A Strigonium Zrt. vezérigazgatójának 2014. októberi beszámolója
Gazdaság
2014. nov. 27.

<p><span>Hendrik Krisztina, a Strigonium Zrt. vezérigazgatójának októberi beszámolója.</span></p>

Strigonium Zrt

Vezérigazgatói beszámoló

2014. október 1. – 31.

 

 

 

Esztergom Város Képviselő-testületének 425/2013. (X.18.) öh. számú határozata szerint
2013. október 18. napjától látom el a Strigonium Zrt vezérigazgatói teendőit.

Jelen beszámolómat a transzparens működés megvalósulása érdekében nyilvánosságra hozom. Minden hónapban összefoglalót teszek közzé, amelyben tájékoztatom az esztergomiakat a Strigonium Zrt. működéséről.

 

 

Október 1-jén részt vettem, mint meghívott a Strigonium Zrt felügyelő bizottsági ülésén. A felügyelő bizottság sürgősséggel tárgyalta az önkormányzati adósságrendezési eljárás kapcsán, a cégcsoportot érintő tételeket. Megállapítást nyert, hogy Tétényi Éva korábbi polgármester nem teljesítette a 2014.09.30. napjával lejáró kiegyenlítési kötelezettségét.

Annak érdekében, hogy az önkormányzati vagyon ne sérüljön a felügyelő bizottság az alábbi levélben fordult Tétényi Évához:

 

 Tisztelt Tétényi Éva!

 

Tájékoztatom, hogy a Strigonium Zrt felügyelő bizottsága 2014. október 1-jén tartotta soron következő rendes ülését, melyen tárgyaltuk a cégcsoportot érintő követelések alakulását is.

Tájékoztatom, hogy a Strigonium Számviteli és Gazdasági Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaságnak, valamint tagvállalatainak – Esztergom Város Önkormányzata és a társaságok között fennálló szerződések alapján, illetve a társaságok által az Önkormányzat részére megrendelés alapján végzett tevékenységei után – Esztergom Város Önkormányzatával szemben az alábbi összesítő táblázat szerinti követelései állnak fenn:

Lenti adatokat az érintett gazdasági társaságok elfogadott, illetve auditált beszámolói támasztják alá, és a 2013. év december 31. napi állapotot tükrözi.

 

KÖVETELÉSEK NYILVÁNTARTÁSA Esztergom Város Önkormányzatával szemben

 

 

Megnevezés

 MINDÖSSZESEN

 
 

1.

Elfogadott hitelezői igény

          304 541 435 Ft

 

2.

Kifizetett összeg

 

 

3.

Maradvány hitelezői igény

          304 541 435 Ft

 

4.

Kamat

              7 214 138 Ft

 

5.

Engedményezés

 

 

6.

Önkormányzati adósságrendezés engedményezést követően

          311 755 573 Ft

 

 

 

 

 

7.

Önkormányzati követelés (vevő)

          130 955 024 Ft

 

8.

Szállítói követelés

            24 765 524 Ft

 

9.

Adósságrendezés utáni követelések összesen

          155 720 548 Ft

 

 

 

 

 

10.

KÖVETELÉS  MINDÖSSZESEN

          467 476 121 Ft

 

 

Tekintettel arra, hogy Esztergom Város Önkormányzata ellen indított adósságrendezési eljárásban elfogadott egyezségi javaslatban foglaltak szerint – a banki hitelezők kivételével – az elfogadott hitelezői igény kielégítésének legvégső határideje 2014. szeptember 30. napja volt, jelölje meg, hogy a III. hitelezői csoportba tartozó az Önkormányzati saját és a Strigonium Zrt.-n keresztül közvetetten tulajdonolt cégek kielégítésére milyen módon és milyen ütemezésben került sor, a legvégső határidőn belül.

 

Az adósságrendezési eljárásban bejelentett hitelezői igények meg nem fizetése Esztergom Város Önkormányzata által jelentősen befolyásolja a cégcsoport fizetőképességét.

