Mi lesz az esztergomi kórházzal?

Mi lesz az esztergomi kórházzal?

2015. 01. 29. 18:11

Változásra készülhetünk áprilistól az egészségügyben. Egy kiemelt kórház marad megyeszerte, a pénzelosztásról pedig a kórházvezetők tanácskozása dönt majd - írja az Index. Dr. Kanász Gábort, a Vaszary Kolos Kórház főigazgató főorvosát kérdeztük, hogyan érintheti ez az esztergomi kórház életét. Válaszát változtatás nélkül közöljük.

"Valóban megkezdődött az egészségügy átalakítás folyamata. Amit egyelőre tudni lehet az az, hogy a jelenleg az egészségügyre fordított összeg mellett az országban tapasztalható, ellátási aránytalanságok felszámolásra kerüljenek. Ezt követően olyan kórház struktúrának kell létrejönni amely a továbbiakban veszteség-képzés nélkül tud működni.

 

Ennek érdekében első lépésként létrejöttek a Megyei Egészségügyi Egyeztető Tanácsok, amelynek tagjai a kórházak működését befolyásoló intézetek képviselői, valamint az Intézményvezetők. A feladatuk, hogy a megadott volumenkorlát (a ráfordítható pénzösszeg) mellett megegyezzenek a különböző ellátások megyén belüli szétosztásáról. Megyei szinten ennek elvi határideje február 20. Ezt követi majd az országos egyeztetés illetőleg a minisztériumi jóváhagyás. Amennyiben megegyezés nem történik, még nem tudjuk, hogy mi történhet, de az  biztos, hogy az aktív ellátások nagy részénél a megyei kórház dominenciája fog érvényesülni.


A feladat nagyon nehéz, mert az egészségügyi ellátás alapvetően alulfinanszírozott, valamint a korlátozott keretek között a nagyszámú rászoruló, beteg ember egyre kevesebb szakembert talál, aki meggyógyíthatja őt. Az erre megoldásként szolgáló egészségpolitikai lépéseket még nem ismerjük. 


Nem titok, a helyi megoldás érdekében már megkezdtük az egyeztetéseket a megyén belül, hogy a legoptimálisabb megoldást megtaláljuk. Úgy gondoljuk, hogy az esztergomi Kórház évi 19 ezer fekvő és 400 ezer járóbetege érdekében mindent el kell kövessünk azért, hogy Kórházunk minél több funkcióval megmaradjon.

Dr Kanász Gábor
főigazgató főorvos"

2015. 01. 30. 23:55

"Miért éppen az egészség ügy lenne a kivétel ?"

 

Igen pont ez a lényeg. Nem lehet egy dolgot kiragadni, mint pl. ez esetben az egészségügy, aztán arra fókuszálni, ha Tatabánya helyett Esztergom lesz a megyei központ, akkor minden jó lesz. Akkor sem lesz jó, mert ez a folyamat, meg az irány, ami felé halad az nem jó, hanem rossz. A rosszból pedig nem a jó felé vesz irányt, hanem az irány, meg az arány marad a roszabb felé. 

2015. 01. 30. 21:10

Tulajdonképpen ezek a kérdések foglalkoztatnak engem is !

  "Nemtudom elgondolkodtak e ezen a jelenlegi demokratikus berendezkedés lelkes támogatói? "

Legfőképpen ez a kérdés !

E zzel együtt én eltudom képzelni akár még azt is ,hogy a János által feltett kérdések is jogosak !

De ha arra gondolok,hogy amit pártkatonák irányitanak vagy végeznek az mindig 3-4 szeresébe kerül semmit nem tudnak szakszerűen és ésszerüen csinálni , és feltünően gyorsan gazdagodnak !

Miért éppen az egészség ügy lenne a kivétel ?

Az egészségügyben meg egyébként is egyszerre van jelen a szegénység és a pazarlás is, ezt már Vég Antal is megirta ! Gondolom ha majd egyszer nem pártok akarják megszervezni az egészségipart akkor lehet "jobban teljesiteni " ! De addig biztos nem !

 

2015. 01. 30. 20:47

Tudod, én ezeket a számokat fenntartással fogadom el. Először is, mert a mindenkori kormányok, nem éppen becsületességükről és igazmondásukról híresültek el, másodszor pedig ezeknek a számoknak akkor lehetne értelmet adni, ha minden adat nyilvánosságra lenne hozva, ami nem egy bonyolult dolog, csak szándék és akarat kérdése.

