Egyre modernebbek múzeumaink, mégis árnyékban élnek
Kultúra
2015. jan. 26.

<p>Összefognának Esztergom és a környék múzeumai, cél olyan sokszínű program kialakítása, amiért a térséget és a várost felkeresik majd a  jövőben a turisták. Bár az utóbbi években sokkal több látogatót vonzottak az esztergomi múzeumok, folyamatosan a Bazilika árnyékában élnek - nyilatkozta Tari Edit, <span>a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Balassa Bálint Múzeumának intézményvezetője a műemlékem.hu-nak adott interjúban.</span></p>

Látványtár a Balassa Múzeumban

Fotó: műemlékem.hu

 

Nagyobb figyelemre vágynak a város múzeumai, a megjelölt cél érdekében a a Vármúzeumban, a Duna Múzeumban  és a Balassa Bálint Múzeumban is komoly átalakítások zajlottak és zajlanak az utóbbi években. Míg a két utóbbi intézmény látványtárak kialakításával próbálta magához csábítani a látogatókat, addig a Vármúzeum teljes körű megújulás mellett tette le a voksát (ennek keretében látványtár is nyílik majd), a munkálatok itt is lassan a végéhez közelednek. 

 

A látványtárak esetében a koncepció központi gondolata, hogy a látogató "vizuális orgián" érezhesse magát. Az egyes kiállított darabok alatt nincs magyarázó és útbaigazító szöveg, a vitrinek zsúfolásig telve állnak, a polcok és tárgyemelők is üvegből vannak, hogy minél több szemszögből lehessen megcsodálni a közszemlére bocsátott műtárgyakat. A kiállított darabokról külön nyomtatott tájékoztatókból, illetve infokommunikációs monitoron olvashatunk.

 

Tari Edit bízik benne, hogy a közeljövőben az esztergomi múzeumoknak (a Balassa Múzeumnak, a Vármúzeumnak, a Dzsáminak - amelyben már kávézó is várja az érdeklődőket -, a Keresztény Múzeumnak és a Duna Múzeumnak) sikerül összefogniuk, hogy közösen kialakított programokkal, egymást ajánlva vagy közös belépőjeggyel jussanak el nagyobb, értő szemű tömegekhezEzzel párhuzamosan pedig egy szélesebb körű együttműködés is kialakítható a Dunakanyar múzeumival - tette hozzá az intézményvezető.

 

Teljes cikk elérhető a műemlékem.hu oldalán.

(forrás)