A szigetcsúcsért bejelentkezett az Erzsébet Iskola is

A szigetcsúcsért bejelentkezett az Erzsébet Iskola is

2015. 01. 19. 17:09

Kelendő lett a Prímás-sziget Kossuth híd lábánál elterülő kis szeglete. A Strigonium és a Mahart közös projekttervezete szerint egy kikötővel egybeépített  családbarát paradicsom jönne létre, ahol minden korosztály megtalálhatná saját számításait, az Árpád-házi Szent Erzsébet Iskola viszont játszó- és sportcélokra bérelni ki a területet, építkezne és megnyitná a városi lakosság előtt is az újonnan kialakított teret. A január 22-i testületin tárgyalják az iskola kérelmét.

A Strigonium Zrt. és Mahart Passnave Kft. közös terveit keresztezi a Szent Erzsébet Gimnázium részéről benyújtott kérelem, amelyben óvodai tagintézményük számára játszó- ás sporttevékenységek gyakorlására területet bérelnének az esztergomi önkormányzattól, a Kossuth híd lábánál elhelyezkedő ingatlanon, a városi köznyelvben csak szigetcsúcsként aposztrofált helyszínen. A területen amúgy manapság is ütött-kopott játszótér áll homokozóval és hintákkal. A Strigonium karöltve a Maharttal viszont már kinézte magának a területet, a látványterveket mindenki megcsodálhatja.

 

Strigonium és a Mahart tervei (Esztergom vízi kapuja)

 

Az Erzsébet Iskola beruházásának tervezett helyszíne

 

Tavaly év végén mutatták be a két cég kezdeményezését, amelyben Esztergom vízi kapujának terveit tárták a nyilvánosság elé. Ez utóbbi vendéglátó egységekkel, kisebb színpaddal, kézműves vásártérrel és megújult játszótérrel várná a városba érkező turistákat és az esztergomi lakosokat. Ha a „honfoglalás” logikája mentén értelmezzük a dolgokat, meg kell említenünk, hogy a Szent Erzsébet Iskola már 2008-ban is próbálkozott a terület bérbevételével. Akkor viszont a város és az iskola között létrejött egyezség ellenére a lakók ellenállásába ütköztek, így meghiúsult a tervezetük.

 

A területen egyébként játszóteret, 150 m-es futópályát, WC-t és kézmosót szeretnének kiépíteni akképpen, hogy mindez a város lakói előtt is nyitott térként üzemelne napközben, kerítéssel bekerítve, és csak éjszakánként zárnák. A beruházás keretében mozgáskorlátozottak számára is használható játszóeszköz kerülne a parkba, amelynek anyagi fedezetét az önkormányzat vállalná.

2015. 01. 27. 10:53

Visszatérve az eredeti témához:Kíváncsi leszek, hogy a magánérdek az új testületnél felülírja-e a közérdeket? Előnyben részesít-e a testület egy magániskola kezdeményezését egy saját beruházással szemben, amelyre várhatóan komoly pályázati támogatásokat lehet szerezni.

2015. 01. 23. 13:39

Bocs de én meg nagyjából erről beszéltem !

  "Mint arról egy korábbi cikkünkben írtunk, a magyar bérlakáspiac arányainak felborulását a rendszerváltás utáni, eltúlzott mértékű privatizáció indította el. Ma a közösségi tulajdonú bérlakások aránya alig 4%-ot tesz ki; ehhez ugyanennyi magántulajdonú bérlakás járul. Az itthoni összesen 8%-hoz képest az EU országaiban jellemzően 20-40% a bérlakások aránya. Az önkormányzatok a rendszerváltást követően jobb híján ingatlanaik eladásából igyekeztek pénzt szerezni; mára kevés kivétellel csak a legrosszabb állapotban levő, legproblémásabb lakóházak maradtak önkormányzati tulajdonban. A szociális lakások építése pedig, bár tíz évvel ezelőtt volt egy nagyobb hullám, nem vett komoly lendületet és nem vezetett az állomány bővüléséhez: az önkormányzatok ezalatt több régi szociális bérlakást adtak el, mint amennyi újat építettek. A problémának csak egyik eredője az állandó, égető pénzhiány, és az, hogy a telepes bérlakásépítés szociológiailag is megkérdőjelezhető (a szociális bérlakás fogalma épp emiatt kapott negatív zöngét az utóbbi egy-két évtizedben). Tény az is, hogy az önkormányzatok többségének sem anyagi, sem emberi erőforrása nincs arra, hogy az ezzel járó problémákat magára vegye. A Városkutatás Kft. szerint a szociális bérlakások piacáról jelenleg kb. 200 ezer lakás egyszerűen hiányzik. A Városkutatás és a Habitat tavaly novemberben rendezett lakhatási konferenciáján László Tamás, a Parlament Lakáspolitikai és építésügyi albizottságának elnöke találóan így foglalta össze a helyzetet: „a szociális bérlakások nem ott vannak, nem annyi van, nem annyiért, nem annak mint akiknek, ahol és amennyire valóban szükség lenne.”

