Esztergomi ezüstök Bábolnáról
Sport
2015. febr. 4.

<p>Bábolnán rendeztek sakkversenyt a hétvégén, Esztergomot fiatalabb és tapasztalt sakkozók is képviselték a megmérettetésen. Szabó Márton Mihály és Pétervári Szabolcs is második lett korcsoportjában, míg Kovács Géza a legerősebb csoportban a harmadik helyet csípte el.</p>

Január 31-én Bábolnán rendezték Komárom-Esztergom megye egyik legrangosabb utánpótlás és felnőtt sakkversenyét, a XXIII. Bábolnai Sakkfesztivált. Több csoportban kerültek megrendezésre a versenyek, sakkozók a Duna túlsó feléről is szép számmal érkeztek. Az Esztergomi Sakk Clubot a felsősöknél a nyolcadikos Szabó Márton Mihály, az alsósoknál a harmadikos Pétervári Szabolcs képviselte. 
 
Mártonnak 42 ellenfele akadt, 7-6 pontja lett (6 győzelem-1 vereség), ezzel a második helyezést érte el. A későbbi győztes, Joba Árpád ellen a 6. fordulóban szenvedte el az egyetlen vereségét, de a felvidéki vetélytárs a 2000 Élő pont felé közeledik már. Bár Marcinak végig meg volt az esélye, hogy jobb eredményt érjen el. Szabó Márton Mihály eredménye így is kiváló, a legjobb Komárom-Esztergom megyei. 
 
Az alsósok versenyében a Babits Mihály Iskola tanulója, Pétervári Szabolcs 24 fős csoportban szintén 7-6 ponttal a második lett (6 győzelem, 1 vereség). Szabolcs, ha fegyelmezettebb lenne, még jobb eredményeket érhetne el. Az esztergomi sakkiskolás most odafigyelt megnyitásaira, a taktikai utasításokat egyszer feledte, a győzelmet többször körülményesebben érte el, de alapjában véve nagyszerű teljesítményt nyújtott. A végjátékokban a hiányosságokat, szorgalommal és türelemmel ellensúlyozni lehet. 
 
Kovács Géza a legerősebb csoportban a harmadik lett, mint elmondta, most elsősorban tanítványok partijait kísérte figyelemmel a saját versenye helyett. Saját bevallása szerint, iylen rosszul rég játszott, pedig soha nem szokott ideges lenni és türelmetlen, de ez alkalommal inkább tanítványaiért izgult, siette a partikat, hogy láthassa a fiatalabbakat. A díjakat dr. Horváth Klára, Bábolna polgármestere adta át, méltó rangjára emelve a versenyt.
 
Az Esztergomi Sakkiskola várja a fiatalokat továbbra is! Márton és Szabolcs útjára lehet lépni!
 
(forrás)