Esztergomban rendeznek munkakonferenciát a zarándokturizmus fejlesztéséért
Egyház
2014. nov. 27.

<p style="text-align: justify;">2014. december 9-én Esztergomban 10 órától, a Szent Adalbert Központban, Esztergom polgármestere és mások meghívására munkakonferenciát tartanak a Mária Út által érintett önkormányzatok. A rendezvény célja a magyarországi és közép-európai vallási turizmus, különösen a zarándok turizmus felkarolása és erőteljes fejlesztése.  </p>

A konferencia meghívói: Romanek Etelka Esztergom város polgármestere, Bencsik János parlamenti képviselő és dr. Szabó Tamás, a Mária Út elnöke.  Cél, hogy a világszerte már jól ismert és kiaknázott vallási (zarándok) turizmusban rejlő potenciális lehetőségek hazai hasznosítását előmozdítsák, ami a Mária Út további fejlesztésével érhető el.

 

Magyarországon hosszabb távon mintegy 2-3 millió plusz vendégéjszakát hozhatnak azok a fejlesztések, amelyek megvalósításával a turizmus egy új szegmensét lehetne meghonosítani hazánkban is: a zarándoklást. A szükséges fejlesztések fő területei: az egységes zarándokszállás hálózat kialakítása, a fenntartható működés kereteinek megteremtése és a nemzetközi marketing. Közép Európa zarándok-paradicsommá tehető és a zarándokutak fejlesztésével, ápolásával, a teljes hosszon való kiépítéssel nem csak a turizmus lendülhet fel, de az út menti településeken új munkahelyek létesülnek, a települések megszépülhetnek, a közös munka erős közösségeket alakíthat ki. 

 

Mária Út Közép-Európa zarándokútja. A térség 8 országának Máriás kegyhelyeit összekötő hálózat két főútvonalra épül: a Mariazellből Csíksomlyóba vezető nyugati-keleti főútvonal, és a még kiépítés alatt lévő észak-déli út, amely a lengyelországi Częstochowából indul és a Bosznia-hercegovinai Međugorjéban végződik.  

 

A Mária Út Közép Európa népeinek és országainak közös lelki és társadalmi-gazdasági programjává válhat.  

 

Mária Út legnagyobb rendezvénye az évente augusztusban megrendezendő Úton Nemzetközi Zarándok nap, amelyen például 2014-ben huszonkét-ezer ember vett részt 5 országból és együtt, egy úton élhették át a zarándoklás élményét. 

 

További információért keressék dr. Szabó Tamás elnök urat a 06 30 467 64 44-es telefonszámon vagy az elnok@mariaradio.hu email címen. 

 

Mária Út Egyesület

 

(forrás)