezt bérmentesen akarta használni az iskola. Elfogadják az elvi támogatást.

 

9:53 - intézmények visszavételével kapcsolatos döntés, amelyket az állam anno átvett a várostól. Elfogadják.

Az intézmények:

-Arany János Általános Iskola,

-Babits Mihály Általános Iskola,

-József Attila Általános Iskola,

-Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola,

-Dobó Katalin Gimnázium,

-Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola,

-Montágh Imre EGYMI Óvoda. Általános Iskola és Speciális Szakiskola,

-Kőrösy László Középiskolai Kollégium és

-Zsolt Nándor Alapfokú Művészeti Iskola

 

9:52 - Mária Út Közhasznú Társuláshoz csatlakozó rendelet elfogadása. Majd turisztikai desztináció menedzsmenthez (TDM) csatlakozás elfogadása, ennek elődje volt a Gran Tours, cél a város turisztikai nevezetességeinek és attrakcióinak összehangolása, hatékonyabb városmarketing, Esztergom idegenforgalmának fellendítése. Eck: a TDM-nek van létjogosultsága, jól működtetik a települések turizmusát, ahol vannak. Bánhidy: pályázati lehetőségeink is jobbak lesznek ezáltal. Elfogadják.

 

Mi a TDM?

"A turisztikai desztináció menedzsment (TDM) működése során ellátja azokat a legfontosabb szakmai feladatokat, amelyek a térség turisztikai versenyképességének javítását célozzák: növeli a desztináció ismertségét, a szolgáltatások színvonalát, illetve elősegíti az egyes turisztikai szolgáltatások piacra vitelét. A szakmai területek ennek megfelelően igen széles spektrumot ölelnek fel.
Turisztikai programcsomagok létrehozását célozza, vállalkozások számára jobb érdekérvényesítést tesz lehetővé."

 

9:44 - szociális rendelt elfogadása, ezt kötelező volt megalkotni a törvény értelmében.

"2015. március 1-től a rendszeres szociális segély és a foglalkoztatást helyettesítő támogatás átkerül a járási hivatalok illetékességi körébe, továbbá helyi szinten létrejön az egységes települési támogatás."

 

9:41 - Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (Vértes Volán jogutódja) 2014-es beszámolója – közszolgáltatási szerződés módosítása a jogutódlás miatt szükséges, illetve a 2014-es évről szóló beszámolót fogadják el. Szerencsés: egyeztetések kezdődtek a szolgáltatóval a közlekedés javítása érdekében, ez jelenleg is folyik.

 

9:38 - Költségvetésről szóló rendelet megalkotása az első pont. 4 módosító érkezett, egy fideszes közös: akadálymentesítésre 3 millió ft, Posta támogatása a kórház támogatásnak terhelésére. Nyíri módosítóját, a kutyafuttató létesítésének elfogadása, illetve a Magyary utcán világítótestek kihelyezése, Vigh: Szeminárium lépcső helyreállítása, Bazilika alatti betontömbök elszállítása. Stámusz: Bogáncs kutyamenhely támogatását elfogadják. Mind-mind a kórház támogatásából és az általános tartalékból. Szerencsés: 120 millióval támogatjuk a kórházat, rossz ez a kommunikáció, hogy a kórház támogatásából menne.

Megszavazzák a költségvetést.

 

9:24 - Strigonium körül átfogó vizsgálat van folyamatban, hogyan tudna hatékonyabban működni (Bánhidy). Két hete kezdődött meg.

 

9:19 - Rendhagyó módon ma Bánhidy László vezeti a testületit, hiányzik: Romanek Etelka, Stámusz Andrea, Juhász István és Dr. Alberti Péter. Előző zárt ülés határozatainak ismertetője: pályázatot nem írnak ki a Strigonium igazgató ügyvezető tisztségére (Nyíri Attila módosítója volt). Strigonium Zrt igazgatójának felmondják a munkaszerződését, felmentik a munkavégzés alól (Hendrik Krisztina), ezt már tudtuk. Február 13-tól Sasvári Szilárd határozatlan időre az igazgató, bruttó 700 ezer forint díjazással.

 

9:05 - Kis késés várható.

(forrás)