Ennek köszönhető, hogy az egyes városokban akár több tízszeres a túljelentkezés a megürülő önkormányzati lakásokra – miközben pang az ingatlanpiac. Ilyen mértékű túljelentkezésnél egyszerűen nem lehet igazságos, racionális döntést hozni, több önkormányzati lakás azonban nincs. A szociális lakásügynökségek modellje erre a problémára kínálna megoldást, a több százezerre becsült üresen álló, kész ingatlan bevonásával. A válság miatt nehezen eladható, vagy a tulajdonosra túlságosan nagy terhet rovó ingatlanokat az ügynökségen keresztül kiadhatóvá tennék. A beköltözők a piaci árnál alacsonyabb lakbért fizetnek, az önkormányzatnak pedig lakásépítés helyett elegendő ezt kiegészíteni, hogy a tulajdonos se járjon rosszul. A pénzügyeket az önkormányzattal együttműködő, de attól akár független, nonprofit szervezetként létrehozott ügynökség kezelheti, amely egyben kezességet is vállal a tulajdonosok felé – így a településekre nem hárul plusz feladat. A lakásügynökség emellett szociális munkát is közvetíthet, a bérlők eladósodásának megakadályozására. "

   De ha lehet Esztergomban még ennél is rosszabb a helyzet és szó sincs arról ,hogy valamiféle lerobbant vityillókról beszélnék ellenkezőleg én inkább az igényesen megépitett és berendezett lakásokra gondoltam ! úgy mint 80-120 nm-es lakásokral  ami elérhető, reális lehetőség lehetne az éppen szárnyukat bontogató éppen repülni készülő-300-400 ezres nettóval rendelkező akár kezdő értelmiségiek számára is akik aztán akár le is telepedhetnének a városban ! Növelve annak ámázsát !

A lakosság száma pedig nem fogyna miközben a munkahalyek száma növekszik a városban ! Ez az ellentmondás önmagában is arra mutal, hogy valamit tenni kell ! Mert valami nagyon nincs rendbe !! Emlékeim szerint a rendőrség sőt a kórház is fordult már hasonló kéréssel a hivatalhoz ! És akkor még nem beszéltünk a reál értelmiségiekről, azokról a vállalatokról ahol éppen a kezdő jólképzett munkaerő hiányzik !

2015. 01. 23. 11:40

Bocs, de akikről én beszélek, az nem költözik be egy szociális bérlakásba, meg simán kifizet 90-100 ezret havonta ha bérelni akar egy házat, vagy megveszi hitelre (mert hitelképes) és törleszt ugyanennyit pár évig. Én a szakképzett, felsőfokú végzettséggel bíró, nettó 250-400 ezer forint közötti fizetést elváró munkaerőről beszélek, akikre valóban lehetne építeni egy város jövőjét (saját magam ugyanebbe a kategóriába tartoztam 2005-ben), és akik 25-30 éves koruk között valamikor rájönnek, hogy ha családot szeretnének, akkor nem feltétlen egy pesti bérlakás a legoptimálisabb környezet egy gyereknek, és elkezdenek nézegetni az agglomerációban (mert az a képzetük, hogy munka nekik csak Budapesten van, ami néha igaz is, néha nem), és végül nem Esztergomot választják, mert rossz a tizes út, nem lehet innen ingázni... vagy véletlen mégis Esztergomot választják (mert valamiért kötődnek ide), aztán megszívják:)

2015. 01. 23. 11:33

   "Rendszerszinten épp arra kellene valamit kitalálni, hogy hogyan tehető vonzóvá a város, hogy több ilyen legyen (Például a Szent Miklós Alap tíz éve pont egy ilyen tényező volt, legalábbis a mi 2005-ös hazaköltözésünkben benne volt, mint érv - és tekintve, hogy azóta elköltöttem ebben a városban már ingatlanokra, szolgáltatásokra, termékekre úgy alsóhangon 40 millió forintot, még talán akkor is pozitív lenne az önkormányzati költségvetés mérlege személyem tekintetében, ha a 2008-2010 közötti évek dolgait "

