Percről-percre: testületi ülés szöveges közvetítés 9 órától
Közélet
2015. jan. 22.

<p><span>Ma 9 órától közvetítjük a testületi ülést, szöveges tudósításban percről-percre. <span>Új játszótér épülne a Prímás-sziget csúcsán, napirenden az intézmények átvételének ügye és a Mária Valéria híd – Lőrinc utca forgalmi rendjének módosítása is.</span></span></p>

Napirendi pontok elérhetők.

 

Ajánljuk magunkat az Aqua Palace Hotel, a szigetcsúcsi tervek ügyében, illetve a kisposta tervezetének kérdésében.

 

10:24 - Köszönjük a figyelmet. Következzék a zárt ülés! 

10:19 - Kultúrmozgó támogatásaát megemelik 38-ról 50 millióra.

10:16 - Balatonszepezdi volt úttörőtábor hasznosításáról szóló döntés. 6 millió forintos összeget szavaztak meg a felújításra.

A tábor története röviden:

"Esztergom Város Önkormányzata tulajdonát képezi a balatonszepezdi 1369 helyrajzi számú, kivett úttörőtábor megnevezésű ingatlan (továbbiakban: tábor).

Esztergom Város Önkormányzata 1992. november 6-án kötött megállapodás alapján 1992. január 1. napjától az ingatlant térítésmentesen használatba adta a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat részére ifjúsági tábor működtetése céljából a tábor működtetése idejére. A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat az ifjúsági tábort a Hell J. K. Műszaki Szakközépiskolával üzemeltette, működtetését az iskola költségvetésén keresztül biztosította. 2008. április 25-én kelt megállapodás értelmében a megyei önkormányzat lemondott a használati jogáról.

A továbbiakban szóbeli megállapodás alapján a tábort a Bottyán János Műszaki Szakközépiskola jogutódjaként a Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola illetve a Hell Alapítvány üzemeltette, birtokban volt, és ezzel együtt beszedte az üzemeltetésből származó bevételt.  

Az önkormányzat a Klebersberg Intézményfenntartó Központtal egyeztetve írásos megállapodás hiányában 2014. július 2-án a tábort birtokba visszavette. Jelenleg megbízási szerződés alapján a tábor gondnoki feladatait Trexler Péter látja el.

A tábor felújításra szorul, működtetése megoldatlan.

Januári helyszíni szemle és felmérés alapján a felújításra kb. 6.000.000 Ft szükséges ahhoz, hogy a nyári időszakban üzemeltetni lehessen".

Felújítási munkák:

  • teljes zárcsere,
  • nyílászárók javítása,
  • 5 db poroltó beszerzése,
  • kapcsolók, kapcsolószekrények, dugaljak, vezetékek ellenőrzése, szükség szerinti cseréje,
  • vizes blokkok felújítása, félbehagyott zuhanyzók kialakítása,
  • étkező teljes felújítása,
  • belső hidegburkolatok javítása, felújítása,
  • felső faházsor teraszának megerősítése,
  • lépcsők javítása,
  • épületek mennyezetének javítása,
  • tisztasági festés,
  • csapadékvíz-elvezető csatornák tisztítása, javítása,
  • bútorok javítása, újak beszerzése,
  • kapuk, kerítés felújítása,
  • fertőtlenítés,
  • lomtalanítás,

10:12 - Magyar Posata Zrt. Baross Gábor úti helyiségbérlésének meghosszabbítása további egy évre ("kisposta"). Aztán majd az ígéretek szerint a Tescoban lesz majd. Új: Kui Rózsa a Széchenyi téri 5. számú ingatlanbérlésére vonatkozó kérelem:

...a Széchenyi tér 5. sz. alatt található, 53 m2 alapterületű helyiséget 5 év határozott időtartamra bérbe vehesse ruházati termék készítő,- átalakító és értékesítő üzlet létesítése céljára...

 

Új: Ferences Gimnázium helyiségbérlését fogadják el ezután.

 

...a Hajdu Antal Ferences  Diáksport Egyesülettel (2500 Esztergom, Bottyán u. 10., képviseli: Rátkai Péter), a szakosztály keretein belül működő ökölvívó sporttevékenység céljára, 2017. december 31-ig szóló határozott időtartamra, illetve feltétel bekövetkeztéig, mely feltétel az ingatlanok más célra történő hasznosítása...

 

10:08- Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyiségbérlési szerződésének meghosszabbítása. Elfogadják. Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány helyiségbérlésének meghosszabbítása. Elfogadják.

10:10 - Lőrinc utca - Mária Valéria híd ügye következik. Meszes Balázs: korlátozás szükséges, nagygépjárműveket ne engedjünk be a városba. Nyíri: buszokra és tehergépjárművekre korlátozás szükséges. Mindjárt tegyünk be egy korlátozást. A tervező képviselője: forgalomszámolás lesz, lámpákat át kell programozni majd, a növekvő forgalomhoz igazítani. Elfogadják.

