Iskolai közösségi szolgálaton a Dobó Gimnázium tanulói
Kultúra
2014. nov. 12.

<p style="text-align: justify;">Komárom-Esztergom megye 3 középiskolája 21.880.164.- Ft uniós támogatást nyert arra, hogy 9-11. évfolyamos diákjaik egy tanév alatt teljesíthessék az 50 órás iskolai közösségi szolgálatra vonatkozó kötelezettségüket.</p>
<p style="text-align: justify;">A három intézmény – Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium, Kultsár István Szakközép és Szakiskola és Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola – pályázatának megvalósítását a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tatabányai Tankerülete, mint kedvezményezett irányította.</p>

A programba összesen 240 tanulót vontunk be, akik több területen végeztek feladatokat a szolgálat keretében:

• A diákok idős emberekkel foglakoztak bentlakásos intézményben és saját otthonukban; sétáltak velük, felolvastak nekik, bevásároltak számukra, takarítottak, kézműves és kulturális programokat szerveztek nekik.

• Sajátos nevelési igényű gyermekkel sportoltak és táncoltak együtt, kézműves tevékenységekbe vonták be őket, társasoztak és játszottak velük.

• Közgyűjteményekben, múzeumokban is segítették az ott dolgozók munkáját, valamint köztereket és iskolájuk környékét tették szebbé, tisztábbá, rendezettebbé.

 

A pályázat fenntartási időszakán túlmutat az a szakmai kapcsolat, ami az iskolák és a fogadó intézmények között létrejött a megvalósítási időszakban. A megvásárolt tartós eszközöket a diákok a következő években is fogják tudni használni, megkönnyítve ezzel a fenntartási időszakra előírt kötelezettségek teljesítését.

A fogadó intézményekben dolgozó mentorok, valamint a diákok munkáját segítő és koordináló pedagógusok egyaránt beszámoltak arról, hogy a program során pozitívan változott a diákok hozzáállása az idős emberek illetve az SNI gyermekek irányába, és hogy sokkal fogékonyabbak és nyitottabbak lettek a környezetükben élők iránt.

Köszönjük az intézményvezetők, pedagógusok, mentorok és diákok munkáját!

 

 

 

Projekt (EMIR) azonosító száma: TÁMOP-3.2.1.A-11/2-2012-0031        

Kedvezményezett: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ

Megvalósításban érintett intézmények: Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium

Kultsár István Szakközép és Szakiskola és

Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola

(forrás)