IX. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét Esztergomban is
Egészségügy
2015. jan. 27.

<p>Január 30-án 12.30-tól az Árpád-házi Szent Erzsébet Iskola dísztermében tartják az esztergomi megállóját a IX. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétnek. </p>

"IX. EURÓPAI MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSI HÉT

2015. január 24-31.

 

A Méhnyakrák Megelőzési Hét fő célkitűzése a méhnyakrák megelőzés fontosságának tudatosítása, az aktív nők mozgósítása a méhnyak szűrővizsgálatára. A méhnyakrák az emlőrák után a női szervezet második leggyakoribb rosszindulatú daganata.

 

A méhnyakrák előfordulása az utóbbi évtizedben világszerte csökkent, de a kontinensek között jelentős különbségek mutatkoznak. A világon évente 500 000 új esetet fedeznek fel, amelyből 25 000 esetet az Európai Unió tagországaiban diagnosztizálnak. Magyarországon évente mintegy 1500 új beteggel kell számolni. A megbetegedett nők közel harmada hal meg a betegség következtében.

 

Az újszülött leánygyermekek 2,3 százaléka számíthat arra, hogy élete folyamán méhnyakrákban fog szenvedni. Leggyakrabban 35-60 éves korban fordul elő, de egyre növekszik a fiatal – 30 éves kor alatti – betegek aránya. A méhnyakrák az összes daganatos halálozás egytizedét teszi ki. A fejletlen országokban a méhnyakrák a vezető halálok a nők körében.

 

Évente több mint 400 nő, édesanya, lány hal meg méhnyakrákban, miközben ez a betegség szinte teljesen elkerülhető lenne. Megelőzése egyszerű: éves szűrés és a HPV védőoltás lehetősége. A magyar nők 2/3-a azonban nem jár el szűrésre! A méhnyakrák-szűrés inkább csak kellemetlen, semmint fájdalmas művelet.

 

A méhnyakrák hosszú idő alatt fejlődik ki, panaszokat eleinte egyáltalán nem okoz, tehát csak a szűrővizsgálatokkal elérhető korai kórisme (diagnózis) vezethet eredményre. A szűrés fontossága nem eléggé hangsúlyozható, hiszen az időben történő felismerés, a daganat megelőző állapotok korai felismerése életmentő lehet.

 

Sajtóanyagot összeállította:  

Esztergomi Járási Népegészségügyi Intézet

Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő

Közlésre jóváhagyta:            

Dr. Solti Hilda járási tiszti főorvos"

(forrás)