Nem igen kellene itt újat kitalálni, csak figyelemmel követni mit tesznek a sikeresebb városok ! Például amunkaerő mobilitásának legfőbb oka a megfizethetetlen lakhatási lehetőség ! No nem azért mert a lakbér sok, hanem mert a munkabér kevés ! Amennyit meg tudnának fizetni azért meg nem érdemes kiadni, igy Esztergomban is rengeteg lakás lakrész áll üresen ! Szombathelyen Győrben Szegeden stb. kitalálták nem új lakásokat kell rengeteg pénzből épiteni ,hanem a város kibéreli az üres magán lakásokat és bérbe adja az ide költödőknek, igy sokkal több személynek biztositanak azonnal lakást, minthogy ha elkezdenének szociális lakásokat épitani ! Ráadásul sokkal olcsóbb  miközben mindenki jól jár ,de legnagyobb nyertes az önkormányzat, a város ,a lakosság és akinek nem kell 1000 km-el odébb költözni a megélhetésért ! Nem pedig a kutya adón kellene ötölni !!

2015. 01. 23. 11:31

a kohéziós alapok ezer milliárdjai elköltésének erdeménye, a nemzetgazdaság felzárkózása helyett, annak tényszerű markáns lecsúszása. 

Jó, hát aki elhitte, hogy 200 darab 1-2 milliárd forintos főtérfelújítás és díszkövezés fogja fellendíteni a magyar gazdaságot, annak tényleg jóreggelt. 

Kicsit belelátok (hálistennek csak sokadkézből) a Jeremie alapok működésébe (szép magyar szóval startup-olásba), abból se lesz új magyar hajnal attól tartok:)

Részemről azt hiszem maradok a jól bevált new york-i ügyfélkörömnél, meg a san francisco és los angeles környékére bedolgozó budai partnercégemtől leeső munkáknál - jobb ezzel az egész magyar valósággal a lehető legkisebb mértékben érintkezni.

 

2015. 01. 23. 1:52

Nem képtelen vagyok, csak lényegesen nehezebb a dolog, mint akár Budapesten, ....

OK, rendben, csak jóideje többször olvastam tőled, meg láttam a hirdetést. Az eseted azonban így is alátámasztja, hogy szükséges képzésben hiány van, miközben bőség van szükségtelen, alacsony színvonalú képzésekben. Több általam ismert cég HR osztályán lista van oktatási intézményekről, honnan ne vegyenek fel kezdő embereket, még IT területről sem. Az, hogy erre a kormányzat néhány év alatt 60 - 80 milliárdot kivon a felsőoktatásból, mert felesleges diplomákra nem akar költeni, rossz válasz, nem egy tudásalapú társadalom oktatáspolitikája. 

 

Amúgy amiről beszéltek, hogy minden egyes forint jól legyen elköltve, az szerintem ilyen hippi vágyálom. Nincs gépezet amit ne kéne megkenni, hogy olajozottan gördüljenek a fogaskerekek. 

Persze, a korrupció minden társadalomban jelen van, de nagyon nem mindegy annak a mértéke, nálunk igen magas, és rendszer szintű. Én azonban arról írtam, hogy a kohéziós alapok ezer milliárdjai elköltésének erdeménye, a nemzetgazdaság felzárkózása helyett, annak tényszerű markáns lecsúszása. Miközben más EU országok esetén meg tényleges felzárkózás történt, pl. Irország, Finnország, nem beszélve pl. a távolkeleti Dél-Koreáról, ahol más formában amerikai pénzből álltak talpra, és hova jutottak. Nálunk valóban `hippi vágyálom`, de miért, ha másoknál nem az. Ott a Samsung, korrupt a tulajdonos vezetője, igen, bírósági elé állították. Éves árbevétele majdnem kétszer akkora mint a magyar GDP. Ezzel együtt világgazdasági hatalommá emelkedtek, egy anno iparilag elmaradott, nyersanyagokban, energiahordozókban szegény volt mezőgazdasági, magyarországnyi terület. Na és a korrupció kiderül, mert nem rendszer szintű, még ilyen nagy ember is bíróság elé került. Ilyesmiről szeretnék itthon hallani.