 

Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 315/2014. (V.29.) öh. határozatában A Képviselő-testület felkérte a Strigonium Zrt. vezérigazgatóját, hogy dolgozzon ki elképzelést a bevételek növelésére és a költségek csökkentésére a cég fizetőképességének megőrzése érdekében.

 

A felügyelő bizottsági ülésen derült arra fény, hogy a 315/2014. (V.29.) öh határozatot a Strigonium Zrt a 6 – 3168/2014/STR iktatószámúlevéllel teljesítette.

Azonban a levelet az öttagú, képviselő-testületi tagokból álló felügyelő bizottsági egyik tagja sem kapta meg, annak ellenére, hogy a levelet az alábbiak szerint küldték az Ön által vezetett hivatalnak 2014. szeptember 2-án:

 

Kapják:

Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testületének minden tagja

Pénzügyi Tulajdonosi és Ellenőrző Bizottság elnöke

Strigonium Számviteli és Gazdasági Tanácsadó Zrt. felügyelő bizottság elnöke

 

A levélben foglaltak nem kerültek tárgyalásra a képviselő-testület 2014.09.11-i ülésén sem rendes napirendi pontként, sem pedig a lejár határidejű határozatok között.

 A felügyelő bizottság értesült arról, hogy 2014.09.30. napján 16.15 perckor 24-24 darab „ingatlan adásvételi szerződést” küldött Ön  a Strigonium Zrt nevére címezve. Tétényi Éva 15 napos határidő kitűzésével kérte a szerződések aláírását és visszaküldését.

 

A felügyelő bizottsági ülésen többek között elhangzott, hogy a Képviselő-testület a bemutatott „adásvételi szerződéseket” nem hagyta jóvá. Aggályosnak tartjuk, hogy a 3 év alatt nem sikerült az adósságrendezési eljárásban vállalt egyezséget teljesíteni.

 

A megküldött okiratok nem felelnek meg az adásvételi szerződés alaki és tartalmi követelményeinek, abban kipontozott részek is találhatók.

A benne szereplő értékeket 30 napnál nem régebbi értékbecslés nem támasztja alá.

Az iratban szereplő felek egy része már nem létezik, ill. a cégek neve is megváltozott.

 A fenti helyzet jelentősen befolyásolja az önkormányzati vagyont. A helyzet pontos tisztázása érdekében, a felügyelő bizottság az alábbi döntést hozta:

 

3/2014 (10.01) FB határozat:

A felügyelő bizottság úgy dönt, hogy magyarázatot kér Tétényi Éva polgármester asszonytól, hogy miért nem hajtotta végre az adósságrendezési eljárásban vállalt egyezséget.

 Jelen levelemmel felszólítom Önt, hogy haladéktalanul tegyen eleget a fenti határozatnak és az alábbi címre küldje meg részletes válaszát: Strigonium Zrt Felügyelő Bizottsága részére, 2500 Esztergom, Deák F. utca 4.

 

A válaszát elegendő egy példányban megküldenie, a tagok felé való továbbításról gondoskodom.

 

Esztergom, 2014. október  

 

                                                                                                                                                                                                                                            a felügyelő bizottság elnöke

 

Válaszlevél a mai napig nem érkezett. A helyzet megoldása az új képviselő-testületre vár.

 

Október 6-án egyeztetést folytattuk Koditek Pál úrral, az Esztergom Barátainak Egyesületi Elnökével. Értékeltük, elemeztük a nyári diákmunka program tapasztalatait, és megfogalmazásra kerültek az esztergomi turisztikai tevékenység újraalkotásának főbb irányai.

 

Október 7-én, Dr. Szerencsés László a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével és Dr. Völner Pál országgyűlési képviselővel sajtótájékoztatót tartottuk, melyen bemutatásra kerültek az esztergomi kikötő fejlesztés tervei. A sajtótájékoztató anyagát jelen beszámolómhoz mellékelem.