Pl. kezdve az államadóssággal. ténylegesen mennyi pénz lett felvéve, tételesen mire lett költve, mennyi a jelenlegi tartozás, stb. Mennyi pénz megy  állami alkalmazottak eltartására? Mennyi a börtönök fenntartására? A karhatalomra, és ez hogyan oszlik el? Privát őrző védő, rendőrség katonaság stb. Mi lett a nemzeti vagyonnal?

Hol van a felelősségre vonás? Honnan vették a jogot a mindenkori kormányok a rabló privatizációra? Az ország ilyen mértékű eldósítására?

Olyan szerződásek aláírására, ami az egész Nemzet Ország ha úgy tetszik sorsát hosszú távon negatívan befojásolja?

Lehet hogy az én felfogó képességemmel van probléma, erről már néhányszor tettem említést itt, hogyan engedhető meg egy mondjuk 4 évre megválasztott kormánynak, vagy önkormányzatnak olyan hosszútávú döntéseket hozni, ami adott esetben még az ükkunokáimra is hatással lesznek. Pl. adósság. Önrendelkezés feladása. Nemzeti (és nem állami) városi, (és nem önkormányzati) vagyon tetszés szerinti értékesítése? Termő földek idegenek kezére játszása? Magyar állampolgárság pénzért való kiárusítása?

Hogy csak néhányat említsek a sok közül. Mindez a legcsekélyebb felelősség érzet, vagy esetleges felelősségre vonás terhe nélkül.?

Amiket itt felsoroltam, ezek tények és nem valami fantazmagória képződménye.

Nemtudom elgondolkodtak e ezen a jelenlegi demokratikus berendezkedés lelkes támogatói? 

 

2015. 01. 30. 16:24

1912 milliárd forint, ennyit tartalmaz a 2015-ös költségvetés Egészségbiztosítási Alapról szóló fejezete. Ez nem kevés pénz, a teljes központi költségvetés kiadási főösszege 17 258 milliárd, vagyis az állam minden kilencedik adóforintot az egészségügyre költ el. Más oldalról számolva: minden egyes állampolgárra vetítve per kopf évente 192 ezer forintot, havonta 16 ezer forintot költ az állam az egészségügyre. Hogy ez sok, vagy kevés, azt nem az én tisztem eldönteni, mindenesetre tudok olyan magánegészségügyi, profitorientált biztosítást itthon, ami fele ennyiből kihoz egy olyan szolgáltatást, aminek keretében minden szűrővizsgálat ingyenes, mindenhol időre várnak, mindenki akivel találkozol jókedvű és mosolyog rád, vérvétel  után tea/kávé/kakaóval kínálnak, és elnézést kérnek, ha öt percet várnod kell az előre megbeszélt időponthoz képest. 

 

2015. 01. 30. 16:19

"Vagy menekült tábort csinálnak belőle mint a félbe hagyott Bicskei Erőműből ! megvédendő az afrikai menekült áradattól a nyugatot !"

 

Igen, sajnos akik ezt a pusztuló világot "éltetik", akik egyenlőre még nagyon jól élnek ebből, azok néhány lépéssel előttünk járnak.

Amikor ez a mindent felemésztő fogyasztói társadalom összeomlik, a jelenleg még jól profitáló bevásárló központok is, könnyen átalakíthatóak ilyen célra.

2015. 01. 30. 16:03

Az egészségüggyel kapcsolatban annyit. Ezt már nem lehet jobban leépíteni, csak fokozatosan megszüntetni, legalább is a köznép számára.

 

Talán rosszul emlékszem, de nem pont Bencsik volt olyan másfél évvel ezelőtt, aki kimondta az igazságot: a kormány egyetlen feladata, hogy rendet tartson a szakadék felé rohanó vonaton? 

 

Egy normálisan működő kormánynak kötelessége lenne bizonyos társadalmi, szociális feladatok ellátása. Függetlenül attól, hogy az profitáló, vagy sem.

