Megújulhat a bajnai kastély, az „ördöglovas” egykori rezidenciája
Kultúra
2014. nov. 24.

<p style="text-align: justify;">Nemzeti Kastélyprogram megvalósításába kezd a kormány, amely a Komárom – Esztergom megye területén elhelyezkedő, a nemzeti kulturális örökség részét képező <a href="https://szeretgom.hu/content/76456-palotakorkep-a-kornyek-legszebb-kastelyai-kuriai">épületegyütteseket</a> is érinti, így többek között a bajnai Sándor-Metternich-kastély is a felújítás előcsarnokába lépett, rekonstrukciója a következő év folyamán kezdődhet meg. A második világháború után állami kézbe került épület állapota az évtizedek múlásával tovább romlott, a folyamatos állagmegóvási munkák ellenére sem sikerült megtartani a Sándor-család egykori rezidenciájának pompáját, formába hozni díszes termeit. Sokat rontott ezen a rendeltetésszerű használat hiányából fakadó igénybevétel is, amelyet leginkább a belső terek sínylettek meg. A kastély rekonstrukciójáról szóló tervek folyamatosan napirenden voltak, vevők is akadtak az épületre, ennek ellenére mindezidáig nem történt áttörés az idő múlásával folyó szélmalomharcban. Az L. Simon László által közszemlére bocsátott program végre változást hozhat a község és a kastély életében.</p>

Kastélyprogram

 

A kastélyprogram két lábon áll: egyrészt meg akarja menteni, másrészt tartalommal megtöltve megújítani az állam tulajdonában álló legértékesebb vidéki ingatlanokat, amelyek rekonstrukciójára nem futotta az elmúlt 25 évben – mondta L. Simon László, az örökségvédelmi felügyeletet is ellátó államtitkár, majd hozzáfűzte: „A program azokat a kastélyokat veszi számba, amelyeket a 2014–2020-as uniós költségvetési időszakban, de különösen a jelen kormányzati ciklusban fel akarunk újítani vagy a felújításukat meg akarjuk kezdeni”

 

A program keretében turisztikai célú fejlesztésekben gondolkodnak, a tervezet szerint ezeknek az épületeknek a beruházások után saját bevételeikkel is hozzá kell járulniuk önmaguk fenntartásához. A Nemzetgazdasági Minisztérium kezelésében álló uniós operatív programoknál a turisztikai területen belül 40 milliárd forintos forrás fog rendelkezésre állni a kastélyprogramra. 

 

A további felújítási munkálatok után a kastély kiváló lenne múzeumnak, de akár szállodának is, ezt sugallja az államtitkári interjúban elejtett azon megjegyzés, hogy a felújított épületeknek saját maguknak kellene kigazdálkodni a fenntartásukhoz szükséges összeg bizonyos részét. Rásegíthet a hasznosítási ötletelésre a főváros közelsége, illetve a meglévő kastélypark is, amely ugyancsak felújításra szorul, de a beruházás keretében erre is futhatja a pénzekből. A megyei közgyűlés tervezetében a projekt kivitelezését 5 milliárd forint körüli összegre lőtték be, mely szembetűnően nagy költségei miatt csak kiemelt megyei projektként jöhet számba a 2014-2020 közötti uniós ciklusban.

 

A belső termek díszítése is nagy gonddal folyt, Sándor Móric ezzel a feladattal a milánói Scala díszlettervezőjét, Alessandro Sanquiricót bízta meg, aki az egyik termet etruszk stílusban rendezte be, és ehhez alkalmazkodott a bútorzat festett díszítése is

kép: keptar.oszk.hu

 

A kastély

 

