Percről-percre: közmeghallgatás 17 órától
Közélet
2014. dec. 15.

<p>Az új polgármester megválasztása óta első közmeghallgatását tartja a képviselő-testület, mi pedig szöveges közvetítéssel kísérjük a volt Megyeházán zajló eseményeket.</p>

18:45: Bánhidy és Tóth Tamás válaszol:

Bánhidy: amatőrként szólok a szemét kérdéshez. kellene Esztergomban szeméttelep. Én is tartanék egy fórumot, Szent Tamás hegy oldalán lesz esővízelvezető. Januárban beszélünk róla mindenképp.

Tóth: Kertvárosi közmeghallgatás lesz január 8-án, a részönkormányzat szervezi. Laktanya ügyét is vizsgáljuk. Stratégiai tervet kaptam a napokban, hogyan lehetne fejleszteni. Egyik pillanatról a másikra nem megy. Hosszú távú tervek. Köszönjük a figyelmet! Mára végeztünk.

18:41: Dr. Szerencsés válaszol:

Szerencsés Gergely: a karácsonyi világítás aljzata hiányzik. Törekszünk a javításra – csütörtök, péntek körül a Kossuth Lajos utcán és a Széchenyi téren lehetséges, hogy felgyulladnak a fények.

18:35: A polgármester válaszol:

Nagyon súlyos helyzetet örököltünk, lépésről-lépésre fogunk haladni, nem leszünk csodatévők. Eddig 71 napirendi pontról döntöttünk. Amiket feltettek itt, és amelyek beértek, mindre írásban fogunk válaszolni. 12-15 milliárd az esővíz és a szennyvíz különválasztása – a jövő zenéje lesz csak. Valamiféle kulturális tér készülőben, Zöldházból közösségi tér lesz valamikor – a tervezővel felvettük a kapcsolatot. Volánnál rendeztük a tartozást – igazgató minőségi változást ígért a szolgáltatásban. Strigoniummal kapcsolatban: az már előremutató, hogy nyílt pályázatot írtunk ki az ügyvezető pozíciókra. Szemétdíj átvizsgálásával és foglalkozunk, január 6-ig ingyenes lehet a parkolás, csütörtökön lesz erről döntés. Rendszeres újság is lesz: még a nevét nem tudjuk. Kérném önöket, hogy legyenek türelemmel – jogos problémáik vannak, de egyik pillanatról a másikra nem megy. DE mindenkinek válaszolni fognak írásban is.

18:23: Fonyódi György:

Fonyódi György (Szenior Úszóklub):

Erkölcsi megtisztulásra és erkölcsi forradalomra van szükség országos és városi szinten is! Csak így lehet fejlődés és előrelépés.

Ne felejtse el senki, hogy elsősorban ember és csak másodsorban politikus.

A problémák, döntések és kérdések soha se politikai, hanem mindig erkölcsi kérdések legyenek!

 A városban rezsicsökkentésként ingyenes szemétszállítást javaslunk nyugdíjasoknak, diákoknak, jövedelemmel nem rendelkezőknek feltétlenül, de minden lakosnak.

És ingyenes ívóvízet, forrásvizet mindenkinek a Mala  forrás feltárásával, mint ami volt gyekkoromban!

Mielőbbi vasútforgalmat és Kék Duna rádiót!

18:16: Újabb kérdések:

Sárik Andrea (DK): miért nincs karácsonyi díszkivilágítás a városban?

Kertvárosi lakos: Laktanyában életveszélyes állapotok, környezet nincs gondozva. Szociális bérlakások lakhatatlanok. Parkosítást is ígértek.

Búbánatvölgyi lakos: lobogóknak örülök a Széchenyi téren. Hiányzik a Kék Duna rádió.

18:08: egy belvárosi lakos:

Frissíteni kellene a buszállomások neveit. Turisták nem tudják, hol vannak. Bazilika díszkivilágítása mindig előre került az új testületeknél. De mi lesz a piaccal? Lelkiállapotot meghatározó tényező a piac állapota.

18:04: Kovács Géza:

Intermodális csomópont. Emberekkel tervezik a kapcsolatfelvételt? Kis posta kérdése, örülök neki, hogy szóba került. Szeretgom egy régi cikkére hivatkozik Kovács Géza. Mindenki narancssárga az országban, tegyenek valamit! Koporsóval mi lesz?