2015. 01. 22. 21:28

Itt a szeretgomon számolt be pl. a Cserép János, hogy képtelen a vállalkozását megfelelő informatikai tudású emberekkel bővíteni.

Nem képtelen vagyok, csak lényegesen nehezebb a dolog, mint akár Budapesten, akár olyan vidéki városban ahol színvonalas ilyen irányű felsőfokú képzés van jelen (Pécs, Debrecen, Szeged, Veszprém, Győr kb ennyi). De mondjuk még így is sikerül azért  - pont tíz napja kezdett nálunk valaki, aki mostantól nem Budapestre ingázik Esztergomból, hanem csak besétál a belvárosi irodába, szóval van azért még pár ember, aki egyetem után hazajön. Rendszerszinten épp arra kellene valamit kitalálni, hogy hogyan tehető vonzóvá a város, hogy több ilyen legyen (Például a Szent Miklós Alap tíz éve pont egy ilyen tényező volt, legalábbis a mi 2005-ös hazaköltözésünkben benne volt, mint érv - és tekintve, hogy azóta elköltöttem ebben a városban már ingatlanokra, szolgáltatásokra, termékekre úgy alsóhangon 40 millió forintot, még talán akkor is pozitív lenne az önkormányzati költségvetés mérlege személyem tekintetében, ha a 2008-2010 közötti évek dolgait belefaktorálnánk).

Amúgy amiről beszéltek, hogy minden egyes forint jól legyen elköltve, az szerintem ilyen hippi vágyálom. Nincs gépezet amit ne kéne megkenni, hogy olajozottan gördüljenek a fogaskerekek. 

2015. 01. 22. 21:12

Minimális városi pénzből komoly vagyongyarapodást lehet elérni. Azt gondolom,ez üti a többi érvet.

 "Igen, évek óta ez a mézesmadzag, amely az önkormányzatokat cinkossá teszi a más célra szolgáló pénzek elherdálására. Ugyanis a  kohéziós alapok pénzeinek célja a fejletlenebb nemzetek, régiók felzárkóztatása a fejlettekhez. A cikkben szereplő beruházás nem ilyen.  "

 

Ha belefér az unió által jóváhagyott projekt elképzelések közé, egyikünknek sem lehet oka, hogy kifogásolja. Azért ebben a városban voltak nem mézesmadzag beruházások is. Például az ipari park fejlesztése pályázati támogatásból, vagy a Középmagyarországi Autóipari Klaszter létrehozása. E kettő nélkül nem lenne ma kétmilliárdos iparűzési adó, és nem lennének közvetett bevételei ( munkahelyek, szja, vásárlőerő növekedése..) Esztergomnak. Szóval lehet ezt értelmesen is csinálni.

 

2010-től az oktatáspolitika nem ezt támogatja. ) a . .. Az esztergomi városvezetés fideszes, és nem fordult még elő fideszes kormányzás alatt, hogy fideszes önkormányzat szembeforduljon a kormánnyal. ..  ettől még olyan tény, amely nem segíti az elképzelés megvalósulását.

Ez mind igaz. Viszont egy képviseleti demokráciában, a választott képviselők, nem a saját elképzelésüket, érdekeiket képviselik, hanem engem. Nekem ez az elvárásom feléjük, a leírt érvekkel alátámasztva. Én ezt kérem számon rajtuk. Fidesz szokás szerint ugyanis nem voltak képesek konkrétumokkal kiállni, csak azzal, hogy "Csak a Fidesz". Ez önmagában röhej egy képviseleti demokráciában. 

       Ezenkívül, egy kis jóindulattal a jelenlegi oktatáspolitikába is bele illeszthető a gimi eredeti állapotának visszaállítása. Saját maguknak tennének jót, komolyan. Meggyes is bele esett abba a hibába, hogy nem érdekel néhány ember, meg a szeretgom hőzöngése, azután belebukott. Meggyőződésem, hogy ezért. Felőlem nevezzék Esztergomi Szent István Szakiskolának, vagy aminek akarják, csak ugyanolyan színvonalú iskola legyen. "

 

Éppen most csökkenti a kormány a gimnáziumi férőhelyek számát. Ha a város a meglévő intézményeinek a szakmai és működési feltételit biztosítaná, akkor én már elégedett lennék. Meg is tehetné, mert Esztergom gazdag város. Hála az ipari parkjának. Az István megszüntetése meg nem önmagában csapta ki a biztosítékot. Meggyes bukásának igen sok előzménye volt. 

