Zárt ülésen választhat bizottsági tagokat az önkormányzat
Közélet
2014. nov. 18.

<p>Érdekes dilemmával néz szembe az esztergomi közvélemény - megbízzunk-e egy vagy több olyan személyben, aki nem mer nyílt testületi ülésen kiállni a város közvéleménye elé? </p>
<p> </p>

Információnk szerint az egyik nem kormánypárti képviselő szeretett volna tájékozódni arról, hogy a holnapi testületi ülésen kik is lesznek azok a személyek, akiknek az egyes önkormányzati bizottságokban bizalmat kell szavaznia. Gondolom szerette volna, ha rákereshet a nevükre az interneten, vagy megkérdezheti az ismerőseit, hogy kiket ismernek közülük. Teljesen normális igény lehet ez egy megválasztott önkormányzati képviselőtől.

Listát a nevekről és a bizottsági helyekről azonban nem kapott. Az indok? A bizottsági tagokat zárt ülésen választja meg holnap a képviselő-testület, a zárt ülések anyagaiat pedig csak a testületi ülésen kaphatja meg bárki, aki élő ember (hogy ez micsoda mutyizásra és korrupcióra lehetőséget adó, évtizedes beidegződésű esztergomi rendszer azt most hagyjuk). Azért, mert az érintett eljövendő bizottsági tagok (vagy legalábbis közülük valakik) ezt kérték, nem akarnak kiállni nyílt ülésen az esztergomiak elé. Még meg sem választották őket, esetenként milliárdokról vagy csak szimplán az életünkről, jövőnkről szóló döntésekhez kellene majd adni a nevüket, de még az is nehézséget okoz, hogy előzetesen - még csak nem is a városi közvélemény előtt, hanem a képviselőtestület tagjai előtt - bemutatkozzanak? Elég nehéz elhinni, hogy ilyen közösségi funkciókra érdemes emberek így titkolózzanak. És ezzel bizony rossz fényt vetnek mindenkire aki majd zárt ülésen meg fogja szavazni őket. 

De van egy ötletem, hogyan kerülhetnénk el ezt. Itt és most szeretném megkérni azokat a leendő bizottsági tagokat, akik nem értenek ezzel a módszerrel egyet, hogy akár a cikkünk alatt, kommentben, akár máshol, de nyilvánosan mutatkozzanak be, mondják el, hogy milyen bizottságba kaptak felkérést, ott milyen céljaik vannak, és mondják el amit még elmondásra érdemesnek gondolnak.

Az az egy-két ember pedig, aki kérte a zárt ülés tartását esetleg még most átgondolhatná azt, hogy miért is akar önkormányzati bizottságban dolgozni ebben a városban, és inkább keressen magának valami más, kevésbé veszélyes hobbit.

Ez lehetne a szép új esztergomi világ kezdete...

 

-csj-

(forrás)