18:02: Csillag téri lakos Szentgyörgymezőről: 

Köszönöm, hogy felvállalják az arcukat. Esővíz, amely lezúdul a hegyekről – komoly probléma. Veszélyezteti a közlekedést, nincs hova elfolynia a víznek. Járhatatlan a belváros. Vaskapui úton jön Szentgyörgymezőre is, épületek állagát veszélyezteti, nincs keresztcsatorna lefektetev, amely elvezetné. Posta ügye: egy pár négyzetméteres sufniban folyik a posta szolgáltatás, hidegben állnak a kuncsaftok. Szentgyörgymezőn nincs parkolóhely a postánál, járdára állnak az emberek. Művelődési ház problémája, ez egy átmeneti helyszín lett volna. Létezik a Zöldház – vissza kellene venni használatba.

17:50 - Alberti Péter: Nincs erre a városnak pénze, le kellene állítani a programot. Amúgy: 2 órás lesz a közmeghallgatás, ez a maximum.

17:46 - Demokratikus Koalíció kérdései: Piac elhelyezésére tervek? Buszvégállomással összefonódik a sorsa, rekonstrukcióra szorul a terület. Romanek: 2016-ban vagy 2017-ben lesz csatornafelújítás a területen, addig nem lesz változás. Városháza felújítását tervezik-e? Eu-s pályázaton lehetne pénzt szerezni. Gimnáziumi helyek csökkentését hogyan akarják ellensúlyozni? Válasz: Klebelsberg vette át az iskolákat, hozzájuk eljuttatjuk a kérdést. Cserép János kérdése: Szent Miklós Alap kötelezettségeinek évek óta nem tesz eleget Esztergom. Mi lesz? Válasz: 2008 óta nem történt befizetés, inkasszóval lefoglalták a benne lévő pénzt. Többszintű biztottsági és testületi döntést igényel. 2015 elején várható.

 

 

17:39 - Kérdés: Ki végzi a Városháza védelmét, melyik cég, hogy került kiválasztásra? Válasz: Munkaügyi központ rendelte ki az embereket a Városháza "védelmére-őrzésére", nem cég végzi.

17:36 - Szemétszállítással kapcsolatban: 60 liter kuka egységesítés, árak duplára. Miért volt fontos ez? Válasz: Közép Duna-Vidéke Hulladékgazdálkodási Társaság tagja lett Esztergom. Egységesítés kellett, ez egyes lakosoknál díjtételnövekedéssel járt. Szociálisan rászorulók kaptak vissza pénzt ennek megfelően - önkormányzat tompította a hátrányokat. Januártól változás lesz a szelektívhulladék gyűjtésében is.

17:28: 3. kérdés: forgalmi rend felülvizsgálata várható szakemberek bevonásával. Közbeszerzési eljárások a következő évre folyamatban vannak, januárra készlülnek el (város tisztítása pl.). Kérdés: Szamárhegy integrálásáról, most hogy már belterület. Szabályozási tervet elkészítették, de kicsúsztak az időből, nem fogadták el. Új szabályozási tervet kell készíteni jövőre. Kérdés: parkolási közszolgáltatási szerződés nincs fent a cég honlapján, meg van-e vagy sem? Mi a jogi megalapozottsága a jelenlegi parkolási rendnek? Válasz: NINCS érvényes szerződés - Gran parkoló igazgatói állását pályáztatják.

17:25: Sarkantyu: kérdések főleg városüzemtetéssel kapcsolatban érkeztek. Kérdés: Strigonium átvilágítása, lesz-é ilyen?  - könyvvizsgálás pályazathoz kötve, november 27-én döntött a képviselő-testület erről. Az eredményeket majd kommunikálni fogják a város felé. Kérdés Széchenyi téren álló ingatlanok hasznosítása: kikerülnek az ingatlanok az adósságrendezési eljárás alól, csak utána lehet dönteni a sorsuk felől.

17:19: nagyobb az örökölt adósság, mint amire számítani lehetett, dokumentáció hiányos, közüzemi szerződések december 31-ig élnek. Közvilágítás helyreállítása elkezdődött, év végéig helyreállítás folyamatban.

17.11: 12 fő jelen (képviselőtestületből, mert a Megyeháza szinte megtelt, így határozatképes a közmeghallgatás - tiszta utolsó vacsora feeling - a szerk.). Lakossági észrevételek és kérdések a napirenden. 8-an jelentkeztek előre. Adatok az eddig elmúlt időszakról: "26 napja dolgoznak a testületben, 9 bizottság jött létre 28 külsős taggal, és Romanek Etelka 81 eseményen vett részt ezidáig". 2016-ban Esztergom ad helyet a testvérvárosi konferenciának (Espoo), Tescoval is egyeztetett kis posta felállításának ügyében.

(forrás)