9:56 - döntés településrendezési eszközökről. Eck: Komplex építési szabályzat és területrendezési terv az egész városra kerül majd megvalósításra - ezzel párhuzamosan a fejlesztés is komplexen valósulna meg. Nyíri: az elmúlt testületnek hiányosságai voltak e tekintetben. A költsége mennyi lenne az egésznek? Eck:  megvalósítható-e ebben az évben egyáltalán, 2015. december 31-ig kell megcsinálni, sürget az idő. Az elfogadott terv:

  1. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy elkészítteti Esztergom Város új Településszerkezeti Tervét és ezzel egy időben kidolgoztatja Esztergom Város Településfejlesztési Koncepcióját.
  1. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a polgármester útján az aljegyzőt, hogy Esztergom Város új Településszerkezeti Tervének, valamint Esztergom Város Településfejlesztési Koncepciójának költségét a 2015. évi költségvetésbe tervezze be.

9:51 - pályázat kiírása a városi könyvtár igazgatói tisztjére. Meszes Balázst, Tóth Tamást és Horányi Lászlót ajálják a bírálói bizottságba. Elfogadják. Települési értéktár létrehozás és bizottság létrehozása hozzá (elnöke Bánhidy László lenne), hogy mi ez?

"Az Értéktár létrehozása olyan gyűjtő- és szakmai munkával jár, mellyel az Esztergomban található, fellelhető, településünkön jellemző helyi és országos jelentőségű értékek nemzeti közkinccsé tehetők"

9:46 - gyermekek étkeztetési díjának jóváhagyása a következő évre (1,5 százalékkal emelkedik). Nyíri Attila: rezsicsökkentés és a benzinár csökkentése miatt, 1,5 százalékos áremelkedést igazán elengedhetné a cég. Aljegyző úr: szerződéses kötelezettségünk van, hogy elfogadjuk. Szerződésszegés lenne. Végül elfogadják a határozatot.

9:44 - tartozásátvállalási szerződés módosításának jóváhagyása (elszámolási kötelezettség határidejének módosítása). Elfogadják.

9:43 - az önkormányzat és az általa fenntartott intézmények közötti munkamegosztás és felelősségvállalás rendjéről szóló megállapodás.

„Esztergom Város Önkormányzat által irányított intézmények gazdasági egységgel nem rendelkeznek, ezért fentiekre való tekintettel, valamint az alapító okirataikban foglaltak alapján, a gazdálkodással összefüggő feladatokat az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal látja el”.

 

„A Hivatal és az intézmény együttműködésének célja az, hogy a hatékony, szakszerű és ésszerűen takarékos intézményi gazdálkodás szervezeti feltételeit teremtse meg”. Elfogadják.

9:41 - nemzetiségi önkormányzatokkal megállapodás megkötése a következő (helyiség biztosítása, működéshez szükséges eszközös, költségvetési beszámolási kötelezettség)... Elfogadják.

9:36 - SZMSZ módosítása - Jogi irodákat is feltüntették a szervezeti működési egységrajzban. Dömös is elfogadta. Elfogadják.

9:35 - Városi tévhitrombolás: nem szűnik meg a szentgyörgymezői kisposta, ebadó! nem lesz ebrendészeti hozzájárulás a városban - csak jogszabályi kötelesség az ebösszeírás, már meg kellett volna történnie. Két pozitív dolog még: a kerékpárútról szándéknyilatkozatot írtak alá, egyszer kész lesz Esztergom összekötése az M1-essel, kiemelt beruházás lett.

9:28 - új külsős tag megválasztása (Szentkirályi Ádám lemondott tisztéről), Dr. Szántó Tamást javasolják a helyére. Nyíri Attila szól hozzá: Szántó bemutatkozna, az üdvözítő lenne. Szántó úr mikrofon előtt rögtön: dióhéjban, 15 év a közgázon a gazdaságtörténeti tanszéken, Phd. fokozat, önálló tanácsadó céget vezetett, utóbbi években több önkormányzatnál végzett tanácsadói munkát. Utóbbi 10 évben szemmel követte az esztergomi pénzügyi helyzetet. Ígérem, hogy legjobb tudásom szerint segítem a pénzügyi bizottság munkáját. Közben találtam egy cikket tőle - Eladósodás és elitcsportok a késői Kádár-korszaktól a rendszerváltásig. Megválasztják.

9:22 - 1, 6,16, 25, 28 (Árpádházi kérelme) és ING követeléséről szóló pontot kivették.

9:16 - Stámusz Andrea és Dr. Szerencsés Gergely István hiányzik, 12 fő jelen. Előző zárt ülésről beszámoló: Investor' 2005 Kft 2015. december 31-ei határidőmódosulásához hozzájárul az önkormányzat az Aqua Palace Hotel felépítésével kapcsolatban. Használatbavételi engedéllyel nem rendelkezik eddigre, akkor 210 millió forint kötbért köteles fizetni a Kft. Az utóbbi évek élményfürdő üzemeltető költségeire fizetett pénzekről nyújtsa be a számlát a Kft. Bruttó 35 millió forintot az előző évről megkapják az állagmegóvásra az önkormányzattól. ÚJ: Korrekt Kft-t választották meg a Strigonium könyvvizsgálójának.

(forrás)