Percről-percre szöveges közvetítés a testületi ülésről 9 órától
Közélet
2014. nov. 27.

<p>Soron következő testületi ülését ma reggel 9 órától tartja képviselő-testület a Városházán. Szöveges tudósításunkat itt olvashatja. </p>
<p> </p>
<p><a href="https://szeretgom.hu/content/77601-napirenden-a-helyi-buszkozlekedes-testuleti-ules-november-27-en-csutortokon">Napirendi pontok.</a></p>

10:04 - Szentgyörgymezői Olvasókör igazgatói pályázatához megválasztják a bíráló bizottságot - Horányi László, Tóth Tamás , Erős Gábor- elfogadják. Sürgősségi a végére: Szelektív hulladékgyűjtő sziget áthelyezése Szentgyörgymezőn - Klapka térről a Dózsa György térre, a lakók óhaja, mivel az előterjesztés szerint a területen türhetetlen állapotok uralkodnak, hétvégente megahaladja a gyűjtők befogadóképességét. Szavazásra bocsátják - 14 igennel elfogadják. Vége a nyilvános ülésnek, köszönjük a figyelmet.

10:02 - Herman Jenőné, Dömös polgármestere is megérkezett: nem értem, azt mondják, hogy Dömös község önkormányzata rendezze a pénzt (5 millió ft), de mégis azt mondják, hogy nem látnak lehetőséget rá, mert a dömösi költségvetés nem tudja kigazdálkodni az anyagi helyzetére való tekintettel. Kis vita, hogy ez benne van-e a határozatban. Romanek Etelka felolvassa újra a határozatot, csupán az előterjesztésben van benne. Nyíri: garanciát tegyenek, hogy vissza tudják fizetni, aztán engedjük el őket. Logikusan gondolkodjunk, a két szomszédos település működjön együtt ( egyébként Pilismarót és Dömös akar új közös hivatalt). Módosító indítvány Nyíritől: adjon garanciát Dömös, hogy visszafizetik a pénzt, maradjon jogi lehetőség a hivatalok  szétválására. 3 igen (Bánhidy, Nyíri, Vígh) 9 nem 1 tartózkodás - nem fogadják el a módosítót - az eredetit fogadják el végül.

9:47 - Esztergom Dömös közös önkormányzatának tárgyalása következik. Dömös meg akarja szüntetni, és a szomszédos Pilismaróttal akar új közös hivatalt létesíteni, de tartoznak Esztergomnak és elbocsátásokkal is járna a tervezet "újraházasodás", ezért Esztergom nem akar válni. Az ügy pontosan.

9: 45- 7. napirendi pont. Tiszteletdíjra vonatkozó rendelet megalkotása. 14 igennel elfogadják, egyhangúlag.

 

1. § (1) A települési önkormányzati képviselők havi tiszteletdíja (a továbbiakban: alapdíj): 62.000 Ft.

(2) A bizottság elnökének havi tiszteletdíja, több tisztség, bizottsági tagság esetén is az alapdíjjal együtt: 118.000 Ft

(3) A bizottság képviselő tagjának havi tiszteletdíja, több bizottsági tagság esetén is az alapdíjjal együtt: 90.000 Ft

(4) A bizottság nem képviselő tagjainak havi tiszteletdíja: 28.000 Ft

(5) A tanácsnok havi tiszteletdíja több tisztség, bizottsági tagság esetén is az alapdíjjal együtt: 150.000 Ft

 

9: 38- A Kormányhivatal törvényességi felhívásai (3. és 6. pont egyben). Rendeletek egy része magasabb szintű jogszabályba ütközik, rendeleteknek formai hibái voltak az előző években. pl. magánterületen engedély kell a fa kivágására , 10 cm felettiekre vonatkozik - FA-ÜGY következik- Alberti szerint is abszurd, hogy nem vághatom ki a szárazfát az udvaromban. Vígh: Gyümölcsfát és szárazfát kivághatnak most is, engedélyt eddig sem utasítottak vissza, amúgy. Nyíri: azért ez mégis macera, hogy engedély kell, helyére ki kell váltani fát amúgy is. Ne vagdossunk ki fákat ész nélkül, de azért egyszerűsítsünk. Alberti: bürokráciát ne kelljen támogatnia, ha fát akar kivágni, dönthesse el maga. Szerencsés G.: bürokratikus úton megnhezeíteni nem jó, de veszélyes üzem a fakivágás. Kontrollálni kell, balesetveszélyes lehet. Gondoljuk át. SZAVAZÁS: végül kikerült a szabályozás alól, Vígh ellene, Dr. Szerencsés Gergely, Vida Katalin és Sztojka Lajos tartózkodott az ügyben.

9: 25: elfogadják.

9: 24- 2. napirendi a buszközlekedésről - Illés Józsefné, a Vértes Volán képviseletében is jelen van. Nyíri Attila kap szót: számokat megvizsgálva kérdést tesz fel - 20 milllió bevételt vár a Volán, mi adunk hozzá még 20 milliót. Túlzó, ár-érték arányban kedvezőtlen. A Volánban benne lehet a tüske is az előző évek tartozásai miatt is. Más nem kíván hozzászólni. Illés Józsefné kap szót: 2011 nyarán leállt a közlekedés, helyköz járatokkal láttuk el a közlekedést, idén február elsején indult újra. Aki a dorogi elővárosira felszáll ma, az a helyijárat bevételét növeli, nem csak a helyi 2-3 járatot kell nézni. Még mindig ez a legolcsóbb. Helyközit meg kell tartani, tisztán helyi járatok üzemeltetése megdrágítaná. Romanek: ár nem fog növekedni inflációarányosan, 2015-ös költségvetésbe kerül, a város állja. 

9: 15 - Juhász István nincs jelen az ülésen. 1. napirendi pont: költségvetés módosításáról. Nem ismertetik újra, 14 igen szavazat mellett elfogadják.

9:14 - Közjóléti bizottságba új tag: Dr. Micsinainé Dr. Kaszanitzky Antónia lemondott tagságáról családi okokra hivatkozva.  Weisz Csabánét választották meg helyette. Decsi Attila, Dr. Ilosvai Gábor, Dr. Pák Péter, Weisz Csabáné leteszik a bizottsági esküt, mert az előző ülésen nem tudtak részt venni.

 

Fotó: Faragó Priszcilla

(forrás)