Felére esett a Richter nyeresége
Gazdaság
2014. nov. 7.

<p style="text-align: justify;"><span>Az orosz rubel gyengülése miatt eleve visszafogott eredményre számított a piac, ám a Richter Gedeon Nyrt. teljesítménye a várakozásoknál is jóval gyengébb lett. A harmadik negyedévben a társaság konszolidált üzemi eredménye 40 százalékkal 7,27 milliárd forintra csökkent, ami 2,5 milliárdos elmaradás az elemzők várakozásához képest - írja a Napi Gazdaság online.</span></p>

Az adózott eredmény pont a felére, 5,7 milliárd forintra esett, a várt 6,7 milliárddal szemben (a várakozásoknál a portfolio.hu számait szerepeltetjük). Akár jó hír is lehetne, hogy a gyógyszergyártó árbevétele viszont jóval magasabb lett a vártnál, 7,5 százalékkal 88,8 milliárd forintra nőtt, miközben az elemzők csak 83,5 milliárdra számítottak. Ez azonban egyúttal azt is jelenti, hogy a társaság árrései szűkültek be, ami nem túl bíztató a jövőre nézve.

 

Az orosz piacon például csökkent az első félévben tapasztalt lemaradás, az első hat hónap 40 milliárd forintjával szemben 24 milliárdnyi forgalmat sikerült elérni, és hasonló tendenciák érvényesültek a Richter legnagyobb közép-európai piacán, Lengyelországban is. Vagyis az eremdénycsökkenés már nem az árbevétel - átmeneti - visszaesésére, hanem a legnagyobb, korábban erős árréssel jellemezhető piacok romló nyereségességére vezethető vissza.

 

Ezt Oroszország esetében főleg a devizaárfolyam, Lengyelországban pedig piaci sajátosságok, az erős generikus verseny miatti árcsökkenés okozza. A teljes képhez hozzá tartozik, hogy a nyugat-európai forgalom emelkedő pályára állításához magasabb költségek társulnak, ez a piac felfutása után majd jelentősebben járul majd hozzá a nyereséghez is. 

 

A teljes cikk a napigazdasog.hu oldalon érhető el.

(forrás)