Közösségi tér a Magvetőért kapott pénzből
Kultúra
2015. febr. 25.

<p>Módosulhat a Magvető szobor áthelyezésével kapcsolatos önkormányzati rendelet. A szoborkompozícióért kapott pénzből az önkormányzat a Baross utca 3. szám alatti ingatlant újítaná fel. A holnapi testületin kerül napirendre az ügy.</p>

Az önkormányzat és az Országgyűlés Hivatala között 2014. február 6. napján adásvételi szerződés jött létre az önkormányzat tulajdonában lévő Magvető elnevezéssel ismert szoborkompozíció Országgyűlés Hivatala részére történő értékesítése tárgyában, 40.000.000 Ft+ÁFA vételár ellenében.

 

Az akkori testület a vételár felhasználásának feltételeit rögzítette, eszerint a parkban Baross Gábor szobrát kellett volna felállítani, természetesen a park és a környezet rendezése után, figyelembe véve az intermodális csomópont tervezését is.

 

Július 6-ra, az egykori közlekedés miniszter születésének évfordulójára a szobornak kész kellett volna lenni. Az önkormányzat ezzel párhuzamosan lemondott arról, hogy Kisfaludi Stróbl Zsigmond Kossuth Lajost ábrázoló szoborcsoportját Esztergomban helyezzék el, mint írták, „a szobor együttesnek sem a léptéke, sem a mérete nem illeszkedik a város arculatához, elhelyezése nem megoldható”. Illetve felújították volna a Pór Antal téren álló 17372 helyrajzi számú épületet is, amely a 2013-as árvíz során sérült meg.

 

A felhasználási célok most módosulnának, közösségi tér kialakítása céljából sor kerülne az önkormányzat tulajdonában álló Baross Gábor út 3. (volt Államépítészeti Hivatal, később a Montágh Iskola működött benne) szám alatti ingatlan tereprendezésére, az udvaron játszótér kialakítására, valamint felújításra kerülne az ingatlanon található 492,2 m2 alapterületű épületegyüttes, illetve az épület utcafronti falán Baross Gábornak emlékét állító tábla kerül elhelyezésre.

(forrás)