A volt Magyar Király Szállodába költözhet a könyvtár
Kultúra
2015. febr. 24.

<p>A Kossuth Lajos utcára költözne a hányattatott sorsú városi könyvtár, így a városszéli hosszúra nyúlt ideiglenes tartózkodásból ismét visszatérhetne a város szívébe. A testület csütörtökön dönt, hogy kezdeményezi-e az ingatlan városi tulajdonba vételét.</p>

A Kossuth Lajos utcára, mégpedig a valaha volt Magyar király szálloda épületébe költözhet a könyvtár. Az épület jelenleg a Magyar Állam tulajdonában áll, az ingatlan kezelője pedig a Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola. Az önkormányzat kezdeményezi – a törvényi előírásoknak megfelelően - az ingatlan ingyenes tulajdonba vételét.

 

A városi könyvtár jelenleg a Dobó Katalin Gimnázium földszintjén működik, illetve részben a József Attila Általános Iskolában, azonban a helyiségek semmilyen szempontból nem alkalmasak a hosszú távú és magas színvonalú szolgáltatás biztosítására.

 

A könyvtár még 2007-ben költözött jelenlegi átmeneti helyére, a tartózkodás azonban elhúzódott. Az önkormányzat 2007-ben határozatban rögzítette, hogy az akkori Bottyán János Műszaki Szakközépiskolának is helyet adó 17324 helyrajzi számú ingatlanba kívánta volna véglegesen elhelyezni az intézményt 2009. augusztus 1-jétől. Majd 2009-ben módosult a határidő, a koncepció megmaradt eredeti formájában, csak már Szent Imre Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola néven futott az oktatási intézmény, amely épületébe került volna a könyvtár 2011-től. Azóta sem történt érdemi előrelépés az ügy előmozdítása érdekében, 2010-től közbe jöttek „apró-cseprő” dolgok.

 

Egykor: Magyar Király Szálloda

 

2014-ben érkeztek a legújabb elképzelések, a Dobozi Mihály út 14. alatt található egykori Simor Kórházat, más néven Vöröskereszt Kórházat szemelték ki a könyvtár elhelyezésére, ahol többek között olvasópavilon épülhetett volna a kertben, és egy új raktárrészleg az archivált anyagok számára, az új helyre éppen a nevezett gyűjtemény megóvása érdekében lett volna a legégetőbb szükség.

 

A könyvtár igazgatója, Kovátsné Várady Eszter akkor a Szeretgom megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a városi könyvtárnak a város szívében, a központban a helye, mind szakmai szempontból és funkcióját nézve, mind pedig a felhasználói igényeket szem előtt tartva. Majd hozzátette, a Könyvtári Intézet által 2011-ben kiadott szakmai koncepció szerint egy Esztergom nagyságrendű város nyilvános könyvtára 1.500 m² kell, hogy legyen. A most kiszemelt épület ezeket a kritériumokat teljesíti.

 

Az egykori Buda utca 346. szám alatt (ma Kossuth Lajos utca 25.) épült díszes épületben nyitották meg 1814-ben a Magyar Király Vendégfogadót. A fogadó épület már 1824-ben átépítették, korszerűsítettékaz 1840-es években Rudolf Mihály fogadós bérelte az épületet. A továbbiakban Magyar Király Szállodar tizenhat szobával, társalgóval, éttermekkel, kávéházzal, játszó- és táncteremmel, kétszáz személyt befogadó színházteremmel és kerthelyiséggel várta a vendégeket. A szálloda épületében működött az 1890-es évek elején a Hunnia Könyvnyomda, amely az Esztergomi Lapok Kiadóhivatala is voltA szálloda bérlője az 1880-as években Hofbauer Ferenc kávés, bor- és sörmérő, majd 1894-től 1898-ig Bokros s Károly - korábban fővárosi - vendéglős (Forrás: Esztergom és Vidéke, 2002. január 17.).

(forrás)