Mától megtekinthetjük Mindszenty szobrát
Kultúra
2015. febr. 13.

<p>Talapzatára helyezték Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobrát a délelőtt folyamán. A beemelési ceremónián részt vett a köztéri alkotás megformálója, Vlagyimir Szurovcev is. Vlagyimir Putyin látogatása alkalmával jövő héten Tokodon <a href="https://www.szeretgom.hu/content/78301-vilaghaborus-emlekmuvet-avatnak-tokodon">avatják </a>a szobrász egy másik alkotását.</p>

 

Az alkotó elmondta, Mindszenty egyszerre jelképe a nácizmus és a bolsevik diktatúra elleni küzdelemnek is, aki 1956-ban nem csak saját hazájáért, hanem az emberiség egyetemes szabadságáért harcolt. A viharos időszakban mutatott kiállása és állhatatossága emelte őt a legnagyobb politikai vezetők közé - tette hozzá Valgyimir Szurovcev.

 

Jövő hét kedden Tokodon avatnak emlékművet a hadifogolytáborban elhunyt katonák emlékére, az időpont sem véletlen, ugyanis ekkor érkezik hazánkba az orosz miniszterelnök.  A látogatással legybekötött ünnepség pedig újabb alkalom lesz, hogy a két nép, a magyar és az orosz barátságát újabb határozott lépésekkel vigyék egymáshoz közelebb. Szurovcev hozzáfűzte, Mindszenty szobrának felállítása egy újabb tégla a két náció kapcsolatának elmélyítésében.

 

Vlagyimir Szurovcev

 

A szobor elhelyezését a hely szelleme indokolja, a Sötétkapu mindkét oldalán tábla visszhangozza 1956 októberének esztergomi eseményeit, a forradalomban pedig Mindszentynek is kulcsszerep jutott, mint az ország első egyházi méltósága. Surovcev arra is kitért, hogy a két nép mindkét háborúban egymás ellen harcolt, ideje megbékélni, és az összekötő kapcsokat előtérbe helyezni, egyúttal ezt hangsúlyozni a fiatalabb generációk szemében is.

 

A szobor már áll a Sötétkapu tövében, bárki megcsodálhatja, az avató valószínűleg májusra csúszik. Ekkor ünnepli ugyanis Európa a második világháború befejezését, és ekkor lesz Mindszenty halálának 40. évfordulója is. Addig még van teendő, emelvény kerül a szobor alá, hogy jobban kitűnjön környezetéből, illetve Mindszentytől származó idézetek kerülnek majd az építményre.

 

(forrás)