„Emberségünknek kincse a szó s a gondolat” - Durzák Anna irodalmi estje
Kultúra
2014. nov. 19.

<p style="text-align: justify;">Az Adventre való hangolódás jegyében rendeztek irodalmi estet a Tár-Lak Szalonban, Durzák Anna és Pálmai Árpád főszereplésével. A Szent István Gimnázium egykori zene- és irodalomtanára, az iskola énekkarának alapítója és sikeres vezetője Szent-Gály Kata <em>Mihályhegyi remeték</em> c. könyvéből válogatott zsolozsmákat és imádságokat, hogy megidézze az egykor élt remeték mindennapi gondolatait. Pálmai Árpád tanár kísérte előadását különböző gregorián dallamok közbeékelésével.</p>

A képzeletbeli színpad átadása után Durzák tanárnő a Mihály hegyről tartott rövid ismertetőt, hogy alapot szolgáltasson előadása hangulatához, a belehelyezkedés lehetőségét nyújtva hallgatóságának.

 

„Kik voltak a hegyen élő remeték?” – a kérdésre válaszul megtudtuk, hogy a Balaton északi partján Vonyarcvashegy és Balatongyörök közötti dombot hívták köznyelven, majd később hivatalosan is Mihály-hegynek. Már a római kortól lakott helyszínként funkcionált könnyen védhető elhelyezkedése miatt. A Balaton mentén fekvő halászfalvak hagyománya őrzi, hogy egykor kápolna állt a területen. A török dúlás után ferences rendi remeték vették birtokukba a kápolna maradványait, a körülötte elhelyezkedő kazamatákkal együtt. A lassanként betelepülő remeték közösségben éltek, a környező földeket műveltek és halászatból szerezték mindennapi betevőjüket.

 

Durzák tanárnő hozzátette, Szent-Gály műve fikció, a szerző kísérlete, hogy elgondolja, hogyan tölthették napjaikat a közösség tagjai. Az ő imádságos napjukra fűzi fel művét a szerző, miközben zsolozsmákat és imádságokat idéz meg.

 

A KTV felvétele az eseményről:

 

 

 

Kép forrása: szentadalbert.hu

 

 

 

(forrás)