 

2015. 01. 22. 20:44

 Teljes mértékben egyet értek veled ! Ahova kellene a pénz onnan elveszik,  ahonnan meg könnyű magánzsebekbe vándoroltatni ,tömni a klientúrát oda meg tömik számolatlanul ! A teljesitmény és eredmény centrikus szemlélet meg teljesen hiányzik ! Mi több még látszólagos ellenőrzés sincs semilyen szinten !

  "Hiánygazdálkodás folyik, mert a cégek gyatra tudásanyagú, nehezen tanuló, motiválatlan embereket kapnak. Rá vannak kényszerítve drága pénzen , belső és külső, sokszor alapismereti tanfolyamokra küldeni alkalmazottaikat. "

Sajnos velem együtt minden vállalkozó ezzel küszködik a rendszer váltás óta !

 Sajnos a munkaadók még a saját pénzükön se szervezhetnek tanfolyamokat az általuk kivánt tudással rendelkező oktatókkal !

A közpénzből szervezett tanfolyamokat csak az akreditált személyek indithatják ! Saját vagy a munkaügyi hivatal szervezésében akik egyáltalán meg se kérdezik a munkaadókat! Nem ,hogy a tananyagról de még az igényekről se ! (jóllehet ez is  az oktatási járulék cimen beszedett munkaadók pénze !)Általában csak olyan tanfolyamokat inditottak amire volt elég jelentkező ! Afféle össznépi kivánság műsor szerint, osztottak ki mindenféle szakmai bizonyitványt ! A lényeg mindig csak a megszerezhető támogatás volt ! Semmi más nem számitott !

2015. 01. 22. 20:30

Minimális városi pénzből komoly vagyongyarapodást lehet elérni. Azt gondolom,ez üti a többi érvet.

 Igen, évek óta ez a mézesmadzag, amely az önkormányzatokat cinkossá teszi a más célra szolgáló pénzek elherdálására. Ugyanis a  kohéziós alapok pénzeinek célja a fejletlenebb nemzetek, régiók felzárkóztatása a fejlettekhez. A cikkben szereplő beruházás nem ilyen.  

 

2010-től az oktatáspolitika nem ezt támogatja. .. Az esztergomi városvezetés fideszes, és nem fordult még elő fideszes kormányzás alatt, hogy fideszes önkormányzat szembeforduljon a kormánnyal. ..  ettől még olyan tény, amely nem segíti az elképzelés megvalósulását.

Ez mind igaz. Viszont egy képviseleti demokráciában, a választott képviselők, nem a saját elképzelésüket, érdekeiket képviselik, hanem engem. Nekem ez az elvárásom feléjük, a leírt érvekkel alátámasztva. Én ezt kérem számon rajtuk. Fidesz szokás szerint ugyanis nem voltak képesek konkrétumokkal kiállni, csak azzal, hogy "Csak a Fidesz". Ez önmagában röhej egy képviseleti demokráciában. 

       Ezenkívül, egy kis jóindulattal a jelenlegi oktatáspolitikába is bele illeszthető a gimi eredeti állapotának visszaállítása. Saját maguknak tennének jót, komolyan. Meggyes is bele esett abba a hibába, hogy nem érdekel néhány ember, meg a szeretgom hőzöngése, azután belebukott. Meggyőződésem, hogy ezért. Felőlem nevezzék Esztergomi Szent István Szakiskolának, vagy aminek akarják, csak ugyanolyan színvonalú iskola legyen. 

2015. 01. 22. 19:54

Pontosabban fogalmazva, nem oktatásra, tanfolyamokra, tandíjakra, hanem az oktatási rendszerre költött pénzekről beszéltem. Azok esetében ugyanis követhető, költségvetési tényadatok alapján, sokmilliárdos pénzkivonás történik évek óta, az állami középfokú és a felsőfokú oktatásból. A GDP arányában, sokkal kevesebbet költünk erre, mint az összehasonlított sikeres nemzetek. Az általad említett súlyos hibák természetesen valósak, rendszerhibák, amelyek azért vannak, mert hiányzik a rendszerből az eredményszemlélet, az eredményesség számonkérése. Hiánygazdálkodás folyik, mert a cégek gyatra tudásanyagú, nehezen tanuló, motiválatlan embereket kapnak. Rá vannak kényszerítve drága pénzen , belső és külső, sokszor alapismereti tanfolyamokra küldeni alkalmazottaikat.  Itt a szeretgomon számolt be pl. a Cserép János, hogy képtelen a vállalkozását megfelelő informatikai tudású emberekkel bővíteni. Vagyis a hiánygazdaságban egyszerre van jelen a hiány és a (pénz) pazarlás. Ezért az oktatási rendszerre költött megfelelő nagyságú pénz csak szükséges, de nem elégséges feltétel. A pénzeket szakszerűen, ész szerűen, és tisztességesen kell elkölteni, például messzemenően figyelembe kell venni a nemzetgazdaság igényeit, visszajelzéseit, ami a te példáid alapján is egyáltalán nem történik meg.

