Véget ért a katolikus vezetők eszmecseréje
Egyház
2015. jan. 15.

<p><span>Véget ért az európai katolikus hittani bizottságok<span> elnökeinek találkozója </span></span><span>Esztergomban. Misék és sűrű eszmecserék övezték a rendezvényt, amely kivételes alkalom volt arra, hogy európa egyházi intellektueljei dűlőre jussanak vitás kérdéseikben.</span></p>

Fotó: Mudrák Attila

 

Véget ért a Szentszék Hittani Kongregációja vezetőinek és az európai püspöki konferenciák hittani bizottságai elnökeinek találkozója Esztergomban közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Sajtószolgálata az MTI-vel. A háromnapos rendezvényen a résztvevők az evangélium hirdetése, a keresztény antropológia, valamint a vallásszbadsághoz fűződő fontosabb kérdéseket feszegették, a rendezvény házigazdája Erdő Péter volt.

 

Gerhard L. Müller kedden a hittani bizottságok teológiai természetéről és a püspökökre mint a hit tanítómestereire váró feladatokról tartott bevezető előadást, ezután olyan témákat beszéltek meg a részvevők, mint Jézus Krisztus megváltói mivoltának egyedisége és egyetemessége, valamint az evangélium hirdetése mint az európai egyház elsőrendű feladata. Minden nap misével indult és eszmecserével zárult.

 

A második nap főbb témái között voltak a genderelmélet (a nemek társadalmi vetületeivel foglalkozó elmélet), a keresztény antropológia és a vallásszabadság által felvetett kérdések. Az utolsó napon egyes gyakorlati felvetések kerültek terítékre az új evangelizáció, a bűnbánat szentsége és a hittani bizottságok működésével kapcsolatban.

 

A Hittani Kongregáció képviseletében a találkozón részt vett Gerhard L. Müller bíboros mellett Luis F. Ladaria érsek, titkár, P. Hermann Geissler, a hittani szekció irodavezetője és Christophe J. Kruijen, a kongregáció munkatársa. Az európai püspöki konferenciák hittani bizottságai részéről a találkozón harmincan voltak jelen szerte Európából. A szomszédos országokon kívül érkezett résztvevő Albániából, Belgiumból, Franciaországból, Hollandiából, Írországból, Lengyelországból, Nagy-Britanniából, Máltáról, Németországból, Olaszországból, Oroszországból, Portugáliából, Spanyolországból, valamint Észak-Európából is.

 

Forrás: MTI
    

(forrás)