25 éve másról sincs szó, mint nadrágszíj huzogatáról. Pontosabban ez a kifejezés már nem szalonképes, most átszervezés. Ugyanis ennek pozitív kicsengése van. Általában azért szervez át valamit az ember, hogy jobban működjön. De itt erről szó sincs.

2015. 01. 30. 15:35

  "A futballstadionok nem a futball számára épülnek gomba módra, hanem lázadásokra számítanak a jövőben, (esetleg tervezik is azokat) stadionokban pedig sok embert tarthatnak kevés őrizettel. Lásd  Katrina New Orleans-ban. "

Vagy menekült tábort csinálnak belőle mint a félbe hagyott Bicskei Erőműből ! megvédendő az afrikai menekült áradattól a nyugatot !

2015. 01. 30. 15:27

  "A lényeg,hogy új futballstadionok épülnek gomba módra.

Az,hogy a futball a béka feneke alatt van az nem érdekes."

 

Dehogyis nem nagyon is érdekelte a mindenkor regnáló politikusokat !

Ugyanis abból a pénzből amiből szökőkutat, száraz hidat (az ország leghosszabb hidja a semmi fölé ) Kutyafitnesz szalont, vagy akár 40 cm es kilátót

épitettek (had ne soroljam) Hova tűntették el az uniós milliárdokat ! Ami a lényeg és a legfontosabb ! Abból a pénzből már biztos nem lett a számunkra iparfejlesztés "ujraiparositás " (mert a régit lepusztitották ) Ami aztán konkurenciája lehetne a régi tagállamoknak !

Igazán rá kellene már jönni ! ez a mindenkori hatalom feladata kötelessége ! Folytatandó a trianoni diktátumot, a semmi alá szoritani a magyart " Úgy ,hogy az soha többé ne tudjon felállni " mert ez volt a kifejezett cél ! Egyáltalán nem olyan bonyolult dolog ezt átlátni és megérteni, ehhez nem kell semilyen összeesküvés elmélet, csak józan paraszti ész ! Ilyen egyszerű lenne a "megvilágosodás " !

Csak már a fidesz se gondolja,hogy tovább lehet hülyiteni a népet , ezért találták ki Csepregy  Nándor urat "aki mindezekre hirtelen rájött", mintha nem tudták volna mit, miért csinálnak ! Aki aztán leleplezi az óriási tévedéseket és hirdeti emelt fővel nagy hangon ,hogy mostantól aztán már minden másképp lesz,  Inkább felvállalják ,hogy hülyék voltak, mintsem bevallanák,hogy hazudtak és tudatosan félrevezettek minket !

De repedezik az egység mert a normálisabbaknak, és tisztakezüeknek is sok már amit művelnek a suttyók !

2015. 01. 30. 15:10

"A lényeg,hogy új futballstadionok épülnek gomba módra.

Az,hogy a futball a béka feneke alatt van az nem érdekes."

 

A futballstadionok nem a futball számára épülnek gomba módra, hanem lázadásokra számítanak a jövőben, (esetleg tervezik is azokat) stadionokban pedig sok embert tarthatnak kevés őrizettel. Lásd  Katrina New Orleans-ban. 

Aki pedig azt gondolja ez hülyeség, mai világunk azért még nem ennyire romlott, az még mindég alszik.

Úgy hogy óvakodjatok, a jövőben ha sokat romlik a helyzet, és a stadionokban ételt osztanak, be fognak engedni, de ki már nem biztos.

2015. 01. 30. 14:54

  "A napokban olvastam,hogy naponta 3 orvos hagyja el az országunkat és keres máshol munkát ahol megbecsülik anyagilag is."

 

 Ez is csak az Unió gazdag államait gazdagitja tovább! Egy azonnal bevethető, kész orvost,  vajon mennyibe kerülne kiképezni Svácba egy orvost ?

Vajon hány év múlva kezdhetne el praktizálni a köz javára ?