2015. 01. 22. 19:49

"Aki pedig mást gondol, arra nem érdemes odafigyelni  mert fogalma sincs arról mi zajlik a világban ! "

 

:))))

2015. 01. 22. 19:00

 Azt viszont határozottan kijelentem,hogy attól még egyetlen ország sem virágzott fel,hogy akármilyen rengeteg pénzt is költöttek az oktatásra ! Mert ha ez igaz lenne akkor most nálunk robbanás szerű fejlődés lenne ! Olyan töménytelen mennyiségű pénzt forditottunk az elmúlt 25 évben az oktatásba ! Az már egy teljesen más kérdés mennyire haszontalan pénzköltés volt, se szeri se száma a mindenféle agyament átképzésnek OKJ  felnőtt képzés, utóképzés,ráképzés, felzárkoztató stb. felsorolni se lehetne a rengeteg tanfolyamot amiket szerveztek előadónként 100 ezer körüli óradijakért!!! az eredmény meg csak annyi lett, mint mélygarázs vagy a "termál fürdő " esetébe ! Megtudná nekem mondani Romanek Etelka  !Hány műkörömépitő!  varrónő! kutyakozmetikus !  szociális munkás ! andragogus ! szociál pedagógus ! finnológus ! !  pedikűrös ! masszőr ! fodrász ! kommunikátor ! stb   van ebben a városban, de had ne soroljam föl ! Érdekes inkább az, hányan élnek meg abból amit állitólag tanitottak velük ?

 Amire képezték őket ? Óránként 60-120 ezerért !Vajon miért ? Az oktatásra ki merem jelenteni nem a pénz kevés ! Hanem hülyén van elköltve ! Sokkal inkább arra kellene figyelni , hogy sokkal kevesebb pénzért, sokkal hatékonyabban, sokkal több ember szerezhessen a nappali képzésben praktikus, konvertálható hasznos tudást, amiből meg is tudna élni ! Mert versenyképes iparunk, gazdaságunk, országunk, majd akkor lesz, ha lesz elegendő magasan kvalifikált jólképzett szakmunkásunk,aki sokkal felkészültebb a maga területén, mint ma egy középiskolai tanár akitől tanulnia kellene ! Aki pedig mást gondol, arra nem érdemes odafigyelni  mert fogalma sincs arról mi zajlik a világban ! Különösképpen meg arról milyen óriási fejlődőképes tudással kell rendelkezni egy jólképzett versenyképes szakmunkásnak !!!

A fejlődő világ eredményesebb országaiban a szakmunkások többsége már minimum főiskolai végzettséggel rendelkeznek ! De egyáltalán nem ritka a diplomás se !! Természetesen nem művészet történész !  De jóval többet keres !!! Mint munkás ! Ehhez képest nálunk még egyáltalán ? iskolai vágzattségnek sem ismerik el a szakmunkást  !!! ! Egyebek közt ezért nem mennek szakmunkásnak !!! Természetesen nem a   rabszolga munkások  !!! Az ország lakossága elittje és az értelmiségiek pedig tisztelik, szeretik és megbecsülik a munkást ! Nem agyagba tapossák kisemmizik és hülyének nézik őket, mint ahogy ez az úgynevezett "rendszerváltás " utánt történt ! Mert ez az út csak ide vezethetett ! De nemsok jót jósolhatok az országnak, ha nem lesz nagyon gyorsan teljes paradigma váltás ! Mindazt újra kell gondolni !! Amit eddig tettünk ,vagy nem tettünk !

2015. 01. 22. 17:42

  " Mert nincs rá forrás, mert első a félbehagyott romhalmazok befejezése, az okozott károk helyreállítása. Na persze ezekről már nem lehet több bőrt lenyúzni. Hangzatos bejelentések kellenek, mint Meggyes idején, az emberek kábítására, közpénzek lenyúlására, a politikai klientura gyarapodására."