Bajna 1676-ban került a Sándor-család tulajdonába. A mai kastély közvetlen elődje egy udvarház volt, amelyet később rezidenciává bővítettek az 1740-es évek legelején, amikor megkezdődött a vidéki magyar arisztokrácia barokk kastély telepítési programja. Az átalakítási munkák eredményeképpen egy emeletes, gazdagon díszített homlokzatú kastély jött létre a településen. Az épületet 1834-ben divatosították a kor klasszicista stílusához illeszkedve, ekkor már Hild József tevei szerint a legendás arisztokrata, Sándor Móric kezdeményezésére, akit a köznyelv csak az „ördöglovas”-ként aposztrofált lovas bravúrjai miatt; film készült róla (amiben nem Nicolas Cage játssza a főszerepet, hanem Benkő Gyula) és a regényirodalom is megörökítette alakját. A gróf a híres-hírhedt Metternich kancellár lányát vette feleségül, a megnövekedett igényekhez új komfortfokozatba kellett kapcsolni a kastélyt is.

 

Sándor Móric az elbeszélések szerint saját testi épségét is kockáztató, hajmeresztő lovasmutatványokba keverte magát, kocsikon ugratott át, de ugrott le loval a bajnai kastély portikuszáról  is, megemléezések szerint  a kastélyban is sokszor lóval közlekedett

Kép: btmfk.iif.hu

 

1896-ban renoválták, majd a modernizálás keretében felújították a pinceszinten lévő konyhát és bevezették a gázvilágítást, a két világháború közötti éveket tejes szépségében élte meg. A II. világháború után köztulajdonba vándorolt az épület, de a falu nem tudta kihasználni a kastély monumentalitását, bár történtek próbálkozások az örökségül kapott építmény hasznosítására. Szükségmegoldásként 1950 és 1967 között gazdasági irodák működtek az épület klasszicista termeiben, a valaha létezett vendégszobák szükséglakásként funkcionálva váltak egyenlővé az enyészettel, a kastély udvarán pedig traktorok és cséplőgépek parkoltak a szocializmus és a „hanyatló” polgári világ harmonikus szimbiózisának jegyében.

 

1971-ig a Balassa Múzeum Bajna történetét és az egykori tulajdonos Sándor családot bemutató kiállítását nézhették meg a városba tévedők. Ezzel egyidőben termelőszövetkezeti melléküzemágak vették birtokukba a kastély tágas tereit. A '70-es évek közepétől üresen áll az épület Voltak kísérletek a kastély hasznosítására a rá következő időszakban is, többek között a bloomingtoni egyetem akarta magyar-amerikai kutató- és diákközpontot létrehozni a területen, majd a Bábolnai Állami Gazdaság a műemlékvédelemmel összefogva vendégházat kívánt kialakítani a patinás épületből.

 

 A kastély belső tere ma

fotó: taj-kert.blog.hu

 

A tervekből nem lett semmi, az amerikai intézmény és az állami gazdaság is visszalépett, az épület magányosan vészelte át a millennium előtti időszakot. Állagmegóvásra felemás eredményekkel a ’70-es évektől rendszeresen szorítottak forrásokat, ennek ellenére folyamatosan romlott az állapota „Bajna beteg emberének”. A rossz kondícióból végül a 2000-es évek elején sikerült kimozdítani a kastélyt, amikor a Kincstári Vagyoni Igazgatóság mintegy 800 millió forintból statikai megóvást végzett az épületen, melynek keretében felújították a tetőt, főhomlokzati rekonstrukciót hajtottak végre, pótolták a kőkerítés hiányzó darabjait és rendbe hozatták a kert növényzetét. A belső megújulás azonban elmaradt, a 3 ezer négyzetméteres összbelterületű rezidencia használatra nem alkalmas, mivel nincs közműhálózata és a padlózat is hiányzik. A nyílásokat ideiglenesen befalazták, a kastély jelenleg nem látogatható.

 

Portásház, ma Ördöglovas presszó

fotó: taj-kert.blog.hu

 

 

 

Képek forrása: tipp-topp.eoldal.hu\multkor.hu\iranymagyarorszag.hu\taj-kert.blog.hu\kastely.blogom.info\keptar.oszk.hu

Nyitókép forrása: keptar.oszk.hu

(forrás)