Nos, ennyi a hasznuk rajtunk direktbe ! Plusz a kész szakmunkások, a legalacsonyabb bérekért, a legkiválóbb szakemberek! Ez mind direkt haszon számukra !  És veszteség nekünk, vajon tényleg olyan hülyék lennének a politikusok,hogy erre önerőből képtelenek lennének rájönni ? Én nem gondolom, inkább csak eladtak minket saját hasznukra ! Mint ahogy a bevándorlók pénzét sem az állam kapja meg !( a pénzért megváltott menedék) Hanem saját ofsor számlájukra utaltatják ! Nem hiszem el,hogy van olyan magyar ember akinek ez érdek nélkül tetszik ! Vagy anyagi haszon nélkül aszisztál az emberkereskedelemben ! Akkor még azt akarják velünk elhitetni,hogy mi kapunk pénzt az uniótól és van aki még el is hiszi, hogy ők a mi  "jóttevőink !" Ekkora böszmeséget " Erre mondhatja,normális ember,hogy"el lehet menni "?

2015. 01. 30. 13:10

A lényeg,hogy új futballstadionok épülnek gomba módra.

Az,hogy a futball a béka feneke alatt van az nem érdekes.

Viszont vannak kíváló szakambereink az egészségügyben de a körülményeik katasztrófálisak,ezt senki nem érdekel?

A napokban olvastam,hogy naponta 3 orvos hagyja el az országunkat és keres máshol munkát ahol megbecsülik anyagilag is.

Már bocsánat de egy orvos bére a politikusaink és a futbalistáinkhoz képest hol van?

Emberéletekről van szó,ezt senkit nem izgat,persze addig amíg nincs kiszolgáltatva ennek az egészségügyi rendszernek,és most nem azokról beszélek akik megtehetik,hogy fizessenek a legjobb ellátásért.

2015. 01. 30. 10:25

Van olyan ,hogy egészségügy van olyan,hogy egészség politika !

Azt tudom,hogy én egyiknek sem vagyok a művelője, mégkevésbbé szakértője, azt hiszem, azonban mindkét oldalon van igazság és hazugság is, de azt biztosan tudom mind a kettő politikai döntéseket alapszik !

Abban viszont már egészen biztos vagyok, hogy az autómat az autószerelőhöz viszem, akitől elvárom a tisztességes szakmunkát, krémest meg a cukrásztól veszem,hasonló meggondolásból !

De biztos,hogy nem a pártállásától teszem függővé mikor kihez forduljak !

Mert a politikai döntés legfeljebb csak véletlen lehet jó ! Esélye meg annyi mint a lottó ötösnek miközben óriási a kockázat ! Akár milliókba, netán az életembe is kerülhet !

Tehát a pártpolitikusok foglalkozzanak csak a párt politikával ! El a kezekkel minden mástól, minden mást bizzunk a szakértőkre : A gazdaságot a gazdaságpolitikusokra !

                                               Oktatást az oktatás politikusokra!

                                                Pénz politikát a pénzügyesekre !

                                                Mezőgazdaságot az agrár szakemberekre !

És ily tovább ! Ha majd egyszer,jön, vagy alakul, egy olyan párt aki ezt fölfogja ésszel, nemhiszi magáról,hogy mindenhez ők értenek a legjobban ! akkor és csakis akkor lehet jobban teljesiteni !  Addig meg vissza a pártirodákba, ott tessenek pártpolitizálni ! Nem az országot lebitorolni !

Én meg ezt gondolom ! Ami viszont a többségnek nem tetszik ! De ettől még ez az én meggyőződésem !

                         

2015. 01. 30. 9:41

Annak idején azt mondta a fidesz, hogy a több biztosítós rendszer a módosaknak kedvez, az átlag polgár nem kapja meg az akkori ingyenes szolgáltatások egy részét, és kiesnek az ellátó rendszerből a munkanélküliek. Sajnos ezt a tökéletesen demagóg dumát igen sokan megették.

Pedig a liberális egészségügyi kormányzat terveiben az szerepelt, hogy a ingyenes szolgáltatásokat változatlanul megkapja mindeni. Az extra szolgáltatások kerülnek majd többe, és a munkanélkülieknek pedig a biztosítók saját nyereségük terhére kötelesek egy biztosítási alapot lértehozni.

Az eredmény egy jól felszerelt, professzionálisan működő eü-i rendszer lett volna, amelyben nincs hálapénz, de van teljesítményalapú jövedelem a dolgozóknak, vannak modern műszerek, a jelenleginél jóval kevesebb várakozási idő. Na és a polgár nem az orvossal, hanem a biztosítóval állt volna szerződésben, így jóval kevésbé lett volna kiszolgáltatva. Ezt fúrta meg a fidesz. Tudom, ahhoz, hogy megfúrja, szükség volt a büszke magyar választókra.

