100 éve született Czimbalmos Szabó Kálmán, Esztergom kalandos életű festőművésze
Kultúra
2014. nov. 10.

<p>Az MNM Balassa Bálint Múzeuma, az MNM Esztergomi Vármúzeuma és a Rondella Galéria tisztelettel meghívja Önöket a Rondella Galériába 2014. november 14-én 18 órára a 100 éve született Czimbalmos Szabó Kálmán emlékére rendezett kiállítás megnyitójára</p>
<p> </p>
<p>Köszöntőt mond:</p>
<p>Dr. Horváth István, MNM Balassa Bálint Múzeumának tiszteletbeli igazgatója</p>
<p> </p>
<p>A kiállítást megnyitja:</p>
<p>Wehner Tibor, művészettörténész</p>
<p> </p>
<p>Közreműködik:</p>
<p>Szeder Szabó Krisztina és Bakai Márton</p>
<p> </p>
<p>A kiállítás megtekinthető 2014. december 3-ig hétfő és kedd kivételével naponta 10-16 óráig.</p>

Czimbalmos Szabó Kálmán (1914 -2004)

 

Esztergomban született 1914-ben, diákéveiben Hellebrant Károly és Bajor Ágost indították el a művészi pályán. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán Sándor Béla, Haranghy Jenő és Domanovszky Endre voltak a mesterei.

 

A harmincas évek közepén tanulmányutakat tett Bécsben, Münchenben és Nürnbergben. A II. világháború végén tűzérfőhadnagyként francia hadifogságba került. A háború után Németországban telepedett le, a Bajor Képzőművészeti Társaság is tagjai közé választotta. Majd 1949-ben New Yorkba költözött, ahol magániksolát alapított. Munkásságát számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el.

 

1985-ben feleségével, a szintén esztergomi származású Paál Magdolnával közös kiállítást tartottak a Balassa Bálint Múzeumban, amelynek anyagát később a múzeumnak ajándékozták.

 

1995-ben hazaköltözött szülővárosába, művészeti munkáját azonban már nem tudta folytatni súlyosbodó betegsége miatt, 2004. április 29-én hunyt el.

 

 

Forrás: Képzőművészek Esztergomban a 20. században (Art Limes 2008/2. sz.)

(forrás)