 

Október 9-én Komáromban, Turi Bálint alpolgármester úrral jelentettük be, 100 %-os leányvállalatunk a Port Danube Kft által elnyert KÖZOP-4-1.0-13-2013-0003. azonosító számú, „Intermodális kapacitás növelését elősegítő fejlesztések megvalósítása a Komáromi Kikötőben” című pályázat részleteit. A pályázat keretében 895 millió forintos fejlesztést hajtunk végre, a tulajdonunkban lévő komáromi teherkikötőben. A pályázat 85 %-os támogatást biztosít a beruházáshoz.

 

Október 13-án aláírásra került a Port Danube Kft és Tér-Team Kft között a tervezési szerződés a komáromi kikötő beruházása tárgyában.

 

Október 14-én fogadott az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola igazgatója. Az intézmény több olyan problémát is megemlített, amelyben a cégcsoportunk segítségükre lehet. Ezen kívül szóba kerültek az iskola környékén kialakult behajtási és parkolási anomáliák.

 

Október 14-én találkoztam a Máltai Szeretetszolgálat esztergomi vezetőjével. A Máltai Szeretetszolgálat tevékenysége szorosan összefügg alapvető önkormányzati feladatokkal is, azok ellátását jól kiegészítik, az utóbbi időben néha helyettesítették is. A mi kapcsolódási pontjaink elsősorban az ingatlankezelés kapcsán merülnek fel, azon belül is a szociális bérlakásban élők sorsán tudunk közösen jobbítani.

 

Október 14-én fogadott a Katasztrófavédelem esztergomi szervezetének vezetője. A cégcsoport kapcsolata mindig is kiváló volt velük, mely igazán különös hangsúlyt a 2013. évi árvízi védekezés kapcsán kapott. Továbbra is szeretnénk ezt a jó együttműködést megtartani.

 

Október 15-én ismét a Strigonium Zrt felügyelő bizottsága ülésezett. Többek között elfogadásra került az FB ügyrendje, munkaterve és a Strigonium Zrt számviteli politikája is.

 

Október 15-én tárgyalást hívtam össze szakértők részvételével az Esztergom Port Kft ügyében, mely kényszertörlési eljárás alá került. A kényszertörlési eljárásra azért került sor, mivel 2012-ben és 2013-ban több kötelezettségének sem tett eleget a Sasvári Szilárd vezette Kft. A tárgyaláson részt vett Sasvári Szilárd a cég bejegyzett ügyvezetője. Kértem Sasvári Szilárdot, hogy az önkormányzati vagyon esetleges elvesztése ellen tegyen meg minden szükséges lépést. Sasvári Szilárd erre kifejezett ígéretet tett.

 

Október 16-án az „Állam, az egyházak és a vállalkozások szerepe a temetkezési szolgáltatásban” című konferencián vettem részt, melyet itt Esztergomban, a Szent Adalbert Központban tartottak. Nagyon színvonalas és informatív előadásokat hallhattunk. Előadók voltak: Dr. Székely János az Esztergom-Budapest Főegyházmegye segédpüspöke, Dr. Szabó István Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Marek Czichewicz a Lengyel Temetkezési Szövetség Elnöke, Ladislav Stric a Szlovák Temetkezési Szervezet elnöke, Szekrényes András a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója,
Dr. Szerencsés László a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

 

Az ott elhangzottak is megerősítettek abban, hogy az esztergomi temetkezési és temető-fenntartási tevékenységet alapvetően új irányban kell megfogalmazni és végrehajtani.

 

Október 21-én fogadott az Esztergomi Városi Könyvtár vezetője. A kellemes hangulatú megbeszélésen érintettük a közös feladatainkat és említést tettünk a könyvtár új, méltó elhelyezésének lehetséges helyszíneiről.

 

Október 21-én találkoztam a Kolping Iskola vezetőjével. A katolikus intézmény olyan hiánypótló tevékenységet végez a szakképzésben, melynek segítségével sok fiatal kap szakmát a kezébe. Az igazgató asszonyt biztosítottam a cégcsoportunk segítő együttműködéséről.

 

Október 22-én részt vettem a Strigonium Zrt felügyelő bizottsági ülésén.

 

 

 

Esztergom, 2014. október 31.

 

 

 

 

 

                                                                                              Hendrik Krisztina

                                                                                                 vezérigazgató

(forrás)