 

Teljes mértékben egyetértek ! Ez pontosan a Meggyesi szisztéma egyenes folytatása ! Nem mintha nem jó lenne a szigetet rendbetenni ! De Egyrészt nem aktuális, mert  ha nem akarjuk,hogy a várost elvigye a következő  árviz, akkor mindenek előtt azzal kellene foglalkozni !

Utána pedig azokkal a vállalkozásokkal amibe beledöglött a városnak mintegy 10 milliárd forintja ! Mivel ezt kivonni már soha nem lehet,  mert eladhatatlanok,  másrészt pedig képtelenek még az önfenntartásra is ! Úgy,hogy inkább erre tessenek negoldást találni ! Ne az újabb pénznyelő és pénzlehúzó beruházásokon ötöljenek !

2015. 01. 22. 17:41

"

Az is mind közpénz, amely nem a köz gyarapodását szolgálja. Az is a források elherdálása, magánvagyonná alakítása. Jelenleg a beruházások 90% feletti része a velünk hadban álló EU pénzének újraelosztásából történik. A magyar nemzetgazdaság még a működőtőke amortizációját sem képes kitermelni egy ikerdeficites gazdaságban. Magyarország sehogyan sem teljesít."

Sok vitám nem lehet ebben Veled. De ez nem olyan indok, amely alapján módosítanom kellene a véleményemen. Minimális városi pénzből komoly vagyongyarapodást lehet elérni. Azt gondolom,ez üti a többi érvet.

 

"Számomra az István meg egy szimbólum, egy a jelenleginél sokkal szinvonalasabb oktatás szimbóluma. Meg kellene végre érteni, hogy nem az emberek felejtésének vagy tetszésének megfelelően kell az oktatást fejleszteni, hanem azért, mert ez egy ország felemelkedésének egyetlen ismert és igazolt módja. Jártam több olyan országban, ahol mélyebbről idultak, mint mi. Kérdeztem, mi a nagyszerű felemelkedésük, sikereik titka. Gondolkodás nélkül vágták rá, az oktatásra elköltött temérdek pénz. Nem oktatással foglalkozó emberek, hanem mérnökök, közgazdászok mondták. A piaci verseny, ma már a kollektív tudások versenye, ahol egy elbutított társadalom, folyamatosan veszít. És nem azért, mert minket mindenki támad, hanem kevés a tudásunk, mindent mástól várunk, butulunk. Megbocsáss, nekem erről szól az István gimi, és hasonló iskolák eredeti állapotának visszaállítása. Egyáltalán nem érdekel, hogy már ez keveseket érdekel, meg elfelejtették. A jövőnket, a nemzet felemelkedését felejtették el, én így látom. "

 

Egyetértek. Viszont 2010-től az oktatáspolitika nem ezt támogatja. Éppen ezért Esztergomban sem látok lehetőséget pozitív változásra. Az esztergomi városvezetés fideszes, és nem fordult még elő fideszes kormányzás alatt, hogy fideszes önkormányzat szembeforduljon a kormánnyal.  Azt pedig lehetséges, hogy nem érdekel, hogy kevesek akarják már az istván visszaállítását, csak ettől még olyan tény, amely nem segíti az elképzelés megvalósulását.

2015. 01. 21. 23:33

Az is mind közpénz, amely nem a köz gyarapodását szolgálja. Az is a források elherdálása, magánvagyonná alakítása. Jelenleg a beruházások 90% feletti része a velünk hadban álló EU pénzének újraelosztásából történik. A magyar nemzetgazdaság még a működőtőke amortizációját sem képes kitermelni egy ikerdeficites gazdaságban. Magyarország sehogyan sem teljesít.

 

Számomra az István meg egy szimbólum, egy a jelenleginél sokkal szinvonalasabb oktatás szimbóluma. Meg kellene végre érteni, hogy nem az emberek felejtésének vagy tetszésének megfelelően kell az oktatást fejleszteni, hanem azért, mert ez egy ország felemelkedésének egyetlen ismert és igazolt módja. Jártam több olyan országban, ahol mélyebbről idultak, mint mi. Kérdeztem, mi a nagyszerű felemelkedésük, sikereik titka. Gondolkodás nélkül vágták rá, az oktatásra elköltött temérdek pénz. Nem oktatással foglalkozó emberek, hanem mérnökök, közgazdászok mondták. A piaci verseny, ma már a kollektív tudások versenye, ahol egy elbutított társadalom, folyamatosan veszít. És nem azért, mert minket mindenki támad, hanem kevés a tudásunk, mindent mástól várunk, butulunk. Megbocsáss, nekem erről szól az István gimi, és hasonló iskolák eredeti állapotának visszaállítása. Egyáltalán nem érdekel, hogy már ez keveseket érdekel, meg elfelejtették. A jövőnket, a nemzet felemelkedését felejtették el, én így látom. 

