„Partra vetett gálya” - Esztergom vízi kapujának tervei
Gazdaság
2014. nov. 27.

<p style="text-align: justify;">Esztergom vízi kapuja néven újabb tervek készültek a városi kikötő fejlesztésével kapcsolatban, a Strigonium Zrt. és a Mahart Passnave Kft. közös elképzelést sajtótájékoztató keretében prezentálták a megjelenteknek. A város egyik szégyenfoltja a felújítás után vendéglátói egységekkel, színpaddal, kézműves vásártérrel bővülne, és megújult játszótérrel várná a turistákat és a város lakóit.</p>

Esztergom vízi kapujaként funkcionálna a sokrétű szolgáltatás nyújtó kikötői attrakció, melynek stíluselemei leginkább az egykori XVI. századi gályák fazonírozásához hasonlítanak, leszámítva a színpadot, amelynek kialakításánál a tervezők nem jelentkeznek hasonló finomságokkal a vázlatokon.

 

 

 

Játszóteret alakítanának ki a gyerekeknek árnyékolt homokozókkal, egyéb fajátékok gyűrűjében, miközben a szabadidő eltöltésére szolgáló apróbb terekkel szórnák meg a területet, mivel, mint Hendrik Krisztina, a Strigonium vezérigazgatója is elmondta „Esztergomban jelenleg nincs olyan helyszín, ahol családok együtt szórakozhatnak”

 

 

Akkor folytatva a több száz éve elkezdetteket, „Mert mindennek van előképe a múltban” című sorozatunk legújabb etűdje sem egyedülálló. A szigetcsúcs hasznosításának ötlete sem ködképekből táplálkozik, hiszen komoly tervek születtek a hasznosítással kapcsolatban a hátunk mögött hagyott időszakokban is, amikor nemzetközi hajóállomást álmodtak a területre 2002–ben, mint a világháborúban használhatatlanná tett, és lerombolt elődjének reinkarnációjaként és revitalizációjaként.

 

Tervező: Puhl Antal építészirodája

 

A szabadidőpark a jelenlegi tervek szerint márciustól október végéig üzemelne. A létesítményt az itt élők bevonásával szeretnék elnevezni, ezért a névadásra közösségi oldalon írnak ki pályázatot - ismertette a Strigonium Zrt. vezérigazgatója.

 

(forrás)