Intermodális csomópont: mikor, hogyan?
Gazdaság
2015. febr. 17.

<p>Munkaértekezletet tartottak az intermodális csomópontról tegnap a volt megyeháza dísztermében. A rendezési terv kisebb változáson ment keresztül: ugyan vannak még elvarratlan szálak a mintegy 10 milliárdos fejlesztés háza táján, de a beruházás a 2014-2020-as költségvetési időszakban megvalósul. Jó hír, hogy a vasúti felújítás 2015. június 19-ére elkészül. </p>

Kis számú közönség hallgatta végig az UVATERV Út-, és Vasúttervező Zrt. képviseletében felszólaló tervező előadását, aki elmondta, hogy a kivitelezéshez 2014-ben lecsúsztak az elérhető pályázatokról, ezért egyelőre nem kezdődhetett el a beruházás. 

 

Az Intermodális csomópont egyfajta kis városközpontként funkcionálna a város legszélén. Új kiszolgáló épületeket építenének köré, amelyben több kapcsolódó szolgáltatás is helyet kaphatna. Ez felpezsdítené az itt élők életét is a tervező szerint, és ebbe a képbe szerinte még egy posta is beleférne a „tervek” szerint (bár legutóbb azt hallottuk, hogy a déli városrész postája hamarosan a Tescoban nyílhat meg).

A rendezési terven kisebb változások a tervezési területen belül vannak. A Nelson söröző mellett további kereskedelmi célokra alkalmas besorolású terület kerül kialakításra, emellett pedig parkoló céljára is jelöltek ki területet. A MÁV laktanya mellé szintén intézményi terület került, az épületek mögött pedig parkot alakítanak ki.

A Baross Gábor úton kismértékű forgalomnövekedésre számíthatnak az ott lakók. Az út közvetlen környezetében mért zajszint már most is magasabb a megengedettnél, ennek csökkentése csak úgy lehetséges, ha az önkormányzat és a képviselőtestület sebesség és/vagy forgalomkorlátozásokat vezet be. A közforgalmat pedig a hosszú távon gondolkodva át kell terelni a Kincses patak mentén épülő bekötőútra (a tervekben az is szerepel, hogy lehetőleg minden busz a 111-es útról érkezzen az állomásra).

 

A terület zajterheléséről ezen felül nem tudtunk meg újabb információkat, mivel a tervek ezen vetületével foglalkozó szakember kolléga betegség miatt nem vett részt az értekezleten. A „Suzuki buszok” és a Baross utca problémájára elhangzott, hogy az önkormányzat és a vállalat között további egyeztetés szükséges az ügyben. Ezután egy kérdező felvetésére válaszul azt is megtudhattuk, hogy a vasúti pálya Budapest és Esztergom között június 19-ére készül el, ekkorra a biztosítóberendezések is üzemképesek lesznek.

További nyitott kérdés a városi helyijárat-közlekedésének újjászervezése, a menetrendek egymáshoz igazítása, ütemezése is, mely feladat az intermodális csomópont létrejöttével tovább nem késleltethető.

(forrás)