2015. 01. 21. 11:27

   "Mert nincs rá forrás, mert első a félbehagyott romhalmazok befejezése, az okozott károk helyreállítása. Na persze ezekről már nem lehet több bőrt lenyúzni. Hangzatos bejelentések kellenek, mint Meggyes idején, az emberek kábítására, közpénzek lenyúlására, a politikai klientura gyarapodására."

 

Én sem tisztán önkormányzati forrásból gondolom megvalósítani. Sőt. Nemsokára megjelennek az uniós pályázatok, amelyek között ismereteim szerint lesznek olyan kiírások, amelyek az ilyen típisú projekteket támogatják, magas támogatási intenzitással.A pályázati önrészt meg a MAHART adhatja.Az önkormányzat a területet, a tervezés kötségeit.( Szerintem ilyen megoldással az élményfürdő is sikeres beruházás lehetett volna. ) Ha átadja a város egy magánintézménynek, megfosztja magát egy ilyen lehetőségtől.

 

     " Ezenkívül ez a beruházás felesleges pénzpocsékolás. Az adózók tengernyi pénzét herdálták már el ilyen célokra, idegenforgalomra, nulla eredménnyel. A társadalomból, Esztergomban különösen, hiányzik az eredményszemlélet, a számonkérés, amely felemelte a világ boldogabb felét. Gondoljunk csak az Istvánra, milyen sanyarú körülmények között működött sokkal eredményesebben, mint ugyanabban az épületben most az Erzsébet, új csoda tornateremmel, totál felújított épülettel. Mégis Völner szerint az István megszünése nyilvánvaló folyamat volt, ő csak a módszerrel nem értett egyet. Ha rajtam múlna, az adómból egy fillért nem engednék erre költeni. Sajnálom, ez a véleményem. "

 

Ha csak minimális pénzébe kerül a városnak- például azzal a konstrukcióval, amit az előbb írtam- akkor gazdagodik Esztergom a beruházással. Az István pedig sajnos a befejezett múlt része. Pár tucat emberen kívül-akik közé én is sorolom magam- ez már nemigen érdekel senkit. A kormány meg éppen most veri szét a gimnáziumokat, teszi tönkre a szakképzést. Szóval esélytelennek látom a  felvetésed megvalósulását.

2015. 01. 21. 2:32

A kettő miért ne mehetne párhuzamosan. 

      Mert nincs rá forrás, mert első a félbehagyott romhalmazok befejezése, az okozott károk helyreállítása. Na persze ezekről már nem lehet több bőrt lenyúzni. Hangzatos bejelentések kellenek, mint Meggyes idején, az emberek kábítására, közpénzek lenyúlására, a politikai klientura gyarapodására.

      Ezenkívül ez a beruházás felesleges pénzpocsékolás. Az adózók tengernyi pénzét herdálták már el ilyen célokra, idegenforgalomra, nulla eredménnyel. A társadalomból, Esztergomban különösen, hiányzik az eredményszemlélet, a számonkérés, amely felemelte a világ boldogabb felét. Gondoljunk csak az Istvánra, milyen sanyarú körülmények között működött sokkal eredményesebben, mint ugyanabban az épületben most az Erzsébet, új csoda tornateremmel, totál felújított épülettel. Mégis Völner szerint az István megszünése nyilvánvaló folyamat volt, ő csak a módszerrel nem értett egyet. Ha rajtam múlna, az adómból egy fillért nem engednék erre költeni. Sajnálom, ez a véleményem. 

 

 

2015. 01. 20. 12:31

Szeretném elmondani, hogy hajozási fogalomként  mindeféle folyamban lévő szigetnek a csúcsa, az a vízfolyással szemben van, és ahol a vízfolyás elhagyja a szigetet, annak az a hívatalos neve, hogy szigetvég.

2015. 01. 20. 11:44

A kettő miért ne mehetne párhuzamosan.