2015. 01. 30. 9:07

Sajnos igen,mégsem tanul belőle sok ember.

Most eszembe jutott,amikor bevezették a vizitdíjat azt mondta egy idősebb hölgy,hogy ő megspórol hétszáz forintot,mert eddig ezer forintot adott a háziorvosának egy-egy vizsgálat után,most meg háromszáz forinttal megússza.

Nem sokáig örülhetett.

2015. 01. 30. 8:58

Az a baj, hogy ezek a negatív változások nemcsak azokat a magyar polgárokat érintik, akik szavazatukkal a fideszt támogatták. A következményeket mi is szívjuk. Több millióan.

2015. 01. 30. 8:39

Nem kellett a vizitdíj(300 forint),nem kellett a kórházi hozzájárulási díj(20 napig napi 600 forint)most lehet menni 40-50 km-t a gyógyulni vágyóknak,meg a hozzátartozóknak.Ez mennyibe fog kerülni?

Persze ez nem érinti azokat akik eddig is megoldották magánrendelésen,magánkórházakban vagy búsás hálapénzzel.

Gratulálok annak a 3,2 millió szavazónak akik erre szavaztak,most nyeljék le amit kaptak és amit kapnak.

2015. 01. 30. 7:50

"Mindenki tudja, hogy ez politikai döntés lesz, mint minden hasonló. "

Igazad van. 2010 óta, amióta a Fidesz meg a nem létező KDNP kormányoz, kizárólag politikai döntéseket hozott. A gazdaságban, a közigazgatásban, az oktatásban,....és nyilvánvalóan az egészségügyben is. Talán, ha időnként szakmai döntéseket is hoztak volna, most nem dőlne a fejünkre a nyilvánvalóan egyre működésképtelenebb " Magyarország Ház ".

Volt egy korrekt, üzleti megoldásaz egészségügy finanszírozására. A több biztosítós modell. Ezt a fidesz, meg a fideszre hallgató választók elvetették.

Fásult, túlhajszolt egészségügyi dolgozók, eszközhiány, hosszú várólisták, jogosan elégedetlen betegek. Ezek jellemzik a fidesz egészségügyi reformját. Mert politikai döntéseket hozott szakmai döntések helyett. A magyar egészségügy benne áll a sz.rban, és egyre mélyebbre süllyed benne. Ezzel a döntéssel csak még lejjebb nyomják. Lassan a szájig fog érni.Kérdés, hogy akkor mi lesz. 

2015. 01. 29. 21:34

Márpedig én azt gondolom, hogy nagyon csúnya üzenete lenne annak, ha Bencsik Tatabányája kapná meg a megyei kórházi posztot akkor, amikor Bencsik ilyen nyíltan támadja a kormányt. És ez egy elég nagy lehetőség lenne Esztergomnak arra, hogy visszakapja az őt megillető vezető helyet a megyében. Mindenki tudja, hogy ez politikai döntés lesz, mint minden hasonló. Ha ezt meglépi nekünk Orbán Viktor, másodszoris ki fogja érdemelni a díszpolgári címünket!

 

2015. 01. 29. 21:10

Hozzászólása : like! :)

2015. 01. 29. 20:57

  "Pedig most kéne doktor Völnernek bedobnia magát, a tatabányai Bencsik huszonkét pontja után nem hiszem, hogy Tatabánya nagyon a szíve csücske lenne a kormánynak, talán még a megyeszékhelyet is visszahoznák Esztergomba, nemhogy a megyei kórházat! "

 

Biztos,hogy Bencsik jános 22 pontja nélkül is szebb lenne az életed ?!

Szerintem, meg Bencsik úr, egy nagyon megfontolt, előre látó konszolidált politikus ,aki annyit tett a városáért a fideszért és a választókért, a kezdetektől fogva,hogy tiszteletet megbecsülést és kitüntetést érdemelne a fidesztől ! Tette mindezt úgy hogy közben nem lopta hülyére magát !

Csak  kilát a fejéből nem úgy mint a párttársai jelentős része !

Mint ahogy ez a büntetés előre vetitése is olyan fideszes reakció, ebbe fogtok belebukni ! 

A Völner úr pedig még az árnyékába se léphet !