Lengyel konyha egy napra - a Kaleidoszkóp Ház rendezésében
Kultúra
2014. nov. 5.

<p style="text-align: justify;"><span>Mielőtt téli álomra hajtanátok a fejeteket, várunk mindenkit egy igencsak fajsúlyos lengyel ételsorral. Önmagukban is megállnák helyüket ha valami laktatóra vágynál, de így együtt<strong>…</strong>brutálisak. Kicsi adagokkal készülünk, hogy belétek férjen minden. Az árakat pedig, mint mindig, most is ti határozzátok meg.</span></p>

ELŐÉTELEK:
• aszaltszilvás falatok
• lengyel tojás
• sajtgolyók
• bab vadász módra
• marinírozott gomba

LEVES: természetesen borscs

FŐÉTELEK:
• bigos
• mandulás pulykamell
• pirog (káposztás, gombás)
• hajdina pörccel


DESSZERTEK:
sziléziai mákos kalács, mézes kalács, mazurek (diós, gyümölcsös), lengyel mákos, ólengyel túrós, szírnyiki

...Csak úgy ahogy szoktuk, árakat nem szabunk, mindenki annyival járul hozzá amennyi neki belefér.

 

A lengyel gasztronómiát és azon belül a lengyel konyhát (lengyelül: kuchnia polska) szláv és idegen kulináris hagyományok hatások keveréke alkotja. Mivel Lengyelország különböző régióinak és a környező területeknek a kulináris hagyományai elegyednek benne, nagy változatosságot mutat a felhasznált összetevőkben. Sok húst (főleg sertést), káposztát és fűszert használ, jellemzők rá a tészták és gombócok – ez utóbbiból a leghíresebb a pierogi (derelye avagy lengyel pirog).

 

A többi szláv konyhához hasonlóan szerepelnek a kásák (kasza) és más gabonafélék, de nagy hatást gyakoroltak rá a török, német, magyar, zsidó, francia, olasz és gyarmati konyhák.

 

Általánosságban elmondható, hogy a lengyel konyhaművészet gazdag és kiadós; a lengyelek megadják a módját a fogások élvezetének, és néhány ételük elkészítése több napot vesz igénybe.

 

Egy tipikus ebéd általában legalább három fogásból áll. Levessel kezdődik – pl. céklaleves (barszcz) vagy a sziléziai kovászos savanyú leves (żurek) tejföllel vagy anélkül, különféle aludttejes, uborka- és céklalével készített hideg levesek tojásbetétekkel. Készítenek sör-, lencse-, sárgaborsóleveseket füstölt hússal, de hal- és ráklevest is. A levest étteremben általában az étvágygerjesztő követi lazac vagy hering formájában (tejszínben, olajban vagy ecetben elkészítve).

 

Népszerű étvágygerjesztők még a különféle húsok, zöldségek vagy aszpikos halak. A fő fogás lehet például a nemzeti ételnek számító bigos (a magyar székelykáposzta rokona, édes-savanyú káposzta, kolbásszal és füstölt hússal) vagy a kotlet schabowy (rántott sertésborda-szelet). Az étkezést gyakran zárja desszert, például fagylalt (lody), makowiec (mákos bejgli) vagy drożdżówka, egy kelt tésztaféleség. A lengyel konyha specialitásai közé tartozik még a chłodnik (lehűtött répa- vagy gyümölcsleves, meleg időben fogyasztandó), a golonka (sertéslábszár zöldségekkel), a kołduny (húsgombócok), a zrazy (lengyel marhatekercs), salceson (disznósajt) és a flaczki (pacalleves). Számos fogás tartalmaz túrót (twaróg). Reggelijük nem túl kiadós, vacsoránál általában hideg előétellel kezdenek. Gyakran fogyasztanak ebéd és vacsora végén teát.

 

Forrás: kaleidoszkophaz.hu

(forrás)